IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Развитият свят изчерпа възможностите на монетарната и фискалната политика

За да се постигне допълнителен растеж, трябва да се заложи на структурните реформи, смята генералният секретар на организацията Анхел Гурия

10:58 | 03.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР: Развитият свят изчерпа възможностите на монетарната и фискалната политика

В рамките на следващите пет години развитите икономики няма да могат да излязат от затрудненията си чрез реализирането на парични и фискални мерки. Това заяви пред CNBC генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия.

"За да се постигне 2% допълнителен растеж на брутния вътрешен продукт (БВП), трябва да се заложи на структурните реформи. Вече използвахме всички елементи на паричната и фискалната политика", посочи Гурия.

По думите му необходим е по-структуриран подход за справяне с трудностите, като например образование, иновации, конкуренция и гъвкавост на пазара на труда и на продуктовите пазари.

"Това е един по-сложен набор от въпроси и всички те трябва да се осъществяват в правилната последователност и най-вече едновременно, а не един по един", добави той.

Според Гурия мнението му се различава от широко разпространената тези, защото правителствата продължават да разчитат на фискалната политика, използвайки държавните приходи и разходи, за да повлияят на икономиката.

"Излезнахме от Голямата рецесия с разходи, като увеличихме съотношението на дълга към БВП в страните от ОИСР с 30 до 35 на сто. Това означава, че не можем да продължаваме по този начин", отбеляза генералният секретар на ОИСР.

Федералният резерв на САЩ започна агресивно изкупуване на държавни облигации и ипотечни ценни книжа в края на 2008 г., с което наводни финансовите пазари с евтини пари. Гурия не се свенеше да изрази опасенията си, че светът се нуждае американската икономика да прекрати тези "стероиди", което да върне нормалността на финансовите пазари.

Въпреки че Фед вече предприе стъпки в тази посока, други централни банки по света едва ли ще последват примера му.

През април миналата година Японската централна банка шокира пазарите като обяви плановете си да удвои покупката на японски облигации в опит да извади икономиката от дългогодишната дефлация. Междувременно на Стария континент се очаква Европейската централна банка да започне своя собствена програма за количествено облекчаване още през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
С една дума изводът от материала е съвсем *** - на САЩ и на Запада като цяло печатарката изобщо не помагаАма никак ...........мъкааааааааааааааааааааааа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
lide
преди 9 години
Правилно, крайно време е и Европа да направи количествени улеснения, те да не са право само на САЩ? Или САЩ искат те да са единствените? Вече не са познали. Европа е затънала в дълг, единственият и възможен и правилен изход е обезценка на дълга, колкото и да не им се иска на мастодонтите и имащите да получават много. Алтернативата е революция и по-лошо за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още