IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Населението на България се топи най-бързо в света

С най-голям положителен прираст е Нигерия - 3,5%

19:38 | 26.10.11 г. 85
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

България е с най-голям отрицателен прираст на населението (-0,7 процента) в света според доклад на Фонда на ООН за населението (ФНООН) за периода 2010-2015 година, съобщи БТА, като се позова на германската агенция ДПА.

За сравнение - в света средното увеличение на раждаемостта е 1,1 на сто, в Германия е -0,2 процента, а най-голям е този процент в Нигер : 3,5 на сто.

Населението на света, което в момента възлиза на 7 милиарда души, може да достигне 10 милиарда през 2100 година и дори 15 милиарда, ако процентът на раждаемостта се окаже по-висок, прогнозира ООН в доклад, представен днес в Лондон и цитиран от Франс прес.

Докладът "Състояние на световното население 2011 година" се публикува малко преди церемониите на 31 октомври за отбелязване на прехвърлянето на прага от 7 милиарда човешки същества на планетата.

Фондът на ООН за населението изтъква сериозните предизвикателства, предизвикани от демографския натиск при борбата с бедността и защитата на околната среда.

"Това е предизвикателство и призив за действие", изтъкна изпълнителният директор на организацията Бабатунде Осотимехин. По въпроса за свръхнаселението той посочи, че "не става въпрос за липса на място, а за равнопоставеност, за равни шансове и социална справедливост".

Според последните изчисления, преразгледани към увеличение спрямо предишните числа, се очаква през 2050 година на Земята да живеят 9,3 милиарда души, а до края на века - над 10 милиарда. Само с малка промяна на раждаемостта, особено в най-населените страни, този брой може да нарасне до 10,6 милиарда през 2050 година и над 15 милиарда през 2100 година, се казва в документа.

Бабатунде Осотимехин се спря по-специално на образоването на момичетата и младите жени, което им е позволило след годините на "бейби бум" да имат по-малко деца в сравнение с техните майки и баби. Така през последните шест десетилетия средната раждаемост в света е намаляла от 6 деца на една жена до 2,5 деца днес. Разликата е от 1,7 деца в напредналите страни до 4,2 деца в по-малко развитите държави.

Докладът изброява няколко предизвикателства:
- помощ на младите в бедните страни да постигат просперитет чрез предлагане на работни места, за да се измъкнат от бедността.
- проблемите на околната среда могат да се засилят с все по-голямото търсене на храна, енергия и жилища.

Днес на Земята са необходими 18 месеца, за да възстанови природните ресурси, използвани за цяла година. Така например се очаква светът да се изправи пред дефицит на вода с разлика от 40 процента между търсенето и наличните ресурси до 2030 година.

Става въпрос и за бъдещето на градовете, с необратимата тенденция за увеличаване на градското население и необходимостта от подобряване на градоустройствените планове.

Проблемът с имиграцията също изисква решение: в богатите страни със застаряващо население имигрантите могат да намерят полезна работа, но само ако са по-добре интегрирани и защитени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

