fallback

Силна волатилност надвисва над финансовите пазари

Борсите реагираха еднозначно на ескалацията в Персийския залив в петък, а инвеститорите избягаха от рисковите активи

10:33 | 06.01.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Още на втория работен ден за борсите през новата година надеждите за добра пазарна 2020 г. бяха потушени. Ирански генерал беше убит при ракетна атака на САЩ близо до иракската столица Багдад. Ударът е последва указания на президента на САЩ Доналд Тръмп за предотвратяване на по-нататъшни атаки срещу американските сили. Иран заплаши с отплата.

Финансовите пазари реагираха еднозначно на ескалацията в Персийския залив в петък. Инвеститорите избягаха от рисковите активи, търсейки защита в онези инвестиции, които се считат за безопасни. По-конкретно това означаваше, че цените на акциите спаднаха, след като Wall Street отчете рекордно ниво в четвъртък.  От друга страна, цените на първокласните облигации се повишиха, както и цените на петрола и златото.

Повечето европейски фондови борси загубиха почти по един процент. Понижението беше малко по-високо в Германия. Dax временно спадна под 13 200 пункта. Междувременно Lufthansa загуби почти една десета от стойността си поради значително по-високата цена на петрола.

Котировките на други авиокомпании също спаднаха. Те са под натиск заради  повишаването на цените на керосина. Акциите на Fraport пострадаха от лоша прогноза за бъдещето на германските летища, но се размина с по-малки загуби.

Влошаването на спора между Иран и Съединените щати оказа най-голямо влияние върху цените на суровините. Инвеститорите се опасяват от недостиг на доставки - тъй като Ормузкият проток край иранския бряг е решаващ маршрут за транспортирането на петролни танкери. Най-важният енергиен източник поскъпна с около четири процента в петък. Брентът струва малко под 70 долара за барел.

Инвеститорите потърсиха защита например в държавните облигации на САЩ. Съответно, доходността по десетгодишните книжа падна до около 1,8 процента. Германските книжа са с доходност от около -0,3%. Златото също се счита за сигурно убежище. На моменти за тройунция се плащат над 1500 долара.

След драматичните събития сега въпросът е: Колко голям е рискът от влошаване на ситуацията? Експертите коментират, че в ретроспекция досега напрежението между Иран и Съединените щати не е водело до реални ескалации. А борсите изглежда искат да се съгласят с тези първоначални оценки. В късните търговски часове в петък ситуацията на пазарите се облекчи леко.

Уен Ли, топ мениджър в най-големия мениджър на активи Blackrock, има своя собствена интерпретация на събитията. Той счита, че има драматичен обрат в настроенията на инвеститорите само в рамките на 24 часа. Причината е ситуацията в Близкия изток. Ли вярва, че това може да бъде предвещание за новата година, с многобройни краткосрочни и силни движения на фондовите борси въпреки малко по-добрите фундаментални данни.

През тази седмица именно по-нататъшното развитие на конфликта между САЩ и Иран вероятно ще засегне финансовите пазари. Постоянните силни колебания в цените и курсовете не биха били изненада. В зависимост от геополитическата ситуация обаче  предстоящите икономически данни ще повлияят на пазарите повече или по-малко силно.

По отношение на икономиката  според експертите на Commerzbank интерес ще представляват докладът за пазара на труда в САЩ и по-специално данните от германската индустрия. „Очакваме американската икономика да продължи да създава нови нови работни места, а германската промишленост да се стабилизира", се казва в съобщението на банката. Данните от САЩ идват в сряда, вторник и петък, данните за германската индустриална продукция се очакват в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:59 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още