fallback

Д. Бечев: Нови преговори между САЩ и Русия са частичен успех за Путин

Времето работи против Москва за постигане на целите ѝ в Източна Европа, посочи политическият консултант

22:40 | 11.01.22 г. 7

Според него възобновените разговори в рамките на съвета НАТО-Русия са положителна новина, особено ако намалят напрежението около ракетните сили в Европа.

"Путин ще реши накъде ще върви процесът. Русия използва Украйна като коз – слабо звено, където може да струпа войски – и по този начин да започне тези преговори. Но не е ясно къде са точно червените линии, от какво са склонни да се откажат, за да спечелят нещо друго", коментира Бечев.

Той смята, че действията на Кремъл в момента може да се дължат на чисто времеви измерения. „Негативните процеси спрямо руските интереси са видими в бившите съветски републики в Европа. Украйна, Молдова и Грузия са по-силно ориентирани на Запад, отколкото преди десет години, като търговия, инвестиции и миграция, което е резултат не само на военните действия от страна на Кремъл и неговите съюзници, но и от "притегателната сила" на ЕС и САЩ“, отбеляза политическият консултант.

По думите му Русия има лостове на влияние, но Бечев е на мнение, че „утре ситуацията може да е по-различна – в Донбас от осем години тече война, ситуацията е патова“.

Той предположи, че времето работи против Русия и в момента през Америка тя може да намери някаква геополитическа сделка, която дългосрочно да гарантира нейните интереси в Източна Европа.

Бечев напомни, че някои от исканията на Русия са неприемливи за САЩ и НАТО.

"Украйна няма да стане член на НАТО – това беше ясно на всички още от 2008 г., когато беше отказан Плана за присъединяване. След войната в Грузия никой в Западна Европа и САЩ няма такива намерения – Русия иска това да бъде казано в ясен текст", коментира Бечев.

Той е категоричен, че още по-неприемливо за западните сили е искането на Кремъл те да не предоставят каквато и да военна помощ на Украйна.

Защо САЩ имат интерес от забавяне на преговорите? Ще продължи ли влиянието на Русия в постсъветското пространство? Какво точно се случи в Казахстан? Какво може да се очаква от подновените консултации в рамките на съвета НАТО-Русия? Реалистично ли е Москва да бъде привлечена като съюзник срещу Китай?

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:06 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още