fallback

Светът окупира тропически територии и е изложен на риск от нови патогени

Незаконната търговия на диви животни е опасен механизъм за разпространение на болести, предупреди Георги Стефанов от WWF България

21:45 | 23.04.20 г. 4

"Настоящата ситуация с пандемията, към която Световният фонд за дива природа е напълно съпричастен, може да ни покаже, че когато успеем да се справим с този глобален проблем, трябва да си зададем въпросите за произхода му и защо експлоатацията на природни ресурси е един от факторите, който води до потенциални рискове", посочи екологът.

Той напомни, че загубата на природа и рисковете за човешкото здраве са пряко свързани. Това е твърдение, подкрепено от Световната здравна организация, която доказа, че 60% от човешките патогени са с такъв произход, който има пряка връзка с предаването на болести от животни към хора.

"Световна банка изчислява икономическата тежест на шест от най-активните заболявания от такъв произход на 70 милиарда долара за последните 12 години", уточни Георги Стефанов.

"Светът окупира огромни територии, които не е обитавал, и това са основно тропическите територии, където сме изложени на риск от нови патогени", предупреди експертът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още