64
rate up comment 1 rate down comment 3
bubblehead
преди 12 години
Ало патилане, уеки-уеки , мой човек, пак си проспал новината от вчера че НАТО прекратява всички операции в Либия ... още от второто ти изречение са глупости защо ги пишеш такива дълги!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 1 rate down comment 2
bubblehead
преди 12 години
Мави Гоз, с теб съм. Начи никакви извинения за малки заплати не минават когато става въпрос за отглеждане на деца. Отново в най-бедните държави имат най-много деца и също в западния свят простолюдието което стои най-ниско в обществената стълба се размножава най-бързо. Проблема на българите се казва мързел . От мързел си отиваме. Българите нямат деца и когато емигрират, а там имат заплати изглежда, поне някои... Какво правим от тук нататък ? Всеки сам от осъзнатите ( като Мави Гоз) се спасява по отделно като се абстрахира от инерцията в мисленето и общата демографска картина и си гледа неговите деца, това е което остава от нас. И аз имам 2 да са ми живи и здрави. Бих искал да имам повече но жена ми е българка... Загриженост за народ които ще умре от мързел няма смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Барак Обама обещаваше, че ще затвори американския офшорен военен концентрационен лагер в залива Гуантанамо, не го направи, напротив разширяват го. Завладяването и контролът на оставащите световни ресурси и енергийни суровини ще бъде темата, която ще управлява и подклажда всички големи конфликти през 21 век. Този модел вече започна с Войната Ирак а сега с Либия. С добавянето на Либия към "портфолиото" от регионални конфликти на САЩ и НАТО, нашият свят понастоящем е домакин на повече войни и насилствени окупации от когато и да било в историята. Събитията в Либия не са просто една изолирана военна операция. В момента се разиграва икономическа и геополитическа шахматна партия между Запада и Китай за Африка и с нея - за най-голямата кошница от природни ресурси на Земята. Ядреният риск: Ястреби, мозъчни тръстове и фотьойлни фенове в страни като САЩ и Англия може би са убедени, че в случай на Трета Световна Война, те със сигурност са на печелившата страна, тъй като военните и ядрените везни клонят в тяхна полза. Това, което те може би не отчитат е, че рискът, който превъзхожда всички други рискове е именно този: употребата на ядрени оръжия. Твърде е вероятно всякаква версия на Трета Световна Война да включва употребата на термоядрени бомби и ракети.Обеднен уран: Ядрени оръжия вече се използват в конфликтните зони. Използването на муниции с незаконния и много опасен обеднен уран (depleted uranium - DU) от САЩ, Европа и Израел е факт в съответните им бойни полета. Силите на САЩ и НАТО използваха муниции DU Penetrator във Войната в Залива от 1991, Войната в Босна, бомбардировките на Сърбия и в инвазията в Ирак от 2003 (направете сами един google images search на израза "depleted uranium" за да видите какво причинява впоследствие този "хуманен" материал). Англо-Американска и Европейска власт над световните пазари и културен монопол. Петрол, газ, уран и вода заемат главно място в това пренареждане на глобалната шахматна дъска и с всяко ново бойно поле нараства риска от мулти-регионална война. От десетилетия тази заплаха е известна като Трета Световна Война. Тази нова война със сигурност ще се води около един единствен въпрос - природни ресурси.В света доминират интересите на САЩ и на други страни, които са влезли във война за суровинните ресурси на планетата. Русия е главният суровинен източник. Който контролира суровините на Русия ще контролира бъдещето на планетата.Сривът на дълговата пирамида на САЩ ще стане през 2012-2014 г. За да избегнат катастрофата американците ще се опитат да подпалят голяма война, с която да "нулират" своя дълг. Срещу кого? Ще припомним думите на Бжежински, че "новият ред трябва да се строи за сметка на Русия, върху руините на Русия и срещу Русия."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Новият Световен Ред планира:Първи етап: Илюминатите ще предизвикат финансов крах, на фона на който Голямата криза от 20-тия век ще изглежда като излет. Това ще стане чрез маневри на големите банки и финансови институции в света чрез манипулации на борсата чрез смяна на лихвения процент. Голяма част от гражданите на САЩ ще се окажат длъжници на федералното правителство посредством банкови задължения и задълженията, в които са вкарани чрез дяволската система на кредитните карти Правителството веднага ще изиска изплащане на всички дългове, но мнозинството от хората няма да могат да платят и ще фалират. Това ще предизвика финансова паника, която ще се развихри едновременно в целия свят. Илюминатите твърдо вярват в контрола над хората чрез финансови средства. Втори етап: Превземане на властта чрез военна сила по райони и декларация на правителството за въвеждане на извънредно положение, т.е., военна диктатура. Хората ще се паникьосат, в някои места ще се стигне до анархия и хаос и правителството ще използва този факт като оправдание за нуждата от контрол над паникьосаните граждани. Тренираните военни лидери на култа и изпълнителите с промити мозъци под тяхна заповед ще използват усвоените оръжия и техники за контрол над тълпите, за да наложат новото положение на нещата. Навсякъде ще се основават военни бази фактически, те вече съществуват, но под прикритие. През следващите няколко години те ще изплуват на повърхността и ще бъдат обявени пред обществеността. Всеки район ще има местни бази и лидери, пред които те са отговорни и с които трябва да се съобразяват. Йерархията ще бъде копие на съществуващата сега йерархия на прикритите бази. По време на идващия Нов световен ред или правителство то ще бъде първо сурова военна диктатура. Това обяснява разширеното обучение на тайни военни сили от всички рангове нужни за превръщане на тази политика в живо дело. Защо? Защото не всеки ще посрещне с радост и одобрение техния прогресивен ред (управление) защото ще има хора, което ще им се противопоставят. Армията им ще бъде обучена в техниките за контрол над тълпата ще има лагери, където ще се отпращат опонентите им. Който живее в САЩ, да бяга оттам, защото концентрационните лагери които са им подготвили са вече факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 5 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Значи геноцида си е реален. Не разбирам само, защо има толкова много "Поп Кръстювци" в БГ, и защо българите не искат да прогледнат?! Америка все още е богата, защото е изяла трагедиите на милиони имигранти. Но скоро идва Видовден, и майка им жална на хората в САЩ, ако не се надигнат да смачкат "Злото". Скоро Америка ще рухне финансово....