fallback

Какво доведе до уволнението на Трайчо Трайков?

Едва ли ще има промяна в работата на министерството на икономиката и енергетиката, смятат представители на бизнеса

08:21 | 20.03.12 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В средата на миналата седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков изненадващо не само за обществеността, но и за самия него, беше уволнен. Формалната причина, всъщност по-скоро поводът, за това беше, както самият премиер Бойко Борисов обясни, зле организираното посещение на правителствената делегация в Катар. 

Дори да е било така, тази версия не прозвуча убедително за никой, защото не може да е основна причина за уволнението на министър.

Странно беше също така, че оглавяващият най-крупното като сектори министерство е бил уведомен, че ще бъде свален от длъжност, както самият той съобщи, не от премиера, а от вицепремиера Цветан Цветанов късно вечерта.

И на сутринта, когато премиерът коментираше не само оставката на икономическия министър, а и кой е номиниран вече за негов заместник, Трайков тепърва отиваше в Министерски съвет да депозира оставката си. Като междувременно от коментара му се разбра, че не му е ясно, нито обяснено какво налага да бъде уволнен. И както обикновено, когато има вакуум за информация по важни въпроси, и сега се появиха версии защо е уволнен министърът и защо в този момент. Логично, тръгна се от големите енергийни проекти и най-вече АЕЦ Белене.

Както знаем, Трайчо Трайков два пъти отложи вземането на окончателно решение за строителството на втора атомна централа. Като единият път получи „жълт“ картон от премиера заради несъгласуваните си действия с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.  Не беше прието и предложението за руски кредит за строителството на централата. Още не е ясна и окончателната цена на проекта. Затова едната версия е, че позицията му „против“ реализирането на АЕЦ Белене е причина за свалянето на Трайков от поста му.

Въпреки че той всъщност никога не е бил категоричен „за“ или „против“ проекта. Най-общо казано неговата теза беше, че АЕЦ Белене ще се строи, само ако бъде изгодна за страната – друг е въпросът, че при тълкуването на тази теза би могло да има различни становища.

Обаче засега версията, свързана с крупния енергиен проект, не се оправдава. Защото досегашният зам.-министър и бъдещ министър Делян Добрев веднага след номинацията от премиера потвърди неговите думи, че проектът няма да се реализира само с руски капитали – а досега други не са се появили. Към настоящия момент най-вероятната теза е, че ще има ново отлагане на вземането на окончателното решение за строителството на атомната централа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
fallback