IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15 млрд. лв. може да получи през следващите 7 години агросекторът

Все още не е ясно кога ще бъде готова новата Програма за развитие на селските райони

14:35 | 03.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
15 млрд. лв. може да получи през следващите 7 години агросекторът

Оперативните програми и ПРСР обаче се очаква да бъдат одобрени от Брюксел през първата половина на 2014 г. Първите програми, по които ще има отворени мерки, вероятно ще са „Човешки ресурси“, „Транспорт“ и „Региони в растеж“.

Стартирането на мерки от ПРСР зависи от официалното одобрение на програмата и Споразумението на партньорство с ЕС, заяви Милен Кръстев, експерт в МЗХ. Първата мярка, която ще бъде отворена по програмата, вероятно ще бъде „Млад фермер“.

Бунарджиев припомни, че за сега действащата ПРСР първите мерки бяха отворени май 2008 г. - година и половина тази програма не работеше. Има ли опасност тази картина да се повтори, попита той.

„Това с нулевата година е гигантска спекулация, защото двата периода на новата и стара ПРСР се застъпват до 2015 г. Когато приключат едните мерки, ще са започнали другите. Няма опасност от "голяма дупка" през новия период“, му отговори Златанова.

Образованието на младите фермери

Димитър Греков посочи, че младите хора не са обучени да работят със съвременна техника. Затова ще се наблегне на дуалното обучение на учениците специално в аграрните техникуми. Един от вариантите е по жътва младите хора да работят като стажанти. Досега в агроучилищата не е инвестирано в закупуване на трактори и комбайни, каза министърът и поиска представителите на бизнеса да помогнат на специализираните гимназии.

По-рано днес министърът коментира още, че все още има риск България да загуби част неразплатените за тази година 280 милиона евро по ПРСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още