IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг: Войната в Украйна може да продължи с години

Подкрепата за Украйна ще увеличи шансовете за освобождение на Донбас от руския контрол, коментира ръководителят на НАТО

09:55 | 19.06.22 г. 14
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. <em>Снимка: EPA/Stephanie Lecocq</em></p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: EPA/Stephanie Lecocq

Войната в Украйна може да продължи години, каза ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг в неделя на фона на засилените руски атаки, след като Европейският съюз (ЕС) препоръча Киев да стане кандидат за присъединяване към блока.

Столтенберг коментира, че доставката на най-съвременно въоръжение на украинските войски ще увеличи шансовете за освобождаване на източния му регион Донбас от руски контрол, пише германският вестник „Билд ам Зонтаг“.

"Трябва да се подготвим за факта, че това може да отнеме години. Не трябва да спираме да подкрепяме Украйна. Дори и разходите да са високи, не само за военна подкрепа, но и заради покачващите се цени на енергията и храните", коментира той.

Британският премиер Борис Джонсън, който посети Киев в петък, също говори през почивните дни за необходимостта да бъдем подготвени за дълга война. Това означава да се гарантира, че „Украйна ще получава оръжия, оборудване, боеприпаси и обучение по-бързо от нашественика“, пише Джонсън в лондонския „Сънди таймс“.

„Времето е жизненоважен фактор“, пише той. „Всичко ще зависи от това дали Украйна може да засили способността си да защитава своята територия по-бързо, отколкото Русия може да поднови способността си да атакува“, посочва Джонсън.

Пред репортери Джонсън подчерта необходимостта от избягване на "умората от Украйна". Тъй като руските сили "откъсват сантиметър по сантиметър", съюзниците трябва да покажат на украинците, че са там, за да ги подкрепят дълго време, казва той.

Джонсън направи изненадващо посещение в Киев в петък, ден след като лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния посетиха украинската столица, за да подкрепят амбициите на страната за ЕС. Британският премиер предложи на президента Вoлодимир Зеленски засилена програма за военно обучение на украински военни.

Украйна получи значителна подкрепа, когато Европейската комисия препоръча страната за статут на кандидат за членство, решение, което се очаква страните от Европейския съюз да одобрят на среща на върха тази седмица.

Това би поставило Украйна по пътя да реализира стремеж, смятан за недостижим преди нахлуването на Русия на 24 февруари, дори ако членството отнеме години. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 1
Lucifer
преди 1 година
Това го поръчват американците че да го плащат европейците...даже и Мицкоски вече не ще ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Напомни му и за кораба масква, че никой не е пушил, да види менте клипа на путин със стюардесите после и буча изобщо цялото инфо на тасс е фейк с много малки изключения. А да щях да забравя :) не са въвели златен стандарт и няма да въведат защото това е глупаво да си ограничиш ръста на икономиката според изкопаното :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
г-н Амеба, опорката със съпротивата на Донбас от млади момчета, които извадиха от таваните пушките на прадядовците си от ВСВ и се биха 8 години с украинската армия вече не се ползва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
Реално Путин винаги е бил пресметлив, но заради възрастта го подведоха и сега трябва да се чуди как да измие този срам, който с всеки ден става все по-голям ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Столтенберг е един прocт чиновник, който ако нямаше телевизор, не би направил разлика между шмайзер и вибратор. Интересно как войната ще продължи с години, при положение, че укрите вече мобилизират 16-годишни деца? С тоя темп след 2-3 месеца ще мобилизират и 10-годишните и бабите им. После - нз - сигурно ще откопават убитите от земята, за да ги пращат отново на фронта. Донбас дори сам - без руската армия - 8 години се бори успешно с нацитата. Когато най-боеспособните укро-подразделения - които са в Донбас - бъдат елиминирани - после вече просто няма да има кой да се бие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Зелков, менталното ти ниво запада с плашещи темпове. Ако руснаците бяха дали 40 000 убити, то би трябвало да имат и към 120 000 ранени толкова сериозно, че да бъдат извадени от бойните действия. Тоест би трябвало от руската армия да са останали 40-50 000 боеспособни. Загадка остава тогава, защо 400-500 000 укpoпи ядат бой от поне 10 пъти по-малоброен противник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Petar2015
преди 1 година
Това което ни казват всъщност е, че ще продължат да изсипват еврофондовете и помощи към държава извън ЕС, без никаква възвращаемост. Бюджета на съюза ще потъва безотчетно някъде в името на "справедливостта" и "демокрацията". И това ще продължава с години! Искат да водят война на изтощение с най-голямата държава в света. Много умно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 1 година
Укрофашисти съществуват само в болните мозъчета на путин, Костадинка Костадинова и твоя милост. Кремълският шизофреник изплаща 7 млн рубли за убит руснак. Не публикува дннаи за загубите, защото наближават 40 000. Над 30% от ротираните войници(изтеглени от фронта за почивка) отказват да се върнат в бой. Някой в москва много се обърка с тази война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
Може 1-2 години, но дори и сега Украйна е в тотален фалит. Съвсем скоро и заемите ще свършат. Укро-нацистите с удивление открили, че вече никой не води статистика кой е на фронта и кой не. И как няма, 15 милиона гривни за убит означава 1 бюджет годишен да отива само за компенсация по убитите! Там вече няма балъци да дават пари за нищо, дори и хуманитарните помощи спряха заедно с икономиката. Докато има зеле ще рупат, после хурката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Със сигурност тези които се борят за своята свобода :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още