IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Населението на България се топи най-бързо в света

С най-голям положителен прираст е Нигерия - 3,5%

19:38 | 26.10.11 г. 85
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

България е с най-голям отрицателен прираст на населението (-0,7 процента) в света според доклад на Фонда на ООН за населението (ФНООН) за периода 2010-2015 година, съобщи БТА, като се позова на германската агенция ДПА.

За сравнение - в света средното увеличение на раждаемостта е 1,1 на сто, в Германия е -0,2 процента, а най-голям е този процент в Нигер : 3,5 на сто.

Населението на света, което в момента възлиза на 7 милиарда души, може да достигне 10 милиарда през 2100 година и дори 15 милиарда, ако процентът на раждаемостта се окаже по-висок, прогнозира ООН в доклад, представен днес в Лондон и цитиран от Франс прес.

Докладът "Състояние на световното население 2011 година" се публикува малко преди церемониите на 31 октомври за отбелязване на прехвърлянето на прага от 7 милиарда човешки същества на планетата.

Фондът на ООН за населението изтъква сериозните предизвикателства, предизвикани от демографския натиск при борбата с бедността и защитата на околната среда.

"Това е предизвикателство и призив за действие", изтъкна изпълнителният директор на организацията Бабатунде Осотимехин. По въпроса за свръхнаселението той посочи, че "не става въпрос за липса на място, а за равнопоставеност, за равни шансове и социална справедливост".

Според последните изчисления, преразгледани към увеличение спрямо предишните числа, се очаква през 2050 година на Земята да живеят 9,3 милиарда души, а до края на века - над 10 милиарда. Само с малка промяна на раждаемостта, особено в най-населените страни, този брой може да нарасне до 10,6 милиарда през 2050 година и над 15 милиарда през 2100 година, се казва в документа.

Бабатунде Осотимехин се спря по-специално на образоването на момичетата и младите жени, което им е позволило след годините на "бейби бум" да имат по-малко деца в сравнение с техните майки и баби. Така през последните шест десетилетия средната раждаемост в света е намаляла от 6 деца на една жена до 2,5 деца днес. Разликата е от 1,7 деца в напредналите страни до 4,2 деца в по-малко развитите държави.

Докладът изброява няколко предизвикателства:
- помощ на младите в бедните страни да постигат просперитет чрез предлагане на работни места, за да се измъкнат от бедността.
- проблемите на околната среда могат да се засилят с все по-голямото търсене на храна, енергия и жилища.

Днес на Земята са необходими 18 месеца, за да възстанови природните ресурси, използвани за цяла година. Така например се очаква светът да се изправи пред дефицит на вода с разлика от 40 процента между търсенето и наличните ресурси до 2030 година.

Става въпрос и за бъдещето на градовете, с необратимата тенденция за увеличаване на градското население и необходимостта от подобряване на градоустройствените планове.

Проблемът с имиграцията също изисква решение: в богатите страни със застаряващо население имигрантите могат да намерят полезна работа, но само ако са по-добре интегрирани и защитени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

