IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България вече е сред петте държави с най-застаряващо население в света

Изпреварват ни единствено Япония, Италия, Германия и Швеция

11:07 | 24.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
България вече е сред петте държави с най-застаряващо население в света

България се нареди сред петте държави с най-застаряващо население в света, показва последният доклад на Катедрата по социални и икономически въпроси към Организацията на обединените нации (ООН).

Той е посветен на застаряването на световното население и предизвикателствата, пред които ще се изправят големи части от света заради протичащите промени в демографската структура на населението им.

От доклада става ясно, че през 2009 г. 24,2% от населението на страната е на възраст над 60 години и България се нарежда на пето място в света по този показател. Единствено Япония, Италия, Германия и Швеция ни изпреварват с по-голям дял на възрастното население, който възлиза на съответно 29,7%, 26,4%, 25,7% и 24,7%.

През 2007 г. България застана на седмото място в класацията.

Средната възраст на българското население се увеличава до 41,5 години през 2009 година. Това нарежда страната ни на седмо място в света, след Япония, Германия, Италия, Финландия, Нормандските острови и Швейцария.

България е и сред десетте държави, в които над 25% от населението в земеделските райони е на възраст над 60 години, заедно с Япония, Испания, Беларус и Великобритания.

Страните с най-малък дял на хората над 60 години от цялото население са Катар и Обединените Арабски Емирства, където той възлиза на по-малко от 2%. Сред най-младите нации се нареждат Нигер и Уганда, където средната възраст на населението е между 15 и 16 години.

Докладът на ООН предрича, че броят на възрастното население над 60 години по целия свят ще надмине този на децата през 2045 г. Това ще доведе до т. нар. „демографска зима“ и ще създаде сериозни предизвикателства пред световната икономика през следващите десетилетия. ООН прогнозира, че общо 22% от световното население ще бъде на възраст над 60 години през 2050 г.

За сравнение, през 2009 г. делът е 11%, а през 1950 г. съотношението е било едва 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още