fallback

Тръмп: Военни действия срещу Иран са вариант, който "остава на масата"

Иран повика шарже д'афер на ОАЕ, за да изрази протеста си срещу ролята на страната в изпращането на американския дрон

19:23 | 22.06.19 г. 10

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще наложи допълнителни санкции на Иран в опит да попречи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие и допълни, че военни действия все още са възможни, предава Ройтерс.

Тръмп, който говори пред репортери в Белия дом, отмени тази седмица военни действия срещу Иран като ответна реакция на сваления американски военен дрон.

„Налагаме допълнителни санкции на Иран. В някои случаи действаме бавно, но в други се движим бързо“, посочи американският президент. Той допълни, че военните действия „винаги са на масата“ срещу Иран.

"Няма да допуснем Иран да се сдобие с ядрено оръжие и когато те приемат това, ще имат богата страна, ще са толкова щастливи и аз ще съм им най-добрият приятел. Надявам се това да се случи", каза Тръмп.

Той изрази готовност за успокояване на напрежението и допълни, че иска да постигне бързо споразумение с Иран, което по думите му ще стимулира забавящата се икономика на страната.

„Ще го наречем: Да направим Иран велик отново“, каза Тръмп.

Американският президент говори пред репортери преди заминаването си за президентската резиденция в Кемп Дейвид, където ще обсъди проблема с Иран.

Тръмп благодари на Иран, че не е свалил в четвъртък пилотиран американски разузнавателен самолет, предаде ТАСС. Президентът определи като "много мъдро" решението на Иран да не се открива огън по пилотирания самолет, който е летял редом със сваления американски дрон. По думите на Тръмп САЩ са признателни на Иран за това решение. Той добави, че не знае дали свалянето на дрона е било преднамерено или неволно, но допусна, че е било преднамерено. 

Междувременно иранското външно министерство призова шарже д'афер на посолството на Обединените арабски емирства в Техеран, за да изрази протест срещу ролята на неговата страна в изпращането на американски дрон, който според Иран е прелетял през въздушното му пространство, предадоха ДПА и Ройтерс.

Иран заяви, че дронът, който беше свален в четвъртък, е излетял от американска военна база в ОАЕ и е летял към Иран. Според иранската агенция ИРНА Техеран е порицал днес "неприемливото сътрудничество" между ОАЕ и чуждите войски, които приближават иранските граници, пише БТА.

Иран заявява, че дронът е бил свален, защото е нарушил въздушното му пространство и е пренебрегнал много предупреждения. САЩ отхвърлят тези обвинения и твърдят, че безпилотният летателен апарат е бил в международното въздушно пространство, когато бил свален.

ОАЕ, Саудитска Арабия и Израел са основните съюзници на Вашингтон в Близкия изток, отбелязва ДПА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:50 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още