IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Населението на България се топи най-бързо в света

С най-голям положителен прираст е Нигерия - 3,5%

19:38 | 26.10.11 г. 85
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

България е с най-голям отрицателен прираст на населението (-0,7 процента) в света според доклад на Фонда на ООН за населението (ФНООН) за периода 2010-2015 година, съобщи БТА, като се позова на германската агенция ДПА.

За сравнение - в света средното увеличение на раждаемостта е 1,1 на сто, в Германия е -0,2 процента, а най-голям е този процент в Нигер : 3,5 на сто.

Населението на света, което в момента възлиза на 7 милиарда души, може да достигне 10 милиарда през 2100 година и дори 15 милиарда, ако процентът на раждаемостта се окаже по-висок, прогнозира ООН в доклад, представен днес в Лондон и цитиран от Франс прес.

Докладът "Състояние на световното население 2011 година" се публикува малко преди церемониите на 31 октомври за отбелязване на прехвърлянето на прага от 7 милиарда човешки същества на планетата.

Фондът на ООН за населението изтъква сериозните предизвикателства, предизвикани от демографския натиск при борбата с бедността и защитата на околната среда.

"Това е предизвикателство и призив за действие", изтъкна изпълнителният директор на организацията Бабатунде Осотимехин. По въпроса за свръхнаселението той посочи, че "не става въпрос за липса на място, а за равнопоставеност, за равни шансове и социална справедливост".

Според последните изчисления, преразгледани към увеличение спрямо предишните числа, се очаква през 2050 година на Земята да живеят 9,3 милиарда души, а до края на века - над 10 милиарда. Само с малка промяна на раждаемостта, особено в най-населените страни, този брой може да нарасне до 10,6 милиарда през 2050 година и над 15 милиарда през 2100 година, се казва в документа.

Бабатунде Осотимехин се спря по-специално на образоването на момичетата и младите жени, което им е позволило след годините на "бейби бум" да имат по-малко деца в сравнение с техните майки и баби. Така през последните шест десетилетия средната раждаемост в света е намаляла от 6 деца на една жена до 2,5 деца днес. Разликата е от 1,7 деца в напредналите страни до 4,2 деца в по-малко развитите държави.

Докладът изброява няколко предизвикателства:
- помощ на младите в бедните страни да постигат просперитет чрез предлагане на работни места, за да се измъкнат от бедността.
- проблемите на околната среда могат да се засилят с все по-голямото търсене на храна, енергия и жилища.

Днес на Земята са необходими 18 месеца, за да възстанови природните ресурси, използвани за цяла година. Така например се очаква светът да се изправи пред дефицит на вода с разлика от 40 процента между търсенето и наличните ресурси до 2030 година.

Става въпрос и за бъдещето на градовете, с необратимата тенденция за увеличаване на градското население и необходимостта от подобряване на градоустройствените планове.

