fallback

Л. Кючуков: Ако НАТО изпрати войски в Украйна, ще е на крачка от сблъсък с Русия

Преговорите не са за капитулация, а засягат спирането на огъня и бъдещите двустранни отношения, посочи анализаторът

17:03 | 17.03.22 г. 10

Искането на Полша за мироопазващи войски на НАТО в Украйна е опасно, защото е опит да обърне подхода на НАТО – от политически отговорът да стане военен. Това е предпоследната стъпка преди директния конфликт между Русия и НАТО и се надявам да не се стигне до там. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения и бивш зам.-външен министър.

По думите му Европа безспорно е големият губещ от конфликта в Украйна. „Първо, защото всичко се случва на територията на Европа. Второ, защото това за дълго конфронтира отношенията на Европа с Русия. Трето, защото Европа никога не би могла да бъде сигурна в условия на конфронтация с Русия“, коментира той.

Според Кючуков санкциите, налагани от Запада срещу Русия, не решават проблема. „Те са вредни и за двете страни и ефектът им ще бъде крайно негативен за всички. Всяко задълбочаване на санкции, включително и спиране на вноса на газ, ще има негативно влияние“, каза анализаторът.

Той предупреди, че войната в Украйна ще даде допълнителен тласък на вече съществуващи процеси.

„Първият процес е за глобално противоборство, за лидерство между Съединените щати и Китай във всички сфери. Ако допреди Covid беше основно в сферата на икономиката и инвестициите, сега е в целия спектър. Вторият процес е за ново разделение в света не по линията на противопоставяне на либерални демокрации и авторитарни режими, а „срещу” и „за” Русия. Това обаче не е нов световен ред, а нова световна конфигурация, защото не се създават нови институции и нова правна система“, подчерта Кючуков.

Той смята, че преговорите, които текат между Русия и Украйна, не са за капитулация, а засягат най-важното – спирането на огъня, но и бъдещите двустранни отношения.

„Русия доста ясно формулира своите цели – неучастие на Украйна в НАТО, признаване на Крим, зачитане на независимостта на самообявилите се Донецк и Луганск. Най-лесно постижима е първата цел. Украйна ясно даде да се разбере, че е склонна да разглежда неутралитет, тоест неучастие в НАТО, срещу гаранции“, посочи Кючуков.

Той напомни, че в крайна сметка всяка война завършва с политическо споразумение.

Според него позицията на България, че подкрепя НАТО, извежда страната ни в пасивна позиция – едва ли не извън НАТО.

„Ние сме страна, която трябва да участва във вземането на решения, а не да подкрепя“, отбеляза Любомир Кючуков.

Според него изниква въпросът – какво точно е НАТО? „Дали това е Полша, която предлага свое решение, или са САЩ, които отхвърлят такова решение. Или са Франция и Германия, които търсят прекратяване на военните действия и мирно решаване на въпроса, отбеляза анализаторът. – И би било изключително странно, ако България в тази ситуация няма своя позиция и свои аргументи, които да се опита да превърне в част от общото решение.“

Какви ще са последствията от войната в Украйна в международните отношения? Перспективна ли е политиката на Китай на „развързаните ръце”? Още за ролята на Китай в конфликта между Русия и Украйна и има ли риск от енергийни сътресения за Европа може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:53 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още