IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво доведе до уволнението на Трайчо Трайков?

Едва ли ще има промяна в работата на министерството на икономиката и енергетиката, смятат представители на бизнеса

08:21 | 20.03.12 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво доведе до уволнението на Трайчо Трайков?

Представители на енергийния бранш споделиха пред Investor.bg, че според тях, с или без Трайков, реалното строителство на АЕЦ Белене през мандата на това правителство вече едва ли ще започне. От бизнеса посочиха още, че не очакват осезаемо изменение на политиката и работата на министерството на икономиката и енергетиката с назначаването на новия министър.

Надеждите им са единствено за ускоряване на усвояване на средствата по оперативна програма „Конкурентоспособност“, тъй като досега реалното усвояване е слабо, независимо от създаването на трите фонда, които ще отпускат нисколихвени заеми основно за малки фирми.

Другата основна версия за уволнението на Трайчо Трайков, която полуявно също се прокрадна, е  свързана с меко казано „не гладките“ отношения между вече бившия министър и „Лукойл България“. Трайков беше този, който миналата година открито се усъмни в завишаване на цените на горивата от бургаската рафинерия.

Той беше и инициатор, също миналата година, на проучването от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за евентуално картелно споразумение на пазара на горива. Впрочем преди два дни КЗК излезе със становище за наличие на такова споразумение между четири компании. Окончателно решение на комисията по въпроса обаче ще се вземе след повече от месец, след като се изслушат и доводите на четирите петролни компании, включително и „Лукойл България“.

Впрочем в телевизионно предаване шефът на „Лукойл България“ Валентин Златев вчера заяви, че компанията не участва в картелно споразумение за цените на горивата на едро. Златев също така изтъкна, че отношенията му с вече бившия министър Трайчо Трайков са нормални.    

И така поне на пръв поглед към момента няма преки доводи в потвърждение на една от двете посочени версии или на някоя друга. Може би, както намекна самият Трайков, след известно време ще се разбере какви всъщност са причините за поисканата му оставка.

Погледнато в ретроспекция, през последните две и половина години при управлението на Трайчо Трайков най-общо казано нямаше никакви особени постижения в областите, които той ръководеше. Всъщност най-важната от тях беше енергетиката, като решение за строителството на АЕЦ Белене не се взе, нито се предвижи бързо изграждането на междусистемните газови връзки със съседите ни.

Впечатлението от Трайчо Трайков обаче е, включително и сред представители на бизнеса, че той е (много) добър специалист в своята сфера и здравомислещ човек.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
aidriell
преди 12 години
Валентин Златев Олигархът който първи след уволнението излезна мазно даговори в какви добри отношения е бил с Трайков и колко много съжалявал че трайков напуска министерството защото двамата работели чудесно Нужен ли е по нанатъшен коментар в държава в която премиетът е пръв приятел с най големият престъпник укриваш данъци и неплатил лев на хазната за рафинерията си притежавана от него _ЛУКОИЛ Нужно ли е коментар на факта че Борисов пръв е поканен на свадбата на дъщерята това олигархично същество и че трайков получи мъмрене и открити закани че ще бъде уволнен в Жълтите вестници лично от този Сополив магнат??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 12 години
Това, което доведе до очущението на Трайчо Костов! Суеверието, спиритизма и езотерицма на политическите шамани и шарлатани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Не беше достатъчно послушен а и требваха изкупителни жертни за тоталната излагация на Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
petia1989
преди 12 години
В крйна сметка, идеята на подобни събития е обмяна на опит, идеи и т.н. Щом не си постигнал целите, които са ти заложили, логично да ти кажат довиждане. На практика, ако се замислим така се процедира във всяка организация. Просто в случая, когато става въпрос за държавното ръководство ни се вижда странно, а на практика не е така! В крайна сметка идеята е да се направи тека, че държавата да работи в полза на обществото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 12 години
За АЕЦ Белене играта смятам е друга : нима мислите че ЕС ще са доволни от факта че получаваме евросубсидии , а поръчката за Белене отива при Руснаците ? Или някой мисли че въпроса не се поставя така : нали сте ни съюзници - защо поръчвате при руснаците , и ние произвеждаме реактори ? А иначе с уволнението на Трайко Б.Б. си вкара страхотен автогол . Причини : може и да има , може и да не ги научим , но чесно казано аз наистина не се сещам за нещо позитивно случилосе в министерството на икономиката - може би най -положителното е промяната на рекламната стратегия за туризма и увеличените бюджети за реклма . За друго май не се сещам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
forexar
преди 12 години
А това, че премиер и министър комуникират само със SMS-и след като министъра е бил информиран за намеренията на примиера не от премиера е направо върха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
dakl
преди 12 години
Името на човека , който е причина за уволнението на Трайков се казва Уорлик и това едва ли е някаква тайна.Защо ? Защото.."Най-общо казано неговата/т.е. на Трайков/ теза беше, че АЕЦ Белене ще се строи, само ако бъде изгодна за страната.." А че руснаците искаха да пробият в ЕС с този проект и са готови на всички възможни отстъпки , също не е тайна , както и че Вашингтон не се спира пред нищо за да блокира неговото реализиране.Ерго, достойната позиция на Трайков трябваше да бъде наказана , както е казано в Библията , че няма добро дело не ...наказано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
ПИЧ
преди 12 години
Самият Трайков спомена и още две неща - две проблемни области(1) за 58 км тръби по южен поток, над 8% възвращаемост - не стана ясно какво е това(2). За намаление цените на доставките на Газпром с 10-15% от 01.Април.2012 г.(3). Доколкото Борисов говори за закупуване на поръчания реактор и инсталирането му в Козлодуй - вероятно Трайчо е бил и против това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Nikodim
преди 12 години
Да!!! Да уволниш Трайчо затова че не бил осигурил присъствието на катарските бизнесмени и че бил ходил на плаж е ПРОСТОТИЯ. Спомяте ли си че ББ искаше да съди Станишко че бил загубил някакъв 'поверителен' документ (който "съвестния гражданин" Алексей Петров намерил и върнал ). Това са *** номера ! На странното е че в България тези примитивни приказки/номера намират внимание.Ужас от некомпетентност и простотия 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Nikodim
преди 12 години
Организирането на посещението на премиера ( в Катар) е задължение ИЗКЛЮЧИТЕЛНО на М-вото на външните работо и на нашия посланик в Катар. Този посланик е акредитиран към Държавния глава на Катар и са му създадени условия да се познава служебно и лично с администрацията в Катар (на всякакво ниво) и особено с ръководството на търговско-промишлената палата. Как така катарските бизнесмени не са дошли на срещата с бълг.бизнесмени??? Нали са им изпратени покани,нали са потговорил на покалите (R.S.V.P.) с което са ПОТВЪРДИЛИ участието си !За всеки, който е запознат с тези протоколни процедури е ясно, че това е задължение на Външно министерство.ББ е некомпетентен и дърдорко, когато казва че М-вото на външните работи са организирали "блестящо'' срещите Му в Катар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още