fallback

Речта на Пауъл и нестабилната Италия повлияха негативно на европейските борси

На Атинската борса гръцките банки възстановяват част от стойността на акциите си след слабата сесия от сряда

18:45 | 04.10.18 г.

Европейските пазари приключиха сесията на червена територия, след като изказването на гуверньора на Фед Джером Пауъл и нестабилното финансово състояние на Италия повлияха на инвеститорите, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 завърши деня с понижение от 1,13% до 379,51 пункта, като повечето сектори също отчетоха спад. 

Американската икономика изживява „забележително положителна серия от икономически обстоятелства“, заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл в сряда, което предполага, че вижда слаб риск сегашното икономическо разширяване да се отклони от посоката си.

“Няма причина да мислим, че този цикъл не може да продължи известно време, на практика безкрайно“, заяви Пауъл на дискусия във Вашингтон.

Коментарите на Пауъл повтарят твърденията му направени ден по-рано, когато той заяви, че не вижда доказателства пазарът на труда да е в риск от прегряване или от ускоряване на ценовия натиск. Във вторник той отхвърли и критиките, че представителите на Фед подценяват възможността инфлацията да се изстреля над целта на централната банка от 2%.

Пауъл заяви, че продължава да вярва, че инфлацията ще се ускори, докато безработицата продължава да спада – рамка, известна като кривата на Филипс. Той обаче призна, че засега увеличаването на заплатите не е стимулирало ценова инфлация и добави, че е „донякъде мистериозно“ защо стегнатият пазар на труда не е довел до по-сериозен ръст на заплащането.

Акциите на Danske Bank поевтиняха с 4% след новината, че банката ще бъде разследвана от американското министерство на правосъдието заради скандала за прането на пари. Ако обвиненията бъдат доказани, Danske Bank ще получи солидна глоба.

През днешната сесия инвеститорите внимателно наблюдаваха ситуацията в Италия. Министър-председателят на Апенините Джузепе Конте заяви, че Италия ще намали целите за бюджетен дефицит от 2020 г и ще редуцира дълга през следващите три години. Новината успокои страховете за фискалната политика на евроскептичното правителство в Рим.

„Това ще бъде сериозен, отговорен, но и смел бюджет. Показваме смелост особено за 2019 г, защото смятаме, че страната ни се нуждае от бюджет, който да стимулира растежа на брутния вътрешен продукт. Силният растеж ще бъде основан на значителен инвестиционен план“, заяви Конте.

Във Великобритания показателят на Лондонската борса FTSE приключи сесията с понижение от 1,21% до 7419,05 пункта. В Германия индексът DAX отбеляза спад с 0,36 на сто до 12 243,69 пункта.

Френският измерител CAC отметна 1,47% от стойността си и завърши деня при 5410,72 пункта.

Гръцките банки също бяха във фокуса на пазарите. Повечето от тях отбелязаха рязък спад на акциите на Атинската борса в сряда. Днес книжата на  Piraeus Bank прибавят 9,4% към стойността си, а тези на Централната банка на Гърция поскъпват с 11,12 на сто.

Спадът от сряда отразява продължаващото вече два месеца недоверие на инвеститорите към гръцките банки. 

Анализаторите на американската инвестиционна банка Morgan Stanley са на мнение, че в момента гръцките банки са по-евтини, отколкото през ноември 2017 г. заради новите счетоводни стандарти и стрес тестовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още