fallback

Саудитски принц залага на ръст на акциите на Citigroup с 50%

Според принц Талалю, един от най-големите акционери в най-голямата в света инвестиционна банка Citigroup, акциите на банката имат потенциал да се повишат през следващата една година до 70 долара за брой

16:24 | 07.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Саудитският принц Алуалид бин Талал, който е направил милиарди долари от инвестиции в “подценени” компании, очаква значителен ръст в акциите на две от най-големите щатски компании – инвестиционната банка Citigroup и медийния гигант Time Warner Inc.  

Според принца, един от най-големите акционери в най-голямата в света инвестиционна банка Citigroup, акциите на банката имат потенциал да се повишат с 50% през следващата една година до 70 долара за брой.

Мнението му се основава на добрите перспективи за ръст в печалбата на банката за следващите години.

Акциите на банката не се представят особено убедително след серия от скандали, свързани с името й. От началото на годината те са загубили 5.4% от стойността си.

Акциите на Time Warner също разполагат със значителен потенциал за поскъпване след доброто представяне на интернет-звеното на компанията America Online, според саудитския принц.

Принцът притежава дял от 4.3% от базираната в Ню Йорк банка, който се оценява на близо 9.9 млрд. долара. Той притежава и 1% от Time Warner, оценяван на около 821 млн. долара.

Алуалид бин Талал се обвързва с банката през 1991 година, когато инвестира в нея 590 млн. долара и възстановява доверието в нея по време, когато тя се е нуждаела от свободни пари във връзка с кризата в Латинска Америка.

Това му помага да стане един от най-богатите хора в света, след като акциите на банката се повишават близо 20 пъти през следващите десет години.

През последните няколко години обаче акциите на банката не се представят особено добре. От 1 октомври 2003 година до днес те са се понижили с 3% на фона на доброто представяне на конкурентните инвестиционни банки.

За сравнение акциите на конкурента Deutsche Bank са се повишили с 49% до 79.65 евро за същия период, а тези на базираната в Лондон инвестиционна банка HSBC са се повишили с 11%.

В изказването си принц Талал заявява, че не очаква по-нататъшен силен ръст в акциите на друга компания, от която притежава значителен дял - Apple.

Акциите на компанията, от която принцът притежава 3%, оценявани на стойност 1.5 млрд. долара, са се повишили 5 пъти за последните две години, след като изпълнителният директор Стив Джобс представи музикалния плеър на компанията iPod.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още