IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг: Войната в Украйна може да продължи с години

Подкрепата за Украйна ще увеличи шансовете за освобождение на Донбас от руския контрол, коментира ръководителят на НАТО

09:55 | 19.06.22 г. 14
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. <em>Снимка: EPA/Stephanie Lecocq</em></p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: EPA/Stephanie Lecocq

Войната в Украйна може да продължи години, каза ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг в неделя на фона на засилените руски атаки, след като Европейският съюз (ЕС) препоръча Киев да стане кандидат за присъединяване към блока.

Столтенберг коментира, че доставката на най-съвременно въоръжение на украинските войски ще увеличи шансовете за освобождаване на източния му регион Донбас от руски контрол, пише германският вестник „Билд ам Зонтаг“.

"Трябва да се подготвим за факта, че това може да отнеме години. Не трябва да спираме да подкрепяме Украйна. Дори и разходите да са високи, не само за военна подкрепа, но и заради покачващите се цени на енергията и храните", коментира той.

Британският премиер Борис Джонсън, който посети Киев в петък, също говори през почивните дни за необходимостта да бъдем подготвени за дълга война. Това означава да се гарантира, че „Украйна ще получава оръжия, оборудване, боеприпаси и обучение по-бързо от нашественика“, пише Джонсън в лондонския „Сънди таймс“.

„Времето е жизненоважен фактор“, пише той. „Всичко ще зависи от това дали Украйна може да засили способността си да защитава своята територия по-бързо, отколкото Русия може да поднови способността си да атакува“, посочва Джонсън.

Пред репортери Джонсън подчерта необходимостта от избягване на "умората от Украйна". Тъй като руските сили "откъсват сантиметър по сантиметър", съюзниците трябва да покажат на украинците, че са там, за да ги подкрепят дълго време, казва той.

Джонсън направи изненадващо посещение в Киев в петък, ден след като лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния посетиха украинската столица, за да подкрепят амбициите на страната за ЕС. Британският премиер предложи на президента Вoлодимир Зеленски засилена програма за военно обучение на украински военни.

Украйна получи значителна подкрепа, когато Европейската комисия препоръча страната за статут на кандидат за членство, решение, което се очаква страните от Европейския съюз да одобрят на среща на върха тази седмица.

Това би поставило Украйна по пътя да реализира стремеж, смятан за недостижим преди нахлуването на Русия на 24 февруари, дори ако членството отнеме години. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Не се вълнувай :) слагай си панели и не го мисли. Рано или късно всеки диктатор си намира майстора :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Грешиш :) така си мислеше и хитлер. Подценяваш силата на капитализма и желанието за свобода от руско робство. Енергетиката година две и ще забравим що е то газ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 1 година
Зелеви вълнения - Зелка и украйнците и руснаците могат да издържат с години ама запада не може щото хем им свърши достъпа до евтини ресурси хем ще им се налага да наливат пари в бездънна яма по време на рецесия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Ще се стрелят бая време значи ... :))) ... Рашистката пасминa е загубила в денацификаторската си освободителна специална операция почти 40х войници , ако приложим и правилото на един загинал трима ранени , значи е обновила цялата си армейска група участваща в краденето на съдомиялни машини ... Да видим кой ще издържи по-дълго ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още