може би до 3 месеца, но това ще е най-малкият проблем! Фалита на Америка е планиран и ще го направят. Хората от народа ще го отнесат най-много там. По-голямото зло е да не спретнат една война, това поне го умеят, но честно казано, моля се да се оправят някак си по друг начин, защото ако нещата тръгнат на зле, тези са казали че ако трябва да жертват Европа ще го направят! Кризата ще бъде най-голямата в историята, съпоставима с Великата депресия от 30-те години. В момента наблюдаваме бясна надпревара между наближаващата война и наближаващата тотална криза. Кой ще изпревари? Ако светът иска да се спаси, трябва да ускори краха на САЩ.Светът е на прага на финансовата бездна, а до новата световна война е само една крачка. Кризата ще започне в момента, в който крупните доларови инвеститори ще започнат масово да бягат от долара Най-големият враг на човечеството са международните банкери, Федералния резерв, СМО, масоните и всички Тайни организации. Това са неприятелите на човечеството! Можем ли да се отървем от тези ***? Задължение на всеки добросъвестен и патриотичен гражданин е да клейми тези предатели и да не ги допуска да ни управляват. В противен случай ние сме загубени и неможем да очакваме никакво Подобрение в живота си.Световна война. Това е най-лошият сценарий, но е много вероятен. Ако това бъде решението на американската върхушка, тя ще започне с авиоудари на Израел по Иран и след ответния удар на Иран ще последва влизане във войната на САЩ. В този сценарий агонията ще бъде забавена и доларът ще бъде спасен за известно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
В коментарите след тази статия може да се види цялата трагедия на българите! Всичките политически бръщолевения за геноцид и заговори щяха да са смешни, ако не илюстрират духовната ни нищета!!! Ето ви малко факти:Ние сме семейство с две деца - на 8 и 10 г. Ще останем само с тях, защото и двамата сме на 50 +- 2 г. Имаме прилични доходи (общо около 5 хил.). Отглеждаме си децата сами, без никаква помощ (можете да сметнете на каква възраст са нашите родители)От цялата детска компания - около 12 деца в градинката, само още 2 деца имат брат или сестра. Останалите са сами и без перспектива да имат - декларирано от младите им родителите! В три от случаите 1 дете се отглежда от 5 човека - майка, баща, баба, дядо и прабаба. В единия случай вместо прабаба участва чичо, а става дума за богато семейство реститути и възраст на младото семейство в интервала 28 - 32 г. Майките видимо се отегчават с децата!Очевидно не става дума за пари, а за пълна незаинтересованост и бездуховност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 3 rate down comment 2
bubblehead
преди 12 години
Патилане, само за инфорнация и аз живеяв чужбина в САЩ от 14 години, но за разлика от теб съм инфромиран за фактическото положение в България от стацитика а не от празни приказки и охкане по интернет форуми и застинали представи за държавата от времето на емигриране на съответния пишещ емигрант... Смятам че такива хора като теб говорите по инерция без да отчитете какъв огромен период от време е 10 години (например в твоя случай ). Мног от вас попаднали във водовъртежа на емигранстките си проблеми нямате пари и време да севърнете в България за един път за 10 години... Вредни сте защото на България днес и трябва само малко съпричастност и стискане на палци да не и мине котка по пътя по които върви а пътя е правия и скороста е добра... отново такива като теб напротив на всички факти смятат че пътя е грешния, или направо няма път ами сме сред полето , движим се в обртана посока, колата е развалена , шофьора е мъртъв... просто злословите това е и как не ви омръзна като сте "спасени в Канада" и как не ви е срам ( сякаш Канада е идеална и си няма проблеми ами само България дупка на ***) защо се интересувате от тая жалка държавичка която инак мразите със всяка клетка на тялото си обаче лицемерно прикривате като някаква загриженост за съдбата и, и никава градивност не се вижда в думите ви само тръш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 11
creepazoid
преди 12 години
Дали статията е за населението на България или за пингвините в Антарктида балалайките дрънкат едно и също. Няма да се учудя ако и за земетресението в Япония или наводнението в Тайланд обвиним СБ, МВФ, САЩ, ЕС и най-вече Бойко Борисов. Вие като сте много кадърни защо не се кандидатирате - хайде - искам да гласувам за някой кадърен и честен като Патиланчо, който за един мандат ще оправи демографията на България. Юруш на виаграта:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 7 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
за да се измъкне България от тежката икономическа и демографска криза в която я набута това правителство и нужно тези хора незабавно да бъдат свалени от власт - най вече безумецът Дянков и онзи неадекватник Трайков - добре е да си ходи цялото правителство защото освен да изпълняма нареждания и поръчки за друго не става!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 7 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
Кой управлява *** ??? България се управлява директно от Световната Банка а нарежданията й тук изпълнява американсата пионка некадърникът- *** Дянков България е една колонизирана държава а българите са роби в собствената си държава - където са минали СБ и МВФ са форма на икономически геноцид които колонизират държавите никой не е по лошо поробен от тези които погрешно смятат че са свободни - Гьоте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още