IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Населението на България се топи най-бързо в света

С най-голям положителен прираст е Нигерия - 3,5%

19:38 | 26.10.11 г. 85
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

България е с най-голям отрицателен прираст на населението (-0,7 процента) в света според доклад на Фонда на ООН за населението (ФНООН) за периода 2010-2015 година, съобщи БТА, като се позова на германската агенция ДПА.

За сравнение - в света средното увеличение на раждаемостта е 1,1 на сто, в Германия е -0,2 процента, а най-голям е този процент в Нигер : 3,5 на сто.

Населението на света, което в момента възлиза на 7 милиарда души, може да достигне 10 милиарда през 2100 година и дори 15 милиарда, ако процентът на раждаемостта се окаже по-висок, прогнозира ООН в доклад, представен днес в Лондон и цитиран от Франс прес.

Докладът "Състояние на световното население 2011 година" се публикува малко преди церемониите на 31 октомври за отбелязване на прехвърлянето на прага от 7 милиарда човешки същества на планетата.

Фондът на ООН за населението изтъква сериозните предизвикателства, предизвикани от демографския натиск при борбата с бедността и защитата на околната среда.

"Това е предизвикателство и призив за действие", изтъкна изпълнителният директор на организацията Бабатунде Осотимехин. По въпроса за свръхнаселението той посочи, че "не става въпрос за липса на място, а за равнопоставеност, за равни шансове и социална справедливост".

Според последните изчисления, преразгледани към увеличение спрямо предишните числа, се очаква през 2050 година на Земята да живеят 9,3 милиарда души, а до края на века - над 10 милиарда. Само с малка промяна на раждаемостта, особено в най-населените страни, този брой може да нарасне до 10,6 милиарда през 2050 година и над 15 милиарда през 2100 година, се казва в документа.

Бабатунде Осотимехин се спря по-специално на образоването на момичетата и младите жени, което им е позволило след годините на "бейби бум" да имат по-малко деца в сравнение с техните майки и баби. Така през последните шест десетилетия средната раждаемост в света е намаляла от 6 деца на една жена до 2,5 деца днес. Разликата е от 1,7 деца в напредналите страни до 4,2 деца в по-малко развитите държави.

Докладът изброява няколко предизвикателства:
- помощ на младите в бедните страни да постигат просперитет чрез предлагане на работни места, за да се измъкнат от бедността.
- проблемите на околната среда могат да се засилят с все по-голямото търсене на храна, енергия и жилища.

Днес на Земята са необходими 18 месеца, за да възстанови природните ресурси, използвани за цяла година. Така например се очаква светът да се изправи пред дефицит на вода с разлика от 40 процента между търсенето и наличните ресурси до 2030 година.

Става въпрос и за бъдещето на градовете, с необратимата тенденция за увеличаване на градското население и необходимостта от подобряване на градоустройствените планове.

Проблемът с имиграцията също изисква решение: в богатите страни със застаряващо население имигрантите могат да намерят полезна работа, но само ако са по-добре интегрирани и защитени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

