IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни чака при евентуален фалит на Гърция

Водещи наши финансисти и икономисти коментират вероятността Гърция да обяви фалит и какви ще бъдат последствията от това за България

07:54 | 27.09.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Какво ни чака при евентуален фалит на Гърция

Напоследък упорито се заговори за евентуален фалит на Гърция по отношение на плащането на външния дълг на страната, който се изчислява на около 340 млрд. евро. Европейските лидери засега отхвърлят такава възможност, лидерите на самата Гърция също. Европейски икономисти обаче, а и наши, не изключват страната да обяви неплатежоспособност. От самата Гърция вече има „гласове“ за преструктуриране на външния дълг.

Въпросът дали Гърция ще фалира или не, е доста актуален и за България, тъй като страната е не само наша съседка, но и един от най-важните ни пазари. Затова попитахме наши видни икономисти и финансисти как би се отразило на България обявяването на неплатежоспособност на Гърция. Оказа се, че мнението им както за това дали южната ни съседка ще стигне до фалит, така и как това ще се отрази на България, не е еднозначно и варира в широки граници. Всички становища са с уговорката, че са на основата на информацията и обстоятелствата към момента.

Георги Прохаски: председател на Центъра на икономическо развитие (ЦИР)

Смятам, че има реална вероятност Гърция да стигне до обявяване на фалит по отношение на плащанията на външния си дълг. Въпросът е всъщност как ще бъде обявен той. Дали ще бъде „частичен“ и обявен със съгласието на Европейската централна банка (ЕЦБ) и другите европейски институции, или ще бъде самоволен, обявен едностранно от Гърция поради натиска на обстоятелствата.

Според мен, към момента е по-вероятен „контролиран“ фалит, който е придружен с преструктуриране на външния дълг на Гърция, включително и отписване на част от него. По моя преценка, страната наистина не е в състояние да изплаща целия си дълг при сегашните лихви. Ако това все пак стане, твърде е възможно да е съпроводено със силен спад на икономиката на страната като цяло.

При евентуално отписване на част от гръцкия дълг би трябвало да има ясна перспектива за изплащането на останалата част от него. Разбира се, евентуалното съгласие на европейските страни с преструктуриране на външния дълг би било свързано с изпълнението на редица условия от страна на Гърция, включително: ограничаване на държавните разходи, прилагане на програма за стабилизиране на банките, условие за свиване на бюджетния дефицит, ускорена приватизация на големи компании и така нататък.

Този вариант би довел до по-бързо оздравяване на гръцката икономика. Бих казал, че в този случай гръцките дългови проблеми няма да повлияят негативно на икономиката на България.  

Другият сценарий за развитие на гръцката дългова криза е обявяване на пълен фалит (спиране на плащанията) по външния дълг, който не е съгласуван с ЕС. Този вариант би имал много сериозни отрицателни последици за южната ни съседка, и то с дълготраен ефект.

Между основните от тези „ефекти“, са: дестабилизиране на много гръцки банки, икономически спад, висока безработица и други. Не изключвам при този сценарий да се стигне и до излизане на Гърция от еврозоната.

Така че няма как обявяването на пълен фалит на Гърция да не се отрази негативно в една или друга степен и на българската икономика. При този вариант (до който се надявам да не се стигне) има голяма вероятност да се стигне до продажба на дъщерните дружества у нас на гръцки банки, обявили фалит. Поради свиването на гръцкия пазар като цяло, ще намалеят и възможностите за износ на наши стоки там.

Възможно е този вариант да има и други негативни последици за икономиката ни. Тъй като същевременно отрицателните последици за Европа от пълен банкрут на Гърция също биха били големи, смятам, че ЕС ще избере (ако се стигне до избор) варианта на „контролирания“ фалит на Гърция, т.е. „от двете злини по-малката“.

Вижте мненията на Петър Ганев, Андрей Пръмов и Лъчезар Богданов на следващата страница.

Последна актуализация: 13:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
"Инвестор" няма ли възможност да потърси мнението на други икономисти? Ако тези господа са водещите икономисти в страната, като чета, какво приказват ... не знам какво да правя, да плача или да се смея.Гърците ще фалират, това с разните му спасителни пакети се отлага във времето. Гърците са тотално дебалансирани и няма безболезнен начин да се оправят. Те не могат да спрат да генерират дълг, без радикална промяна. Искат или неискат, трябва да излязат от еврозоната, да се върнат към драхмата, която ще се обезцени и ще ги постави там, където трябва да бъдат. Това ще доведе до сътресения в икономиката им, но и сега не липстват. Поне ще предприемат стъпка, която ще спре потъването им. Тяхното възстановяване ще е много тежко, но това е цената на дългогодишната им политика, да харчат, ядат и пият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
simo.smo
преди 12 години
"Петър Ганев Институт за пазарна икономика (ИПИ)Смятам, че към момента обявяването на пълен фалит на Гърция е доста малко вероятно, въпреки че тя трябва да направи тежки финансови ограничения. Според мен, по-възможно е [B]преструктуриране[/B] на дълга на Гърция. При този вариант има различни възможности, включително в посока [B]удължаване на плащанията му във времето, с или без отписване на част от задълженията[/B]."Окей, значи няма да има фалит, просто "преструктуриране", няма от какво да се пуашиме :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
водещи икономисти и финансисти ??? не размивайте хората !!! Пръмов е намаза покрай далаверите с дълга , Богданов бълва неолиберална пропаганда и разбира от иконмика точно колкото и баба ми , Ганев същата работа като Богданов , Прохаски е водещ американски лобист ..... това са българските "иконмисти" - нищо чудно че сме на това дередже с подобни "екпсперти" .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Най добрия вариант е обявяване на пълен фалит на Гърция и едновременно с него обявяване на такъв от другите силно задлъжняли страни в ЕЗ.Само тогава може да има икономическо възтановяване впоследствие , всеки друг вариант означава безкрайни мъки , нефункциониращи икономики , висока безработица.Проблема е че в момента държавите , които задлъжняват чрез емитиране на дългови книжа изсмукват от банковата система капитал и той се инвестира - харчи малоумно , раздава се за пенсии , заплати на държавните им служители...в същото време банките които купуват тези книги - *** събират парите за тази цел срещу меко казано фантасмагорични лихви ,И вместо да раздадат като реални кредити парите ,което е смисъла на банките те ги прахосват и както ще се види и загубват харчейки ги за книги които нищо не струват , защо е очевидно че задлъжняващия няма да ги изплати НИКОГА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още