IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Населението на България се топи най-бързо в света

С най-голям положителен прираст е Нигерия - 3,5%

19:38 | 26.10.11 г. 85
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

България е с най-голям отрицателен прираст на населението (-0,7 процента) в света според доклад на Фонда на ООН за населението (ФНООН) за периода 2010-2015 година, съобщи БТА, като се позова на германската агенция ДПА.

За сравнение - в света средното увеличение на раждаемостта е 1,1 на сто, в Германия е -0,2 процента, а най-голям е този процент в Нигер : 3,5 на сто.

Населението на света, което в момента възлиза на 7 милиарда души, може да достигне 10 милиарда през 2100 година и дори 15 милиарда, ако процентът на раждаемостта се окаже по-висок, прогнозира ООН в доклад, представен днес в Лондон и цитиран от Франс прес.

Докладът "Състояние на световното население 2011 година" се публикува малко преди церемониите на 31 октомври за отбелязване на прехвърлянето на прага от 7 милиарда човешки същества на планетата.

Фондът на ООН за населението изтъква сериозните предизвикателства, предизвикани от демографския натиск при борбата с бедността и защитата на околната среда.

"Това е предизвикателство и призив за действие", изтъкна изпълнителният директор на организацията Бабатунде Осотимехин. По въпроса за свръхнаселението той посочи, че "не става въпрос за липса на място, а за равнопоставеност, за равни шансове и социална справедливост".

Според последните изчисления, преразгледани към увеличение спрямо предишните числа, се очаква през 2050 година на Земята да живеят 9,3 милиарда души, а до края на века - над 10 милиарда. Само с малка промяна на раждаемостта, особено в най-населените страни, този брой може да нарасне до 10,6 милиарда през 2050 година и над 15 милиарда през 2100 година, се казва в документа.

Бабатунде Осотимехин се спря по-специално на образоването на момичетата и младите жени, което им е позволило след годините на "бейби бум" да имат по-малко деца в сравнение с техните майки и баби. Така през последните шест десетилетия средната раждаемост в света е намаляла от 6 деца на една жена до 2,5 деца днес. Разликата е от 1,7 деца в напредналите страни до 4,2 деца в по-малко развитите държави.

Докладът изброява няколко предизвикателства:
- помощ на младите в бедните страни да постигат просперитет чрез предлагане на работни места, за да се измъкнат от бедността.
- проблемите на околната среда могат да се засилят с все по-голямото търсене на храна, енергия и жилища.

Днес на Земята са необходими 18 месеца, за да възстанови природните ресурси, използвани за цяла година. Така например се очаква светът да се изправи пред дефицит на вода с разлика от 40 процента между търсенето и наличните ресурси до 2030 година.

Става въпрос и за бъдещето на градовете, с необратимата тенденция за увеличаване на градското население и необходимостта от подобряване на градоустройствените планове.

