fallback

Полският премиер: С Русия не може да се води конструктивен диалог

Матеуш Моравецки отново поиска от ЕС спиране на “Северен поток 2” заради отравянето на Навални

14:52 | 14.09.20 г. 35
Автор - снимка
Създател

Полският министър-председател Матеуш Моравецки призовава Германия и ЕС да прекратят строителството на газопровода в Балтийско море "Северен поток 2", експлоатиран съвместно с Русия, след атаката срещу критика на Кремъл Алексей Навални.

„Не можете да заплашвате Русия отдалеч с показалеца си и след това да се заплитате в проекта „Северен поток 2“ с „Газпром“, пише Моравецки в статия за Frankfurter Allgemeine Zeitung (изданието от понеделник). "Единственият рационален изход би бил проектът да се замрази. Опитът да бъде отровен основният активист на руската опозиция със забранен химикал два дни преди планирания дебат за отношенията между ЕС и Русия, който трябваше да се проведе в Берлин, е "предизвикателство за цялата демократична общност в Европа”, пояснява премиерът. 
 Освен това тръбопроводът прави Европа зависима от доставките на руски газ, оплака се Моравецки. Най-опасното във всичко обаче е, че под прикритието на икономическо сътрудничество Русия придобива влияние върху поведението на Германия като един от най-важните икономически и политически партньори в ЕС и НАТО. Според него не е достатъчно само да се отбележи, че Русия не приема демокрацията и свободата на изразяване в западния смисъл, пише Моравецки. С държава, която нарушава международните стандарти и международното право не само у дома, но и сред страните членки на ЕС и НАТО, не може да „се води конструктивен диалог“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още