IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни чака при евентуален фалит на Гърция

Водещи наши финансисти и икономисти коментират вероятността Гърция да обяви фалит и какви ще бъдат последствията от това за България

07:54 | 27.09.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Какво ни чака при евентуален фалит на Гърция

Петър Ганев – Институт за пазарна икономика (ИПИ)  

Смятам, че към момента обявяването на пълен фалит на Гърция е доста малко вероятно, въпреки че тя трябва да направи тежки финансови ограничения. Според мен, по-възможно е преструктуриране на дълга на Гърция. При този вариант има различни възможности, включително в посока удължаване на плащанията му във времето, с или без отписване на част от задълженията.

При всички случаи, директен „удар“ върху българската икономика няма да има. Бих казал, че обявяването на неплатежоспособност на Гърция би могло да има косвени отрицателни последици за България.

Някои от по-важните от тях са:
- по-голяма несигурност на европейските финансови пазари и у нас;
- проблемите на големите банки в Гърция биха довели до известно свиване на кредитните им портфейли в страната и при дъщерните им дружества;
- би могло да има свиване на търговията с Гърция, но това ще е по-скоро краткотраен ефект от дълговата криза.   

Андрей Пръмов – финансист

Към момента смятам, че вероятността за обявяване на пълен фалит на Гърция е почти само теоретична. Все пак, евентуална неплатежоспособност на страната би имала отрицателни последици за Европа и България, макар и косвени.

Трябва да се има предвид, че около 30% от дълговете на Гърция са на гръцки банки. Което означава, че при обявяването на неплатежоспособност на страната въпросните банки ще изпаднат в много тежка ситуация или ще фалират. А дъщерните им дружества в България по всяка вероятност ще бъдат продадени или ще свият кредитните си портфейли. 

От друг аспект - от гледна точка на глобалните инвеститори, фалит на южната ни съседка би довел до още по-голям отлив от нашата страна на и без това малкото през последните две години крупни чуждестранни инвеститори. Но пък е възможно някои от регионалните инвеститори, откриващи главно малки предприятия, да се пренасочат от Гърция към България.

А що се отнася до гръцкия пазар, който е важен за България, с или без фалит, той вече се свива, тъй като потреблението там като цяло пада.

Лъчезар Богданов – Industry Watch

Според данните към момента смятам, че вероятността Гърция да стигне до фалит е изключително малка, още повече, че страната се съгласи да изпълни всички условия за отпускане на нови кредити.

Все пак, ако се стигне но неплатежоспособност на Гърция, един от най-важните „резултати“ от това би бил, че много от големите европейски банки, дали заеми на страната, ще претърпят загуби. А това ще доведе до свиване на кредитните им портфейли.

По веригата, на банките в България това ще се отрази чрез ограничаване на финансирането им от чужбина. Което пък ще доведе до по-трудно отпускане на кредити у нас, с всички последствия за икономиката ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
"Инвестор" няма ли възможност да потърси мнението на други икономисти? Ако тези господа са водещите икономисти в страната, като чета, какво приказват ... не знам какво да правя, да плача или да се смея.Гърците ще фалират, това с разните му спасителни пакети се отлага във времето. Гърците са тотално дебалансирани и няма безболезнен начин да се оправят. Те не могат да спрат да генерират дълг, без радикална промяна. Искат или неискат, трябва да излязат от еврозоната, да се върнат към драхмата, която ще се обезцени и ще ги постави там, където трябва да бъдат. Това ще доведе до сътресения в икономиката им, но и сега не липстват. Поне ще предприемат стъпка, която ще спре потъването им. Тяхното възстановяване ще е много тежко, но това е цената на дългогодишната им политика, да харчат, ядат и пият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
simo.smo
преди 12 години
"Петър Ганев Институт за пазарна икономика (ИПИ)Смятам, че към момента обявяването на пълен фалит на Гърция е доста малко вероятно, въпреки че тя трябва да направи тежки финансови ограничения. Според мен, по-възможно е [B]преструктуриране[/B] на дълга на Гърция. При този вариант има различни възможности, включително в посока [B]удължаване на плащанията му във времето, с или без отписване на част от задълженията[/B]."Окей, значи няма да има фалит, просто "преструктуриране", няма от какво да се пуашиме :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
водещи икономисти и финансисти ??? не размивайте хората !!! Пръмов е намаза покрай далаверите с дълга , Богданов бълва неолиберална пропаганда и разбира от иконмика точно колкото и баба ми , Ганев същата работа като Богданов , Прохаски е водещ американски лобист ..... това са българските "иконмисти" - нищо чудно че сме на това дередже с подобни "екпсперти" .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Най добрия вариант е обявяване на пълен фалит на Гърция и едновременно с него обявяване на такъв от другите силно задлъжняли страни в ЕЗ.Само тогава може да има икономическо възтановяване впоследствие , всеки друг вариант означава безкрайни мъки , нефункциониращи икономики , висока безработица.Проблема е че в момента държавите , които задлъжняват чрез емитиране на дългови книжа изсмукват от банковата система капитал и той се инвестира - харчи малоумно , раздава се за пенсии , заплати на държавните им служители...в същото време банките които купуват тези книги - *** събират парите за тази цел срещу меко казано фантасмагорични лихви ,И вместо да раздадат като реални кредити парите ,което е смисъла на банките те ги прахосват и както ще се види и загубват харчейки ги за книги които нищо не струват , защо е очевидно че задлъжняващия няма да ги изплати НИКОГА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още