Проблемът с имиграцията също изисква решение: в богатите страни със застаряващо население имигрантите могат да намерят полезна работа, но само ако са по-добре интегрирани и защитени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 11 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
всичките са за бесене ПРЕД ПЛОЩАДА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ просто народецът е много *** и за тома им се разминава - ако бяхме нормална държава тия отдавна щяха да са виснали по клоновете около НС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 20 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Извинявай, всъщност написанато е до такива, като оня с "маймунската глава"!Живял съм в Канада над 10 години, канадски гражданин съм и когато разни " *** кратуни" тук и по-други сайтове почнат да учат българина на "овчедушие", ме навява на мисълта, че децата ни, наистина не заслужават да се наричат българи за в бъдеще........ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ СЕ СПАСЯВАТ НАВЪНКА, А ТУКА ДАОСТАВАТ МУТРИТЕ,ЧАЛГАРИТЕ И ***...ЩЕ ВИ ОСТАВИМ ДА СИ ЖИВЕЕТЕ В МУТРЕНСКА ГЕРБЕРСКА ДЪРЖАВА ПЪЛНА С *** И СИ ГИ ГЛЕДАЙТЕ КОЛКОТО ИСКАЙТЕ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 0
Eon
преди 12 години
Къде прочете, че трябва да ги толерираме? Точно обратното съм написал.Цитирам себе си: "Не оправдавай политиците ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
"тоест тая проветривост на политическата сцена ги прави политиците крадци... "Това е много тъпо. Не оправдавай политиците с такива изсмукани от пръстите обвинения. В чужбина пък като карат един мандат да не би да крадат колкото нашите? Краденето си е заложено в българина и 90% от българите да ги сложиш на политически пост ще крадат, независимо дали са за 1 или 10 мандата":"Когато фактите говорят и боговете мълчат". Значи според тебе да ги толерираме палачите си, защото е заложено в Българина? В българина може, но в човеците не е........Вече определенно стигам до извода, че на тази нация "генна" и е сгрешен. По мое мнение този народ вече е наследствено обременнен, с тежка умствена травма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Плевнелиев е повече от кукла на конци. А нима Борисов забрави, че беше част от Тройната коалиция. И ако не беше махнат щеше до края да и служи предано, както е служил предано на тоталитарния режим като член на БКП и е покръствал турците. Жалко че народа ни е късопаметен. През 1990 г. Борисов напуска пожарната защото отказва да се деполитизира с думите " За мен партията- майка която обичам е по важна от моята служба". Мога да ви кажа една истина , че Бойко, ако си навие крачола на панталона, отдолу е с червени чорапи! А сега антикомунист. Гнус ме е от подобни "хора"ЛИЦЕМЕР....ЗАВЪРШЕН, НАГЪЛ, БЕЗСКРУПУЛЕН ЛИЦЕМЕР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Какво искате от управляващите - много са си добри!?Вдигат здравните осигуровки, годините за пенсия, тока колко пъти, водата, вдигат всичко. Само заплатите и пенсиите не вдигат. Иначе всичко вдигат. Тия ще ни довършат за един мандат, а не за години. Това са новите еничари на България от ГЕРБ!!!Това е поредния абсурд в нашата жалка държава.Всичко ни е скапано в скапаната ни държава!Срам и позор за тази държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Комунист ли е Бойко Борисов?Демократичните режими на целия свят ще се окажат в еврейски ръце. Частната собственост ще бъде ограбена от еврейското племе, което навсякъде ще стопанисва държавните богатства. Така, обещанията на Талмуда, че при идването на Месията евреите ще имат в ръцете си богатствата на народите, ще се сбъднатНяма начин да не е комунист. Щом за всяко нещо звъни до Израел и пита какво да прави, значи е комунист. Щом ходи да реве пред стената на плача в Йерусалим, значи е комунист. Щом си слага еврейската шапчица на главата, значи е комунист. Щом помага на богатите, а ограбва бедните, значи е комунист. Щом осъществява геноцид срещу българския народ, значи е комунист. Какво, вие не вярвате? Ами вижте какво е това комунизъм и после преценявайте. Комунизмът не е това, за което се представя. Комунизмът е инструмент на световното еврейство, чрез който инструмент евреите унищожават някои неудобни за тях народи. Също както при демокрацията демосът, тоест народът няма никакви права. И както при либерализма няма никаква свобода. Да, Бойко Борисов е комунист. Започнал като служител на едни комунисти, преминал през служба на други комунисти, днес той се е поставил директно в услуга на самите родители на комунизма. Крайната цел е нашата смърт. Вижте какво прави и преценете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 4
Eon
преди 12 години
"Бай Тошо го бореше този въпрос като не се продаваха презервативи - така рано или късно все ставаше "белята"."Бай Тошо бореше процеса и като изсели стотици хиляди етнически турци в Турция. Видяхме след това какво стана с БГ земеделието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 5
Eon
преди 12 години
"тоест тая проветривост на политическата сцена ги прави политиците крадци... "Това е много тъпо. Не оправдавай политиците с такива изсмукани от пръстите обвинения. В чужбина пък като карат един мандат да не би да крадат колкото нашите? Краденето си е заложено в българина и 90% от българите да ги сложиш на политически пост ще крадат, независимо дали са за 1 или 10 мандата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 1
bubblehead
преди 12 години
Ай ся па останаха само 4 милиона ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още