Проблемът с имиграцията също изисква решение: в богатите страни със застаряващо население имигрантите могат да намерят полезна работа, но само ако са по-добре интегрирани и защитени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 11 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Спокойно- време е бойко Борисов да се изтупа и да каже че българите трябва да се кастрират като кучетата.....или, да ни направи по-добра "порода стадо".....по-качествен материал.Хората отказват да създават живот в България.Тука само трябва да останат мутрите, крадците и техните слуги. И правилно кой би искал детето му да живее при аборигените в покрайнините на Европа!Другият вариант е: Истинските Българи да излезем пред парламента и да ометем Костовци, Янета, Алексейци, Сидеровци, Бойковци, Догановци и Станишевци и цялата тази *** която убива децата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 5
STRAHO
преди 12 години
Промяна би могло да има само при ясни и възможно най- справедливи правила на играта и гаранции за тяхното спазване! Тоест ,силно КОМПЕТЕНТНО и достъпно за огромната част от населението правораздаване. Дори и тогава ще е нужно време /поне едно поколение/ за да си дойдат нещата на място. Т.е. утайката да си се утаи там долу където и е мястото! hellwitch, тук не става въпрос толкова за кой колко пари получава номинално, а за устройството и функционирането на обществото ни. Просто липсват перспектива и възможност за планиране в живота. А програмистите ..:)))) ..за тях няма голямо значение къде стои компютъра им и не им се налага да прекосяват физически граници на държави. Дай боже да имаме повечко от тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
Е, добре де в 2-3 коментара има смислен анализ, НО, сред толкова анализи, не прочетох нито едно предложение, идея, за промяна на това което се случва. Тогава е креативно, анализ-критика-предложение, иначе - мрънкане! а, и да попитам всички, кой колко деца има от вас, не е тайна надявам се......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
"Етническият мир е гарант за просперитета на България" Превод от юдейски на български:"Искаме *** докрай"........ще поддържаме раждаемостта на ромите висока, а на българите такова геноцидче ще им спретнем, че 5 века робство ще им се сторят разходка в парка!От Евреите съвместно с ГЕРБ и останалите....! Гарантирано от ГЕРБ, БСП, СДС, ДПС, НДСВ!За съжаление тази статия.....това е печалната действителност Братя и Сестри!Е, ще стоим със скръстени ръце и ще чакаме ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
sniper
преди 12 години
Няма как с толкова ниски доходи да има раждаемост на българчета в България. Средната заплата в БГ може да е 600 лв но масовата заплата е 300 - 350 лв. Така че с тия пари реално няма как да се гледат тези деца на фона на европейските цени в БГ. Да прибавим и факта че българския работник или служител няма никаква защита от държавата и може да бъде уволнен по всяко време без никакви компенсации или пък да не му се плаща с месеци. Е резултатите от тази безумна политика са на лице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
genocid v razgara si
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
hellwitch
преди 12 години
А относно размножаването - ами като 1/2 от индивидите в размножителен период отидат другаде естествено, че популацията ще е на умиране. Допълнително по-високото образование води до по-ниска раждаемост. Бай Тошо го бореше този въпрос като не се продаваха презервативи - така рано или късно все ставаше "белята". С сегашната контрацепция само *** би направил нежелано дете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Че като интелектуалците имат голямо IQ да се оправят. Нали са много умни? Какъв ти е проблема?Проблема с политическата ни класа е, че образованите и умните използват уменията си да крадат, а не да помагат на държавата.Затова тръгвайки от селянина Т. Живков (Бай Тошо) минахме през умници като Луканов, Ф.Димитров, Беров, Виденов, Костов, крадливия цар,, Серго - всички уж много умни, но крадливи и стигнахме до пожарникаря - Бат Бойко.Просто се получава така, че простите хора като него поне имат желание да направят нещо въпреки, че не винаги им се отдава. В крайна сметка по-добре *** управник с правилните цели отколкото умен с тотално лични цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
bubblehead
преди 12 години
Отново че нещо стана... Страхо, никави интелекти не помагат когато си решил да се самоубиеш с нямане на деца... По принцип си прав за размножаването в благопреиятан среда но това важи за природата, а ние хората не жиевеем в природа а в общество... инак как да си обясним че в най-беднитъе държави ( тоест с най-неблагоприятна среда ) се размножават най-бързо ? Искаш ли примери от Африка? Изберуи си държава аз ще ти дам статистика. Тоест ако българите се държим като в бедна държава трябва да имаме деца поне. Тоест излиза че не сме много бедни , но ако пък сме богати защо емигрираме през глава като "лудите на стадиона" ? Отговора е пълното откачане ... Откачане поне на една част от българското общество - простолюдието на необразовани и с ниски доходи от провинцията . Защо тоя извод ли? Ами много просто в България ако четеш жълтата преса става въпрос за известни обществени личности ( политици, певци, писатели, учени, бизнесмени, журналисти) и там става въпрос колко деца имат. Винаги образованите и известни българи имат деца - 2, 3 че и повече деца. Тоест остава само един извод че неуспелите, необразовани , без перспектива и с ниски доходи нямат деца , инак щяхме да сме като в Африка... За изтичането на мозъци също не си прав излича предимно простолюдие към маслините в Гърция и портокалите в Испания . Инак как да обясним печалната си известност като носители на престъпност на запад, защото емигрират само програмистите ли ? За програмистите всъшност перспективата е доста добра у нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
bubblehead
преди 12 години
За изтичането на мозъци също не си прав излича предимно простолюдие към маслините в Гърция и портокалите в Испания . Инак как да обясним печалната си известност като носители на престъпност на запад, защото емигрират само програмистите ли ? За програмистите всъшност перспективата е доста добра у нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още