IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: Намеците за прекратяване на стимулите объркват пазарите

Все още се намираме на половината път от удовлетворяване на нашата цел за инфлация от 2%, посочи гуверньорът на ЯЦБ

10:02 | 03.06.14 г. 2
Курода: Намеците за прекратяване на стимулите объркват пазарите

Говоренето на толкова ранен етап за конкретни планове за излизане от количествените улеснения рискува да обърка пазарите, каквито примери виждаме вече в чужбина. Това заяви Харухико Курода, цитиран от Ройтерс, в реч пред японския парламент.

По този начин гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) намекна, че волатилността на пазара, на която станахме свидетели през май миналата година, е била предизвикана от сигналите на Федералния резерв на САЩ за изтъняване на мащабните покупки на активи.

"Ще трябва да обсъдим плановете за излизане от програмата, когато целевата ни инфлация от 2 на сто бъде постигната по стабилен начин. Твърде рано е обаче да се обсъждат детайлите в момента", отбеляза Курода.

Гуверньорът на ЯЦБ посочи още, че по какъв начин ще бъдат свити мащабните стимули за икономиката, ще зависи от "цените и пазарното развитие в момента".

В опит да излезе от 15-годишната дефлационна спирала ЯЦБ заложи на силен приток на стимули през април миналата година. Тогава институцията обеща да удвои паричната база чрез агресивни покупки на активи, за да постигне целта си за инфлация от 2 на сто за срок от около две години.

Въпреки че частният сектор остава скептичен по въпроса дали инфлацията ще се ускори толкова бързо, Курода нееднократно изрази увереност, че Япония ще достигне желаното равнище през следващата фискална година, която започва в началото на април 2015 г.

В речта си пред парламента гуверньорът запази уверената си положителна позиция спрямо развитието на икономиката. Въпреки това подчерта, че централната банка е готова на допълнителни облекчения при засилване на рисковете от непостигане на целевия темп на покачване на потребителските цени.

"Все още се намираме на половината път от удовлетворяване на нашата цел за инфлация от 2 на сто", каза той.

Курода все пак подчерта проблема със застаряващото население, който води до недостиг на работна ръка.

"Японският потенциал за растеж намаля значително. Ето защо е много важно да се очертае стратегия за растеж, за да даде тласък на този потенциал. Бих искал да подчертая това", добави още гуверньорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
Странно, дали по времето на Адам Смит е имало стимулиа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
Странно, дали по времето на Адам Смит е имало стимулиа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още