IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво доведе до уволнението на Трайчо Трайков?

Едва ли ще има промяна в работата на министерството на икономиката и енергетиката, смятат представители на бизнеса

08:21 | 20.03.12 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво доведе до уволнението на Трайчо Трайков?

В средата на миналата седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков изненадващо не само за обществеността, но и за самия него, беше уволнен.

Формалната причина, всъщност по-скоро поводът, за това беше, както самият премиер Бойко Борисов обясни, зле организираното посещение на правителствената делегация в Катар. 

Дори да е било така, тази версия не прозвуча убедително за никой, защото не може да е основна причина за уволнението на министър.

Странно беше също така, че оглавяващият най-крупното като сектори министерство е бил уведомен, че ще бъде свален от длъжност, както самият той съобщи, не от премиера, а от вицепремиера Цветан Цветанов късно вечерта.

И на сутринта, когато премиерът коментираше не само оставката на икономическия министър, а и кой е номиниран вече за негов заместник, Трайков тепърва отиваше в Министерски съвет да депозира оставката си. Като междувременно от коментара му се разбра, че не му е ясно, нито обяснено какво налага да бъде уволнен.

И както обикновено, когато има вакуум за информация по важни въпроси, и сега се появиха версии защо е уволнен министърът и защо в този момент. Логично, тръгна се от големите енергийни проекти и най-вече АЕЦ Белене.

Както знаем, Трайчо Трайков два пъти отложи вземането на окончателно решение за строителството на втора атомна централа. Като единият път получи „жълт“ картон от премиера заради несъгласуваните си действия с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. 

Не беше прието и предложението за руски кредит за строителството на централата. Още не е ясна и окончателната цена на проекта. Затова едната версия е, че позицията му „против“ реализирането на АЕЦ Белене е причина за свалянето на Трайков от поста му.

Въпреки че той всъщност никога не е бил категоричен „за“ или „против“ проекта. Най-общо казано неговата теза беше, че АЕЦ Белене ще се строи, само ако бъде изгодна за страната – друг е въпросът, че при тълкуването на тази теза би могло да има различни становища.

Обаче засега версията, свързана с крупния енергиен проект, не се оправдава. Защото досегашният зам.-министър и бъдещ министър Делян Добрев веднага след номинацията от премиера потвърди неговите думи, че проектът няма да се реализира само с руски капитали – а досега други не са се появили. Към настоящия момент най-вероятната теза е, че ще има ново отлагане на вземането на окончателното решение за строителството на атомната централа.

Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
aidriell
преди 12 години
Валентин Златев Олигархът който първи след уволнението излезна мазно даговори в какви добри отношения е бил с Трайков и колко много съжалявал че трайков напуска министерството защото двамата работели чудесно Нужен ли е по нанатъшен коментар в държава в която премиетът е пръв приятел с най големият престъпник укриваш данъци и неплатил лев на хазната за рафинерията си притежавана от него _ЛУКОИЛ Нужно ли е коментар на факта че Борисов пръв е поканен на свадбата на дъщерята това олигархично същество и че трайков получи мъмрене и открити закани че ще бъде уволнен в Жълтите вестници лично от този Сополив магнат??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 12 години
Това, което доведе до очущението на Трайчо Костов! Суеверието, спиритизма и езотерицма на политическите шамани и шарлатани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Не беше достатъчно послушен а и требваха изкупителни жертни за тоталната излагация на Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
petia1989
преди 12 години
В крйна сметка, идеята на подобни събития е обмяна на опит, идеи и т.н. Щом не си постигнал целите, които са ти заложили, логично да ти кажат довиждане. На практика, ако се замислим така се процедира във всяка организация. Просто в случая, когато става въпрос за държавното ръководство ни се вижда странно, а на практика не е така! В крайна сметка идеята е да се направи тека, че държавата да работи в полза на обществото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 12 години
За АЕЦ Белене играта смятам е друга : нима мислите че ЕС ще са доволни от факта че получаваме евросубсидии , а поръчката за Белене отива при Руснаците ? Или някой мисли че въпроса не се поставя така : нали сте ни съюзници - защо поръчвате при руснаците , и ние произвеждаме реактори ? А иначе с уволнението на Трайко Б.Б. си вкара страхотен автогол . Причини : може и да има , може и да не ги научим , но чесно казано аз наистина не се сещам за нещо позитивно случилосе в министерството на икономиката - може би най -положителното е промяната на рекламната стратегия за туризма и увеличените бюджети за реклма . За друго май не се сещам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
forexar
преди 12 години
А това, че премиер и министър комуникират само със SMS-и след като министъра е бил информиран за намеренията на примиера не от премиера е направо върха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
dakl
преди 12 години
Името на човека , който е причина за уволнението на Трайков се казва Уорлик и това едва ли е някаква тайна.Защо ? Защото.."Най-общо казано неговата/т.е. на Трайков/ теза беше, че АЕЦ Белене ще се строи, само ако бъде изгодна за страната.." А че руснаците искаха да пробият в ЕС с този проект и са готови на всички възможни отстъпки , също не е тайна , както и че Вашингтон не се спира пред нищо за да блокира неговото реализиране.Ерго, достойната позиция на Трайков трябваше да бъде наказана , както е казано в Библията , че няма добро дело не ...наказано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
ПИЧ
преди 12 години
Самият Трайков спомена и още две неща - две проблемни области(1) за 58 км тръби по южен поток, над 8% възвращаемост - не стана ясно какво е това(2). За намаление цените на доставките на Газпром с 10-15% от 01.Април.2012 г.(3). Доколкото Борисов говори за закупуване на поръчания реактор и инсталирането му в Козлодуй - вероятно Трайчо е бил и против това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Nikodim
преди 12 години
Да!!! Да уволниш Трайчо затова че не бил осигурил присъствието на катарските бизнесмени и че бил ходил на плаж е ПРОСТОТИЯ. Спомяте ли си че ББ искаше да съди Станишко че бил загубил някакъв 'поверителен' документ (който "съвестния гражданин" Алексей Петров намерил и върнал ). Това са *** номера ! На странното е че в България тези примитивни приказки/номера намират внимание.Ужас от некомпетентност и простотия 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Nikodim
преди 12 години
Организирането на посещението на премиера ( в Катар) е задължение ИЗКЛЮЧИТЕЛНО на М-вото на външните работо и на нашия посланик в Катар. Този посланик е акредитиран към Държавния глава на Катар и са му създадени условия да се познава служебно и лично с администрацията в Катар (на всякакво ниво) и особено с ръководството на търговско-промишлената палата. Как така катарските бизнесмени не са дошли на срещата с бълг.бизнесмени??? Нали са им изпратени покани,нали са потговорил на покалите (R.S.V.P.) с което са ПОТВЪРДИЛИ участието си !За всеки, който е запознат с тези протоколни процедури е ясно, че това е задължение на Външно министерство.ББ е некомпетентен и дърдорко, когато казва че М-вото на външните работи са организирали "блестящо'' срещите Му в Катар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още