fallback

Защо Тръмп застана зад Израел след окупацията на Голанските възвишения

Позицията на американския президент засилва напрежението с Брюксел, посочи политологът Мартин Табаков

16:52 | 26.03.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изказването на американския президент Доналд Тръмп по повод суверенитета на Израел над Голанските възвишения няма да доведе до съществени смущения в международната общност. Но промяната на външната политика на САЩ идва в едно много важно време за премиера Бенямин Нетаняху на фона на наближаващите избори в страната. Това коментира политологът Мартин Табаков в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи трите направления, в които изказването на Тръмп ще има отражение. Според Табаков то ще даде нова мощ на коалицията между Русия, Турция и Иран.

Политологът вижда и сходство на ситуацията с анексирането на Крим от Москва. „Както международното право осъди анексирането на Крим, така трябва да се осъди и окупацията на Голанските възвишения“, е мнението на Табаков.

Като трето отражение от действията на американския президент той посочи нарастващото напрежение между Вашингтон и Брюксел по отношение на позицията им за Голанските възвишения. „Решението допринася за ненамирането на общия фундамент между САЩ и Европейския съюз”, убеден е политологът, който смята, че действията на Доналд Тръмп са напълно очаквани.

„Би могло да се каже, че водещата фигура в тандема САЩ-Израел е по-скоро тази на израелския министър-председател, тъй като американският президент много бързо се съобразява с позиции, които са характерни именно за религиозно-националистическата десница в Израел. Този синхрон е много характерен не само за настоящия американския президент, но и за републиканската партия, чийто представител е той“, обобщи Табаков.

Той коментира и доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, според който не е имало руска намеса на изборите в САЩ през 2016 г. „Всъщност с този си тип пропаганда демократите в САЩ работеха за имиджа на руската страна“, е мнението на експерта.

Има ли вариант Великобритания да се откаже от Brexit? Защо Табаков изключи подобен сценарий вижте във видео материала.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още