IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-реалистично е БВП да нарасне от 0,8 до 1,2%, смята БСК

И камарата не приема прогнозата на Министерство на финансите за ръст от 1,8% догодина

12:01 | 29.10.13 г.
По-реалистично е БВП да нарасне от 0,8 до 1,2%, смята БСК

От БСК категорично не приемат увеличението на МРЗ от 310 лв. на 340 лв. за 2014 г., предвидените последващи увеличения до 420 лв. през 2016 г. и ръста на минималните осигурителни доходи по основни икономически дейности и квалификационни групи професии, несъпроводени от оценка на въздействието. Това решение е в противоречие и със заявените намерения за разкриване на нови работни места и намаляване на равнището на безработица. Значителните регионални и отраслови различия, различията в размера на предприятията, в заплащането на труда, в перспективите за възстановяване, закриването на предприятия и спад на производството увеличават риска за намаляване на заетостта.

Независимо от предвижданията за намаляваща безработица от 12,9% през т. г. на 12,6% през 2014 г., е заложен значителен спад на средногодишния брой на осигурените лица – 16 хил. души.

Нарастването на общия държавен дълг от 18,3% от БВП през т. г. на 22,1% през 2014 г. изцяло се насочва към финансиране на социални разходи и потребление за сметка на инвестициите и експорта. Опасение буди и предвиденото значително номинално нарастване на средния осигурителен доход, респективно – на работните заплати, които значително изпреварват ръста на БВП, производителността и очаквания ръст на цените. Това, от своя страна, предполага намаляваща вътрешна конкурентоспособност на националното производство.

Последна актуализация: 22:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още