84
rate up comment 1 rate down comment 0
Xaxomira
преди 11 години
Патилан да се прекръсти на Психолан! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 3 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 11 години
Българите са най-репресираният народ от Великите сили и тайните им общества! Така пишеше във вестник "Независимост", залепен на стената на Художествената Академия в София в 1990 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Да, в конкретния коментар има нещо. Спомних си епизод от едно предаване по наша ТВ, в което едни Хамериканци се дивяха на нашите етнографски особенности, обичай и бит, традиции съхранени през годините. И възклицанието им че, те не се сещат за нещо което биха изтъкнали, като НАЦИОНАЛЕН АМЕРИКАНСКИ обичай или традиция! Факт! Признат от самите тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 8 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Америка не е държава и не е нация. Това е просто една голяма територия, в която временно са настанени имигранти от различни страни. Основното нещо е, че Америка е лишена от фундаменталната основа на твърда държавност националното ядро, като сърцевината на всеки народ. Това, което се нарича американски народ се явява изкуствен конгломерат от чужди помежду си физически лица, обединени от една обща страст за консумиране и печалба, и инстинктивен страх от отговорност за общи престъпления срещу човечеството. Такъв конгломерат може да съществува консолидирано само в относително тесни интервали от време и, както показва историята, се разпръсква при първите сериозни трудности и предизвикателства, с които Америка още не е имала възможност реално да се сблъска, и на ръба на който тя вече стои!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Възникване на САЩ като империя на Злото:Съединените американски щати възникват като епицентър на еврейско -масонската цивилизация. Страната се развива главно под влияние на еврейски елементи и е, според В. Зомбарт, еманация на еврейския дух. Всички сили на злото, като жестокостта, покварата, корупцията и пр., присъщи на юдео-масонската цивилизация, и са въплътени в историята САЩ, като най-пълно и последователно явление в цялата история на Човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Възникване на САЩ като империя на Злото: САЩ като държава са били закърмени с робството и бруталната експлоатация на ***. Американската нация се основава на кръвта, костите, земите и имуществото на повече от 100 милиона убити и измъчвани индианци, законните собственици на тази страна. Юдео-масонският печат, до ден днешен, внушава на всички идеята, че Америка е била усвоена от ръцете на белите колонизатори. В действителност, повечето от земите преди пристигането на бялите са били култивирани от индианците. Белите, всъщност, са били завоеватели, крадци и разбойници, които са построили просперитета си на базата на смъртта и страданията на десетки милиони индианци и роби-***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 2 rate down comment 0
SSt
преди 12 години
Не мога да разбера, защо нашите Уравляващи, считат, че държавата САЩ, унищожила по - пътя на своя просперитет, цяла раса /индианците/, може да ни бъде приятел или нейните "правила" спрямо България и целия останал свят да бъдат критерий с който следва да се съобразяваме ... !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 7 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Думатадемокрация голяма шега нали? Чужди държави да определят кой ще управлява и как ще управлява суверенна страна като България. Права на човека = лицемерие! Демокрация = плячкосване на ресурси, марионетно правителство, див капитализъм, робство и геноцид! НАТО = Световната ционистка терористична организация ! Насърчаване на демокрацията и човешките права = шизофрения! Вече е ясно в света няма морал и човешки ценности има само алчност и лицемерие! Разбира се България е добър пример за демокрацията ! В миналото за да ограбиш и поробиш друга държава, трябва да изпратиш армия и след кървави битки и евентуална победа трябва да оставиш армията за окупация! Днес обаче света е друг, България няма кой и за какво да я превзема, защото държавата е превзета !!! ФАКТИТЕ 1)Марионетно Правителство, 2)Плячкосване и ограбени ресурси , 3) Централната банка и отпечатването на националната валута срещу лихва(валутен борд нашите левчета са просто хартийки), 4)Робски труд със заплащане колкото за оцеляване, че и по-малко (с пропагандата , че сме били мързеливи) , 5)Армията Ни (бившата бог да я прости) служи и се сражава за чужди и зли сили! Горните 5 точки са мерило за превзета и поробена страна, противното ще е дървена философия, лицемерие и АНАЛизиране в стил словоблудница от Отворено Общество на Джордж Сорос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Това си стана една типична "спам" тема. Но, по темата, оправдание с малкото доходи и ниска раждаемост, наистина не вървят.Определено! И доводите са много!А в тона на спама да кажа и аз нещо. Не съм фен на цитатите на Патилан, но прочетох статия в подобен дух....има ли това нещо общо с теориите?...http://***.darikfinance.bg/***/65037/%CD%EE%E2%E8+%FF%E4%F0%E5%ED%E8+%E1%EE%EC%E1%E8+%E3%FA%EB%F2%E0%F2+%F1%F2%EE%F2%E8%F6%E8+%EC%E8%EB%E8%E0%F0%E4%E8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 5 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
По-добре с РУСИЯ, отколкото с АМЕРИКА, които ни Унищожиха!!!С руснаците бяхме стигнали до 10 милиона, сега сме само 6 милиона с *** и турците, който се увеличават, а ние намаляваме!Комунизма беше зло, Ционизма е най -голямото "Световно зло".Не ни трябва нито комунизъм нито ционизъм повече!!!Доклад на ООН: Населението на България се топи най-бързо в света. Българите изчезват, а *** се увеличават.Ран-Ът на евреите върви по план! Борисов в играта ли е?Ран-Ът цели българската нация да се стопи до 5 милиона или тотално да бъде заличена чрез политика на глад и мизерия. Според плана единият вариант е с насаждане на етническа нетолерантност и прерастването й в гражданска война с хиляди жертви. Друг вариант е водене на социална политика от правителството, която да поддържа мизерно нисък стандарт. Така хората сами да се изселят от родината си.Положението у нас върви на зле. Цените постоянно растат, заплатите са замразени на санитарен минимум, с който едва оцеляваме. Доказано вредни ГМО продукти се разпространяват безпроблемно. А на народа упорито му се внушава да си почива, да мързелува, да си трае. И продължаваме да намаляваме. Май планът продължава да е в действие? Вие кажете стои ли Бойко Борисов зад Ран-Ът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още