74
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
След като изборите свършват и робството започва. Докато днес много внимателно и нежно ти се помага да се качиш на седлото, утре седлото се поставя на твоите рамене. Държава, която унищожава своята земя, унищожава себе си! Мъчно е да се изловят жабите в едно блато. Трябва най-напред да се пресуши блатото и тогава постепенно те сами ще изгинат. В момента нашите управляващи, точно това правят. Работят усърдно, заедно с американските си господари по пресушаването на блатото.Спокойни са, защото знаят, че Най-добрият роб е този, който се мисли за свободен....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 7 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
АКО ЕДНА НАЦИЯ ИНСТИНКТИВНО Е РЕШИЛА ДА ЗАГИНЕ, НИЩО НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА И ПОПРЕЧИ!!! Ние живеем в една наистина Уникална страна, в която държавата провежда целенасочена политика на расизъм и геноцид спрямо мнозинството в нея, спрямо коренното й население, за да запази популацията на малцинството и да гарантира интересите му, които се изразяват основно в паразитиране му на нейн гръб. Расизъм в страната ни реално има, но той не е по отношение от страна на българите към ***, а от страна на държавата към българите, в полза на ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 4 rate down comment 5
bubblehead
преди 12 години
Ай по полека, трудно ще намериш по добронамерен към България българин от мен в България и чужбина. И аз ще се върна някой ден за сега само парите ми са в България... Ако аз съм предател то какви сте тия дето всяка втора дума за България ви е "безнадеждна държава", най-корумпираната" , най-мръсната", "дупка на ***", "помийна яма", Чалжарищан, Циганистан ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 13 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Патилане, само за инфорнация и аз живеяв чужбина в САЩ от 14 години, но за разлика от теб съм инфромиран за фактическото положение в България. Мног от вас попаднали във водовъртежа на емигранстките си проблеми нямате пари и време да севърнете в България за един път за 10 години... Вредни сте защото на България днес и трябва само малко съпричастност и стискане на палци да не и мине котка по пътя по които върви а пътя е правия и скороста е добра...Отговор: Да.....и как го правиш, като си в Америка. Поредният предател бих казал. Даже една добра дума не си казал досега да защитиш, бедният и онеправдан български народ. Иначе пишеш неща от които нищо не се разбира......като твоя идол, шменти-капели. За разлика от теб аз съм се върнал в България(и мога да пъувам където си искам), върнал съм се за да защитавам народа си, опитвам се да отворя очите на хората доколкото мога, на за съжаление, предателите като тебе са много......май е вярна приказката че на българският казан дяволи не му трябват.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 8 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Свободен е само образованият и осведоменият човек. Половината от това, което пиша, е може би безсмислено за вас, но аз го казвам, за да може другата половина да стигне до вас. Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!! И един съвет: Не вярвайте на "сатанинските медии", като Ройтерс, CNN......че, НАТО прекратява операцията в Либия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 10 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Участието на страната ни в щатския противоракетен щит в Европа ще ни струва 8 млн. евро за първия етап от изграждането му. ?8 млн. вноската ни за ПРО-то над Европа: Сега САЩ разполага ракети против Русия и ние ще им плащаме даже !!! ГЕРБ плащат от нашите данъци, за война с Русия!!! Ако ще ни пазят трябва да е от турците! Ние от Русия не се боим, те са наши хора! Искат да ни ползват за жив щит, и на всичкото отгоре, ни карат да си плащаме за това!!! Хем мишена, хем си плащаш. Благодаря ви *** политици за спокойния живот!!! Системата не спира ракетите, не ги унищожва, не ги поврежда, а само ги принуждава да паднат преди да стигнат до целта!!! Това е максимумът на възможностите и. Дори не поврежда бойните глави! Ракетите и бойните им глави, задължително ще падат ТУК! Tака работи ПРО-то. Целта е да падат ТУК а не в САЩ!!! Не, руснаците обкръжават САЩ с бази, така че можем сами да си отговорим на въпроса, кой разпалва нова студена война?!И къде се вписваме ние българите в картинката после, незнам......дано да ни има вписани някъде в Тефтерите на Свети Петър.......!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Защо е нужно ПРО? Всъщност САЩ няма да защитава Европа от Русия, САЩ ще жертва Европа за да победи Русия. Абсурд? Ни най-малко. Това е стар план на Пентагона от времето на Студената война. За него разказва Джон Пилджер във документалния филм "The truth game". Плана е ***. САЩ ще атакува Русия от базите си на територията на Западна Европа. Така руснаците ще са принудени да изстрелват ракетите си по Западна Европа, докато не унищожат базите от които са обстрелвани. Затова е необходимо ПРО-то в Румъния, Турция, Чехия и Полша. Полша е идеалното място за ракети прехващачи на руски балистични ракети насочени към Великобритания и Франция. Колкото повече ракети ангажира Русия в Европа и Китай, толкова по-малко остават насочени към САЩ. Това е простия план, в който Русия и Европа и Китай се изтребват взаимно, а САЩ излизат сухи от водата, както през Втората световна. Чудесен и страшен план на американската военщина.