fallback

Аркади Шарков: Недостигът на активни вещества ще оскъпи лекарствата

Трябва да се помисли за споделяне на технологии за производството на ваксини, препоръча здравният експерт

13:19 | 20.05.21 г.

Част от фармацевтичната стратегия на Европейската комисия е до 2025 г. около 50% от производството на активни вещества да се върне обратно в Европейския съюз, което ще увеличи цената на лекарствата. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria здравният експерт Аркади Шарков.

Той напомни, че в началото на пандемията от Китай се изнесоха много от производствата, като една част от тях се върнаха в Европа, а друга отидоха в Индия.

„В момента в Индия пандемията върлува с огромни темпове. Това ще затрудни логистично много от компаниите, които произвеждат лекарства и ваксини, както и техния достъп до европейски пазари“, обясни здравният експерт.

От думите му стана ясно, че мощностите на фармацевтичните компании изнемогват.

"Не е само патентът това, което е пречка пред производството и достатъчното количество ваксини. Проблемът са и мощностите, които не са налични в момента. Малко държави в света могат да произведат нови ваксини като тези на Moderna и Pfizer", поясни Шарков.

Той коментира новината, че САЩ излязоха с позиция, че временно ще премахнат патентите, за да могат да се ускорят производството на ваксини.

"Казусът с премахването на патентите не е самият патент, а дали производствените мощности на различните държави позволяват да се произведат първите два типа РНК ваксини, тъй като те се произвеждат по специални стандарти", посочи здравният експерт.

Той препоръча да се помисли за споделяне на технологията за самото производство.

Аркади Шарков коментира и решението на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров да промени ваксинационния план, според който от понеделник до четвъртък ще бъдат ваксинирани хората над 60-годишна възраст и тези с хронични заболявания.

„Тази част от българското население е с нисък процент на ваксинация. Така се предотвратява рискът от това да се заразят. Дали това ще има ефект е съвсем различен въпрос. В резултат на зелените коридори се наблюдава по-голямо желание у хората се да се ваксинират“, сподели наблюденията си здравният експерт.

Аркади Шарков смята, че кризата по време на третата пандемична вълна в България беше управлявана децентрализирано.

"Имаше много допуснати грешки като забраната на плановия план, постоянното отваряне и затваряне на страната. Имаше прекалено много политика в нещо, към което трябваше да се подхожда технократски", посочи той. Здравният експерт е на мнение, че благодарение на лекарите и лечебните заведения „кризата беше овладяна“.

Друга тема от разговора беше свързана с изводите, които българското здравеопазване трябва да си направи след края на пандемията.

„Най-важният извод е подготовката за бъдещи такива пандемии. Във всяко едно лечебно заведение трябва да има готово отделение, което да бъде преобразено веднага в интензивно или инфекциозно. Фокусът ще се премести от хроничните незаразни заболявания към заразните такива“, прогнозира Аркади Шарков.

Той обаче съветва да се обърне внимание и на извънболничната помощ.

„Друг важен извод е това дали здравеопазването се възприема като разход или по-скоро като инвестиция, от която може да бъде извлечена реална стопанска полза“, каза още Аркади Шарков.

Здравният експерт напомни, че идеята болниците да не са търговски дружества съществува от много време.

"Единствената й цел е да позволи на държавата и общините да субсидират безконтролно лечебни заведения, които не са в добро финансово състояние. Когато говорим за лечебните заведения и тяхното преструктуриране, е по-добре да се замислим върху оптимизационния процес, към който трябва да се стреми държавата", съветва здравният експерт да се финансират само болници, в които може да се надгражда.

Той обаче е категоричен, че решенията трябва да се вземат от гледна точка на удобството на пациентите.

Шарков предупреди, че глобалната икономическа криза ще се отрази на доходите на българите, които ще трябва да внасят по-високи осигуровки на фона на поскъпването.

Само патентите ли са препъникамък в по-разпространеното производство на ваксини? Каква е равносметката от третата вълна на коронавирусната пандемия? Чии да са болниците? Има ли пари при евентуална нова здравна криза?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още