IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 3 април

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:48 | 03.04.15 г.
Акцентите в бизнеса на 3 април

В България

Досега се е прибързвало при вземането на решения по големите енергийни проекти , което води до проблеми в енергетиката. Затова е добре при нови проекти като 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ да не се бърза, коментира депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев.

Имащата редица проблеми българска Бърза помощ реши да почерпи опит от румънската. Северната ни съседка проведе реформа в сектора, която доведе до значително подобрение на качеството. За нашата реформа ще бъдат осигурени и 85 млн. евро европейски средства.

Заради банковата тайна не може да бъдат оповестени точните данни коя държавна компания колко пари е имала на влог във фалиралата банка КТБ. Вицепремиерът Томислав Дончев твърди, че става дума за 65 предприятия и общо 247 млн. лева.

Сред изгубилите пари при фалита е и министърът на културата Вежди Рашидов. Той твърди, че е загубил около 2 млн. лева.

За да отговори на възможното купуване на редица предприятия от инвеститори без ясен произход на средства, правителството даде допълнителна власт на прокуратурата да атакува съдебни решения и да разваля сделки. Това може и да помогне в настоящата ситуация с КТБ, но създава рискове пред свободния пазар, алармират експерти.

Малък напредък към ефективното електронно правителство – жителите на столицата ще могат да подават единна електронна фактура за парно, ток, вода и газ. Целта е да бъдат спестени хиляди тонове хартия и часове чакане по опашки пред администрацията.

По света

Петролът днес поевтиня след пробива в преговорите за иранската ядрена програма.

Иран и шест водещи държави обявиха ключово рамково споразумение, при което санкциите срещу страната ще бъдат вдигнати, ако тя намали възможността си за създаване на атомно оръжие. Какво точно означава постигнатото до момента съгласие и по кои въпроси страните още не са се договорили?

Срещу руския енергиен натиск най-добрият отговор е общата европейска политика и това вече се е доказало като ефективно, твърди в свой анализ Сижбрен де Йонг. Как и какво могат да спечелят от това малки страни като България?

Руският енергиен гигант „Газпром“ се отказа от проекта „Южен поток“, но сега на негово място идва „Турски поток“. Компанията ще инвестира в него над 4,8 млрд. долара до края на 2015 г.

Заради продължаващия отказ от реформи в Гърция Международният валутен фонд временно е отзовал своите съветници в Атина. Според институцията за момента е безсмислен техният престой в Гърция заради отказа на правителството от изпълнение на неговите задължения.

А в същото време Кипър, който влезе в кризата по същото време, обяви, че в понеделник ще премахне и последните капиталови ограничения. С това Никозия сигнализира, че практически е преодоляла кризата.

Хидравличният фракинг има своите противници и привърженици по цял свят, но това не спира използването му в редица държави. Колко точно е голямо значението му за икономиката на САЩ можете да разберете от нашата Графика на деня!

На борсата

Днес, както и в понеделник, няма да има сесии на БФБ, тъй като заради католическия Великден германската търговска платформа Xetra, която ползва и нашата борса, няма да се обслужва.

"Пампорово" АД е увеличило капитала си близо девет пъти - от 1 614 145 лв. на 14 284 145 лв., а Софарма отчете 7% годишен спад на продажбите през март.

Препоръчваме

Седмият филм от поредицата "Бързи и яростни" се очаква да бъде следващият голям хит сред кино маниаците. Вие ще го гледате ли на кино?

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още