fallback

Пресата в Атина: Спасете родината!

Почти всички печатни медии призовават читателите си да гласуват с "Да"

10:54 | 04.07.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцките вестници днес отделят главно внимание, разбира се, на референдума в неделя.

To Vima, вестник в политическия център, излиза с главно заглавие: „Да на еврото и Европа. Граждани държат бъдещето на страната в ръцете си". С "Да" ще бъде спряно обедняването на обществото, пише медията.

Съвсем различно мнение обаче има I Авги, официозът на Сириза. "Не" гласи водещото заглавие на медията. С такъв вот премиерът Алексис Ципрас ще бъде със силни позиции и "в рамките на два дни“ ще сключи споразумение с кредиторите".

Таблоидът Ethnos прокламира: "Изберете Европа, гърци". Това е най-важното решение за страната от над 40 години насам, пише вестникът.

А RealNews, също булеварден вестник, излиза с драматичното заглавие: „Спасете родината!“.  Гърция преживява най-дълбокото противопоставяне на населението си. Цари страх от изолация и геополитическа опасност, поради което спешно е нужно споразумение с партньорите в еврозоната, смята медията.

#Greece front pages Efimerida ton Syntakton: "I REMEMBER: 5 memorandum years without dignity, prospects" #Greferendum pic.twitter.com/UJ3IBrILyh

— Damian Mac Con Uladh (@damomac) July 4, 2015

И консервативният вестник Eleftheros Typos призовава читателите си да кажат „Да, за оставане в еврото! Отричаме се от драмата и от хаоса!“. 

Както е известно, в неделя ще се проведе експресно обществено допитване относно спасителните мерки, които предлагат кредиторите на страната. Референдумът беше обявен от съда за законосъобразно вечерта в петък.

Призивът на управляващите на страната, дошли на власт след предсрочни избори само преди шест месеца,  е предложенията да не бъдат приемани. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер преди дни пък се обърна в емоционално обръщение към гръцкия народ с искане за гласуване с „да” на референдума.

В петък десетки хиляди гърци излязоха по улиците на столицата Атина в последната възможност за агитация и на двата лагера – в подкрепа на правителството и в подкрепа на кредиторите.

Поддръжниците на правителството се събраха на площад „Синтагма” пред гръцкия парламент. Опозиционерите са пред древния Олимпийски стадион и демонстрираха под звуците на „Одата на радостта” – химнът на ЕС. Пред парламента също звучеше музика - симфоничен оркестър изпълняваше класическа музика.

 Всичко за Гърция четете тук! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още