IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на следкризисните банкови регулации наближава

С част от причините за несигурността във финансовия сектор, ще се справим през 2016 г., заявява генералният секретар на Базелския комитет за банков надзор

11:30 | 30.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Краят на следкризисните банкови регулации наближава

Лавината от следкризисни банкови регулации е към своя край, а справянето с по-голямата част от причините за несигурността, тежаща върху финансовата индустрия, ще бъде отложено за 2016 г. В това уверява генералният секретар на Базелския комитет за банков надзор Уилям Коен, цитиран от Financial Times.

„Има светлина в тунела, големите парчета са подредени и сега е въпрос на време да достигнем финалната права“, коментира той пред британското издание. „Наясно сме с това колко е важно да внасяме яснота и сигурност и работим, колкото можем, за да приключим през следващата година.“

Завършването на Базелските стандарти ще сложи край на безпрецедентния период от нови банкови регулации, започнал заради глобалната финансова криза.

Анализ на Citi показва, че сега десетте най-големи банки в света държат с 470,8 млрд. долара повече капитал в сравнение с края на 2007 г. Освен това трезорите направиха резки промени в бизнес моделите си, свивайки рисковите инвестиционни банкови дейности.

„Ключово е, че сега индустрията разполага с достатъчно време да въведе, отрази и оцени кумулативния ефект“, коментира президентът на Института по международни финанси (International Institute of Finance, или IIF) Тим Адамс.

Области, в които текат реформи и които все още се нуждаят от изясняване, включват прегледа на правилата за пазарен риск. Става дума за ефекта от променящите се пазарни цени върху капиталовите изисквания, касаещи търговските операции на банките. Банките все още се нуждаят от време, за да изпълнят това правило, а с това крайният срок за прилагането му може да се увеличи с шест до девет месеца.

Финалният срок е до края на 2015 г. Коен изразява силна надежда, че прегледът на правилата, касаещи търговските баланси на банките, ще бъде до края на тази година.

Друга проверка, която Базелският комитет извършва в момента, има за цел да определи как банките изчисляват своите рисково-претеглени активи, които се явяват знаменателят при изчисляването на капиталовите съотношения.

По думите на Коен Комитетът работи по „технически способи“, които биха намалили възможността банките да използват вътрешни модели, за да изчисляват своите съотношения. Комитетът ще проведе консултации във връзка с метода по-късно през годината.

По думите на главния изпълнителен директор на Асоциацията на финансовите пазари в Европа Саймън Люис продължителната несигурност относно регулациите ще подкопае икономическия растеж. Той подчертава, че ще измине дълго време преди банките да въздъхнат с облекчение.

С края на ерата на създаване на регулации фокусът на Базелския комитет еволюира. „Времето е подходящо, за да отстъпим и да оценим как тези променящи се части се напасват“, коментира Коен.

Освен това Комитетът оценява колко добре се въвеждат правилата. „Всички индикации сочат, че почти всички се придържат към правилата, като подчертаваме тези области, към които не се придържат“, заявява по този въпрос генералният секретар на Базелския комитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още