IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилни приложения превръщат аматьори в звездни инвеститори

Нова "копираща" стратегия на начинаещите трейдъри създава революция в света на инвестициите

15:27 | 07.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Mобилните приложения, които позволяват на начинаещите инвеститори да копират най-успешните сделки на други трейдъри, вместо да ги правят сами, стават все по-популярни в технологичния свят, коментира Ройтерс. Едно от най-популярните приложения в момента е eToro.com, което има над 4,5 млн. регистрирани потребители.

Както всяка инвестиция, това явление също си има своите рискове, но все пак често довежда до доста добри печалби. Регулаторите в момента се борят с по-съмнителните страни на този тип търговия. Наскоро трейдър от Лондон бе обвинен, че е помогнал за задействането на „флаш катастрофата“ на американския фондов пазар през 2010 г. Трейдърът обаче твърди, че не е направил нищо нередно.

И все пак повишеното потребление на приложенията показва как разпространението на смартфоните прави революция в търговията за онези, които вярват повече в мъдростта на колегите си, отколкото в управителите на фондове, които събират тежки такси. Тази тенденция би трябвало и да направи инвестиционните решения по-открити за обществото.

Потребителите на eToro могат да видят инвестиционните решения, които взима всеки един от тях. Понякога чрез направените сделки потребителите дори успяват да преминат аматьорското ниво и да станат професионалисти, увеличавайки печалбата си с близо 600%.

Копиращата онлайн търговия се разраства бързо, но остава ниша в цялостния пазар за търговия на дребно, който, според консултантската фирма Aite, възлиза на 2,8 трилиона долара в САЩ, като близо четвърт от възрастните с интернет достъп в страната търгуват онлайн. Според някои оценки обемът на търговията на дребно във Великобритания възлиза на около 700 млн. долара дневно.

Доставчиците на онлайн търговия и информационни услуги, включително Zulu Trade, Ayondo, Tradency и Super Trader на FxPro популяризират концепции като „копираща търговия“ с основната идея, че инвеститорите могат да спечелят от очевидната мъдрост и талант на другите.

Сайтовете обикновено представят най-успешните си членове, чиито стратегии другите биха искали да копират. По-малко известни са членовете, които са се провалили и евентуално са подвели други потребители.

В мрежата на eToro инвеститорите могат да търсят и да избират трейдъри по активи, държави, представяне и др. докато сайтът gurufocus.com предлага опцията за избор на търговски стратегии на известни и успешни мениджъри на фондове.

Дори професионалната индустрия за управление на активи започва да възприема по-сериозно стратегиите за копираща търговия във времена, когато управителите на активни фондове са изправени пред конкуренцията на пасивните борсово търгувани фондове, които следват пазарните индекси на по-ниска цена.

Една от най-големите европейски компании за управление на средства наскоро отново изпробва инвестиционните стратегии на звездни инвеститори като Уорън Бъфет с идеята евентуално да ги включи в своите инвестиции. Според запознати с проучването стратегиите често сработват.

Пазарните специалисти естествено предупреждават за рисковете, които аматьорите поемат. Едно лошо решение на известен търговец може да има мултиплициращ ефект върху последователите му и да разпространи многократно загубите.

В някои отношения тези инструменти помагат за демократизирането на достъпа до пазара, но в същото време има опасност заради хората, които търгуват с базови ценни книжа, но не ги разбират особено“, казва Питър Диксън, капиталов стратег в Commerzbank. „Хората може да попаднат в подобни сделки и сериозно да се опарят“, предупреждава той.

Високопоставени служители на много сайтове за трейдинг обаче казват, че съществуват предпазни мерки. Главният изпълнителен директор на AlphaClone Мазин Джадалла твърди, че сайтът използва хеджиращ механизъм, който се задейства автоматично, когато някой индекс падне под определени нива. Основателят и главен изпълнителен директор на eToro от своя страна казва, че приложението иска от инвеститорите да дефинират предварително процента загуби, който могат да понесат.

Сравнително новите приложения и сайтове за трейдинг се разрастват бързо. AlphaClone, който управлява борсово търгуван фонд (ETF) и позволява на инвеститорите да влагат средства в стратегии на топ мениджъри, се е разширил пет пъти за последните 15 месеца и твърди, че JP Morgan, Constellation Wealth, Raymond James и RBC са негови клиенти. JP Morgan отрича това, а Raymond James засега не коментират изказването.

Съвременните технологии се използват все повече за създаването на нови продукти както за новите, така и за опитните инвеститори. Джон Фосет, основател и главен изпълнителен директор на Quantopian.com, сайт, който предлага платформа за създаването или повторното тестване на действащи или остарели алгоритми, казва, че сред потребителите му са хора от сферата на отбраната, мениджъри на хедж фондове и телеком инженери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още