IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес акцентите на 14 септември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:46 | 14.09.15 г.
Бизнес акцентите на 14 септември

В България

Започваме днешния обзор с няколко финансови новини. Министерството на финансите предлага да се намали размерът на плащанията, над който те трябва да се извършват по банков път, на 5 000 лв. от текущите 15 000 лв. като мярка за ограничаване на сивата икономика.

С Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане отново на МФ пък се предлага общинските съвети да могат да въвеждат нов данък върху доходите на гражданите от съответната община в диапазона между 0 и 2 процента за гражданите по постоянен адрес на територията на общините от 2016 г.

Българските емигранти в Турция са изпратили в родината си около 830 млн. долара през 2014 година, формирайки близо 1,5% от БВП на България, еквивалентен на около 55,7 млрд. долара.  Турция е следвана от Испания, откъдето изпратените средства от български емигранти възлизат на значително по-малко - 198 млн. долара, или 0,35% от БВП.

В тазгодишния доклад „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2015” на канадския институт „Фрейзър” България не показва напредък, а задълбочава регулирането на бизнеса и гражданите. България се нарежда на 42-ро място от 157 държави и територии, включени в изследването за 2015 година, като през миналата година България беше на 39-то място.

След десетгодишната сага по проекта на Столична община за изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци София вече има завод за преработка на битовите отпадъци и така се закрива наказателната процедура срещу България за неправилно прилагане на европейското законодателство при управлението на отпадъците в столицата.

По света

С наближаването на парламентарните избори в неделя Гърция отново излезе начело на новините. Предварителните поучвания показват, че резултатите ще са твърде близки, а това може да доведе до преговори за разпокъсани коалиции, които може да отложат или да попречат на изпълнението на условията по спасителния заем от юли.

По другата все по-актуална тема - бежанската криза, често се чува твърдението, че богатите държави от Персийския залив биха могли да оказват по-голяма помощ на сирийските бежанци. От Рияд твърдят, че само Саудитска Арабия е отворила границите си за 500 000 души. В какво още се изразява тяхната щедрост - четете тук.

Седем години след избухването на финансовата криза светът се доведе до там, че евтините пари не са оценявани според това дали насърчават икономиката, а като самоцел. Финансовите пазари са обсебени от тях. Онова, което някога бе замислено като преходна помощ за страдащите икономики, сега се превръща в навик, от който светът трудно ще се отърве. Превърнаха ли се парите в дрога за централните банки - тук.

В корпоративния свят Airbus планира да засенчи Boeing в САЩ с нов завод за самолети. Това е доста агресивен ход, като се има предвид, че базираната във Франция компания контролира само около 20% от американския пазар. Този дял ще достигне 40%, когато превозвачи като American Airlines получат поръчаните си самолети от компанията.

На борсата

Енемона АД реализира загуба от 2,35 млн. лв. за първото полугодие на 2015 г., спрямо печалба от 557 хил. лв. за същия период на 2014 г., показва отчетът на дружеството. Продажбите на продукция намаляват с 19% на годишна база до 19,8 млн. лв. за януари-юни 2015 г. Това са приходи от строителни договори.

Препоръчваме

Една нова телевизия се появява на българския медиен небосклон. Bloomberg L.P. и Bulgaria ON AIR обявиха днес дългосрочното си споразумение за създаване на нов бизнес новинарски ТВ канал на български език. Bloomberg TV Bulgaria ще се появи скоро в мрежите на кабелните и сателитните оператори в страната със съдържание, фокусирано върху задълбоченото отразяване на икономическото и бизнес развитие на България.

И накрая една новина от света на технологиите: Nintendo назначи Татсуми Кимишима, бивш банкер и ветеран в компанията за видеоигри, за новия си главен изпълнителен директор, след като смъртта на Сатору Ивата през юли остави поста свободен.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още