IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повтаря ли Федералният резерв грешките си от 1936-1937 г.?

Безконтролното печатане на пари вероятно няма да избегне задаващия се пазарен срив, показва стопанската история на САЩ, според Mises Institute

12:23 | 01.06.14 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Повтаря ли Федералният резерв грешките си от 1936-1937 г.?

Може би назря моментът да се запитаме как настоящето силно разширяване на паричната база в САЩ, което продължава вече повече от пет години, ще приключи. Историята на последния велик американски валутен експеримент, наречен с приятното за ушите название "количествени улеснения", датира от периода 1934-1937 г. За разлика от началото, краят му обаче не се оказва особено приятен.

През есента на 1937 г. най-големият фондов пазар в света – този в Ню Йорк, се срива, подпомогнат от навлизането на американската икономика в прословутата Рузвелтска рецесия. Разработвайки своя мащабен труд "Монетарна история на САЩ, 1867-1960", икономистите Ана Шварц и Милтън Фридман намират множество дефекти в осъществената тогава намеса на държавата в пазара. Години по-късно Федералният резерв признава открито грешките си, посочвайки, че е научил своя урок. Явно обаче това не е точно така, се посочва в анализ на експерта от Mises Institute Брендън Браун.

Според голяма част от анализиращите международната стопанска история силното икономическо възстановяване през 1935-1936 г. може би щеше да отнеме много по-дълъг период, ако не бяха последователните резки скокове на задължителните резерви в края 1936 г. и началото на 1937 г. Същевременно обаче валутните машинации на администрацията на Рузвелт и Фед, изразяващи се в девалвация на долара, раздяла със златни активи и свиване на лихвените нива до нулата, доведоха през 1936 г. до сериозна инфлация на цените на активите на американските капиталови и стокови пазари.

Години по-късно, в месеците след кризата от 2008 г., централните банкери и държавните апаратчици по света ни убеждават, че съществува целеви темп на инфлацията, който можем да възприемаме като "доброкачествен", каквото и точно да се крие зад това определение.

На практика към момента не съществуват емпирични данни, които да доказват, че възстановяването на американската икономика през 30-те години е дошло вследствие на количествените улеснения. Традиционните критерии за оценка, като например съотношението цена-печалба, са особено подвеждащи в период като онзи, когато светът е бил обхванат от геополитически, вътрешнополитически, парични и икономически неуредици.

Всъщност първоначалното бързо икономическо възстановяване на Щатите през 1936 г. изпада в застой от средата на 1937 г нататък, като факторите за това са много. През юли Японската империя започва своята мащабна инвазия на Китай. Превъоръжаването на Германия се ускорява след повторната окупация на Рейнската област. През май 1937 г. пък Върховният съд на САЩ се произнася в полза на Закона за честни трудови отношения приет, който въвежда понятието минимална работна заплата. Тази серия от събития срива доверието на бизнеса, който от есента на 1937 г. свива драстично инвестициите си.

Днес американската икономика е поставена под подобни изпитания. Времената на геополитически бури и валутни войни водят след себе си редица негативи, адекватната реакция на които може да дойде от единствено от пазара. Радикалните правителствени действия могат единствено да задушат предприемаческата инициатива, която и без това изглежда виси на косъм от срив. Или поне така показва историята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

42
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
аре слеащия път като копираш нещо от няккав источник да няма такива надписи ..."За да имате достъп до платените статии първо трябва да се регистрирате. Абонамента за един месец струва 3 евро и можете да го направите чрез PayPal, Skrill (Moneybookers) или банков превод. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Има само на телефона интернет и пиша бавно... На въпроса за обществото и за данъците, да, ако моето село е едно общество, или моя град или област, да направя нещо за "моето" общество.... Но да направят цял континент общество, което да се подчинява на някакви *** депутат чета, ами няма да стане! Искам си моето мини общество, да познавам хорта, да работим един за друг и да остава за нас напрАвеното....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 2
I
преди 9 години
КРАТКА ИСТОРИЯ НА ПАРИТЕ И ФИНАНСОВАТА СИСТЕМА :http://***.whoamijournal.com/content.php/287-%D0%9A%D0%A0%D0%90%D0%A2%D0%9A%D0%90-%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%9E%D0%A0%D0%98%D0%AF-%D0%9D%D0%90-%D0%9F%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%A2%D0%95-%D0%98-%D0%A4%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%9D%D0%A1%D0%9E%D0%92%D0%90%D0%A2%D0%90-%D0%A1%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%95%D0%9C%D0%90-I-%D0%A7%D0%90%D0%A1%D0%A2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 12 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
"Безконтролното печатане на пари вероятно няма да избегне задаващия се пазарен срив, показва стопанската история на САЩ, според Mises Institute"а дано и гръм да ги удари и ако може вече без ФЕД най добре ще да е ше им ги *** в майката ньедна, ограбиха и заробиха целя свят мамицата им еврейска *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 16 rate down comment 6
Vladi666
преди 9 години
С нетърпение очаквам Американското балонче да направи ПУУУУУУУКККК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 10 rate down comment 0
data
преди 9 години
Паралелите между 1936-1937 са невъзможни по простата причина че в момента долара е световна валута и "количествените улеснения" са световни . п.п. Чавдар Николов : " Вие американците не ги мислете , винаги един арабин може да напълни един буркан с долари и да ги затвори в мазето"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 21 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
"аз ли съм толкова *** (като неикономист) или във ФЕД са толкова *** "Твоя коментар ми направи впечатление сред множеството дебилщини изписани под статията. Очевидно не си ***, но от друга страна, едва ли и ФЕД са ***. Просто предположението ти, че се опитват да създадат устойчив модел на развитие и така по-добър живот за хората, е неправилно. ФЕД и "батковците" не искат това. Те не страдат от кризата, не остават без пари, не ги гонят от жилищата им. Докато спиралата се върти нагоре, създава се потребление, хората бачкат за това потребление и така всъщност робуват на батковците. После идва кризата, хората мизерстват и още повече са готови да робуват на батковците. Те просто се опитват да изпускат полека парата, за да не се радикализират нещата. Дори да се радикализират, те знаят кога да опаковат багажа и да се скатаят на сигурно място, докато цунамито утихне, а после пак излизат, по-силни от всякога, за да ръководят възстановяването и за да им робуваш пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 9 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
е това е наивно да искаш да бъдеш отписан от данъчната система-единственият начин е като се махнеш от държавата:) Щото всеки човек дължи на обществото в което живее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
аз брат *** нямам, дето се вика, та за това за втори път-***, не ми викай така. Намери си някъде да разгледаш кои са големи, кои са големи и кои средни фирми, цървулане, и тогава говори с мен на тая тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Имам един познат американец, пише писмо до IRS, че настоява да бъде отписан от данъчната система, и се обяснява защо и оттам нататък, всяка година получава от IRS писмо, че не дължи нищо!Забележете, те не го отписват, а му връщат само уведомително писмо.Има много движения в Америка, които по свой нчаин се борят със системата.И те всички са на базата, че НЯМА пари!Никой не може да иска от теб да плащаш с пари, след като пари няма!Обаче е лято, работа много и няма време да се обяснявам.Но е факт, че хората го правят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още