fallback

Златото с нов близо осемнадесетгодишен максимум при ниво от 482 долара

Ръстът в цената на благородния метал се предопределя от стартиралия в петък силен спад на долара спрямо останалите основни валути и терористичните заплахи в Ню Йорк

14:32 | 10.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на златото се повиши днес до нов близо осемнадесетгодишен максимум по време на европейската борсова сесия, след като фючърсите на благородния метал с доставка през декември регистрираха най-висока стойност от 482 долара за тройунция.

Към момента те се търгуват на нива от около 480 долара за тройунция, или повишение от 0.5%спрямо затварянето в петък на нюйоркската стокова борса.

Ръстът в цената на благородния метал, който стартира в петък след силното поевтиняване на долара спрямо останалите основни валути, се подхранва от опасенията на инвеститорите относно повишаващата се инфлация в САЩ в следствие на поскъпването на петрола.

Към инвестиции в злато се насочват и инвеститори, които очакват занижаване на прогнозите за резултатите на щатските компании за следващото тримесечие и година със стартирането на отчетния сезон в САЩ.

Рекордният ръст в цената на златото идва на фона на добрите данни за заетостта в САЩ, изнесени в петък. Работните места в неселскостопанския сектор в САЩ са се понижили с 35 000 през септември в следствие на разрушенията, предизвикани от ураганите Катрина и Рита.

Въпреки че това бе първият спад на показателя от над две години насам, той се оказа много по-малък от очакванията на пазарните участници, които прогнозираха понижение от 150 000.

В допълнение към добрите данни за септември новосъздадените работни места за юли и август бяха ревизирани с повишение от общо 77 000. Средното месечно покачване за последната година е в размер на 194 000.

Леко обаче нараства безработицата за септември в най-голямата световна икономика до 5,1% спрямо 4,9% за предходния месец, а средното почасово заплащане се увеличава с 0,2% на месечна и с 2,6% на годишна база.

Данните се интерпретират от анализаторите като потвърждаващ сигнал за по-нататъшна политика на “умерено повишение” на лихвите на фона на очакванията за ръст на инфлацията. Анализаторите прогнозират ръст на инфлацията през септември до 0.9% в сравнение с 0.5% през предходния месец.

Като цяло мнозинството от анализаторите са на мнение, че металът е в дългосрочен възходящ цикъл, който се подкрепя от фундаментални фактори. Сред тях са ръстът на търсенето му и несигурността за развитието на световните икономики на фона на рекордните цени на петрола.

Силно е потреблението на златото през последната година, като за миналата година потребителското търсене се е повишило със 7%, което е първото за последните четири години увеличение в потреблението на благородния метал.

Според прогнозите на някои анализатори цената на златото може да продължи да се повишава и през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още