Сега става ясно, защо Русия е против това ПРО, но защо Европа си трае.... ? Ясно е защо САЩ не искат да допуснат Русия, до съвместно обслужване на това ПРО!Ето истинската същност на американците. Ще жертват и Европа ако е нужно според изказването на един илюминат, за да си спасят дебелите *** от възмездието!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 7 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Според "Аmerican Buletin" от ноември 1992 г. Белият дом е издал строго секретна Директива за незабавното подготвяне на 10 грамадни концентрационни лагера, пръснати из цяла Америка, само 4 от които ще побират по най-малко 25 000 цивилни затворници. Тези лагери са във: Fort Chaffee, щата Арканзас Fort Drum Military Reservation, щата Ню Йорк Indiantown Gap Military Reservation, щата Пенсилвания Саmp Hill, щата Пенсилвания. Всички се обграждат с бодлива тел и се обзавеждат с дюшеци и одеяла. Само Fort Chaffee е пригоден да побере над 20 000 затворници. В третия G ар Reservation бараките съществуват още от Втората световна война, когато е бил построен специално за американски и италиански военнопленници, изпратени от Европа в САЩ. Тези 10 концентрационни лагера се подготвят още от времето на Рейгън по специалната програма "Rех -84". Останалите 6 се намират във : Fort Benning, щата Джорджия Fort Huachua, щата Аризона Оakdale, щата Калифорния Fort McCoy, щата Уисконсин Elgin Air Force Base, щата Флорида Vandenberg Air Force Base, щата Калифорния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 8 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Кои са тези, от които се плашат? Вие, аз или кой? Кой ще се бунтува и ще прави революции? Това ще рече, че се очаква някакво недоволство и някаква реакция от нещо съвсем ново, което се подготвя да стане съвсем скоро и което на обикновения човек няма да му се понрави. И съвсем не е случайно, че напоследък в САЩ пристигат немалко чужди войски, танкове, хеликоптери, самолети, химико-биологични превозни средства и други военни съоръжения.Сега изтеглят Американската армия от Ирак. Армията планира да разположи активен батальон вътре в САЩ за пръв път с цел да служи като мигновенен федерален отговор в извънредни случай. Армейските части може би ще бъдат викани да помагат при гражански безредици и контрол над тълпите. Властта не само ще вземе пари от хората, за да финансира богатите, ами ако обикновените хора си позволят да кажат нещо против това, то срещу тях ще бъде изпратена армия в пълно бойно снаражение, която до преди няколко месеца е била в Ирак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
От десетина години в Америка се подготвят концен трационнилагери, които се пазят в пълна тайна. Самите войници, които работят по подготовката, знаят, че подготвят някакви казарми, каквито има много в тази страна. Според Текс Марс и Спатлайт това е една много тайна операция, в която са замесени ЦРУ, Белият дом, Американският комитет за сигурност и висшето военно ведомство. Операциите действат под названията "Саble Splicer" (кабелно настаняване), "Rех-84" и "Gorden Рlot". За тази цел в щата Арканзас, в града на днешния президент Бил Клин тън, е създадено специално училище за управители с 300 ученици, току-що завършили гимназия. Същите според Текс Марс се подготвят за коменданти на тези концентрационни лагери. Начинът на възпитание и обучение в това училище коренно се различават от тези в другите. Учениците са напълно изолирани от семействата си. Не им е позволено да си ходят по домовете при родителите си. Дори не могат да се обадят по телефона и да имат контакт с външния свят. Това училище е един затворен и изолиран район. Неговите питомци са напълно изолирани от пресата и самата ежедневна външна действителност. Те се обучават във всичко, което е фантазия и изключение на истината. Америка е станала вече едно експериментално училище за сатанински нов ред - окултизъм. Американското управление се подготвя вече за настъпващите евентуалности. Ще спомена само някои от изпъл нителните заповеди, които американските президенти са подписали и са станали закони. Президентът Джими Картър, член на Трилатералната комисия, подписва изпълнителна, заповед 12148, с която упълномощава държавната организация FЕМА (Federal Emergency Menagement Agenсу) да управлява Америка и да се грижи за всичко в случай на бедствия от всякакъв характер. Президентът Клинтън на 3 юни 1996 г. подписа също една изпълнителна заповед, с която упълномощава народната отбрана да се подготви за защита на националните ресурси. С една друга изпълнителна заповед, N 25 от май 1996 г. Клинтън постави американските въоръжени сили под командването на ООН и забрани тази заповед да се оповестява публично. Американската армия има вече нов наръчник и правилник със съвсем ново обучение F-105. Какво е това ново обучение? Армията ще започне да се подготвя за съвсем други операции вместо подготовка за война. Това, за което тя вече се подготвя, е: бедствени действия, поддържане на мир в страната и в света, да съдейства при бунтове и революции. Тя няма да действа самостоятелно, но ще сътрудничи и съдейства при силови проекти и планове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още