fallback

Икономист: Фрагментацията на световния паричен ред е неизбежна

Няма кой да измести долара макар прекомерната зависимост от него да е рискова, каза Алисия Гарсия-Хереро, главен икономист в Natixis за Азия

19:32 | 19.04.22 г. 1

Има риск от фрагментиране на международната финансова система, но предупрежденията на МВФ за долара са пресилени. Валута, която не е конвертируема, не може да се конкурира с долара или йената, защото това би било твърде рисково за инвеститорите. Това мнение изрази в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Алисия Гарсия-Хереро, главен икономист в Natixis за Азиатско-Тихоокеанския регион.

„Фрагментация може да се случи – една част от света, водена от Китай, може да създаде зона за неконвертируеми валути в опозиция на останалия свят. Но няма инвеститори, които биха навлезли в такава среда, ако не са принудени от санкции или други причини да се освободят от долара“, смята тя.

Според нея най-добрият вариант за света е една глобална и отворена финансова система, но това вече става невъзможно заради геополитически сътресения. „Войната в Украйна е пример колко бързо една страна може да излезе от световната финансова инфраструктура, търсейки подкрепа другаде чрез юана например“, посочи Алисия Гарсия-Хереро.

Тя обаче призна, че прекомерната зависимост от долара е рискова, тъй като САЩ имат големи дългове.

„Има много страни, които са силно зависими от долара – много от държавите в Персийския залив, както и развиващите се страни. В бъдеще ще имаме нужда от валута като еврото, която да предостави алтернатива на долара. Не е нужно да има от тотално съперничество между двете – както например рублата и юанът, които се опитват да унищожат долара“, коментира икономистът.

Алисия Гарсия-Хереро подчерта, че финансови кризи, свързани с долара, причиняват огромни щети на световната икономика. „Затова ще имаме нужда от повече валути, които са достатъчно ликвидни, за да запазят стойността си и инвеститорите да могат да инвестират в други валути освен долара“, смята тя, но не очаква това да се случи скоро.

Гарсия-Хереро е категорична, че скоро няма да видим края на долара. „В момента всяка неконвертируема валута като юана ще бъде разглеждана като по-рискова, тъй като светът ще бъде много по-малко глобализиран. Веригите на доставки ще бъдат по-малки и по-регионални и ще има много по-малка нужда от валутите на развиващите се държави в сравнение с доминиращите сега долар, евро и йена“, аргументира се икономистът.

Ще може ли МВФ да осигури глобална финансова стабилност срещу задаващата се криза? В състояние ли е Фондът да се справи с шок като войната в Украйна?

Целия материал може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости от предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още