IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 60% от българите вярват, че до края на годината животът се нормализира

За 84% отговорността за решенията за здравето е лична, само 10% са склонни да я прехвърлят на държавата, показва изследване на „Галъп“

17:25 | 29.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Къде е България

Част от данните за България от текущата вълна на изследване вече бяха обявени преди време в последната публикация на „Галъп интернешънъл“. В нашата страна страхът от коронавируса постепенно намалява от април насам. Но тревогата още е тук, а данните са регистрирани преди ескалацията на случаите от последните седмици, уточняват от „Галъп“.

В началото на юни за мнозинството от българите ситуацията с коронавируса вече е под контрол. Данните за разпространението на заразата в последните седмици обаче са силно динамични и са възможни промени и в усещанията за тревога и контрол над ситуацията, които ще бъдат установени и анализирани в следващите вълни на проучвания на „Галъп интернешънъл“.

В същото време българите са убедени, че отговорността за решенията относно здравето е лична (84%), а не на държавата (10% са склонни да прехвърлят отговорността на държавата). В последните седмици след отпадането на редици мерки у нас и в много държави по света тази отговорност бе поставена на тест.

Подкрепата за правителството във връзка със ситуацията около пандемията остава стабилна и се запазва на нивата, регистрирани в най-тревожния период за нашето общество (през април) – от 77%, както съобщихме преди седмици, уточняват социолозите.

Тенденцията за силна подкрепа към правителството по отношение на ситуацията с коронавируса е обща за повечето държави, участвали в изследването. Както неведнъж беше отбелязано в изследванията на „Галъп интернешънъл“, пандемията допринесе със значителен ситуационен „бонус“ в доверието към правителствата почти навсякъде по света.

От проучването се вижда, че българите са сред най-силно убедените, че заплахата от коронавируса е преувеличена, като 59% от запитаните са на това мнение. Съмнението в сериозността на заплахата все пак намалява през последните месеци, но въпреки това България е сред водещите в това отношение.

Българското общество е сред тези, които в най-голяма степен очакват или по-скоро се надяват за нормализация на живота до края на годината – 61% от запитаните. До голяма степен това би могло да се свърже и с икономическия ефект на пандемията, който е усетен в доходите на една втора от домакинствата в нашата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още