fallback

В демографски грохнала България изборът е късно пенсиониране или малки пенсии

Младите хора не би трябвало да разчитат на държавната пенсия, тъй като сме сред 5-те най-застарели нации в света, с най-бързо намаляващо население и с голяма неграмотност сред младежта

07:36 | 15.11.11 г. 82

Кой е виновен за ниските пенсии? Кой е виновен за плановете за увеличаване на пенсионната възраст?

Отговорът е само един: Виновник е фактът, че България е демографски грохнала страна в сравнение с другите държави. Думите не са пресилени.

Според ООН населението на България се топи най-бързо в света. България е сред 5-те страни в света с най-застаряло население през 2009 г. По този показател сме се наредили до Япония, Германия, Италия и Швеция, но не сме толкова богати и индустриално развити. Не е чудно, че няма чуждестранни инвестиции в България, тъй като първото изискване на чуждите инвеститори е добра демографска картина, каквато нямаме.

Показателно е, че в Исландия и Норвегия мъжете се пенсионират на 67 години, а у нас плановете за вдигане на пенсионната възраст до 65 г. се приемат на нож от синдикатите, макар че като най-застаряла нация пенсионната възраст е нормално да е още по-висока.

Не трябва да се забравя, че мнозина се пенсионират по-рано, като например неоперативни служители в МВР и Министерство на отбраната. Тоест не криминални полицаи или летци, а секретарки, администратори и т. н. в системата на силовите министерства.

Не трябва да се забравя и че има възможност всички да се пенсионират на 40 или 50 години, но пенсиите ще бъдат като сега символични, тоест по 120, по 150 и по 200 лв., с които няма как да имаме достойни старини.

Изводът При тази демографска картина не може да има едновременно високи пенсии и пенсиониране преди 70-годишна възраст 

Рисковете Често се предлага да се вдигнат осигуровките, за да се плащат текущите пенсии. Вече видяхме няколкостотин хиляди млади българи да напускат страната, а останалите ще ги последват, ако държавата се опита да им смъкне кожите, за да плащат повече. Малкото останали млади хора няма да могат да издържат пенсионерите и страната ще изпадне в агония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
fallback