IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15 млрд. лв. може да получи през следващите 7 години агросекторът

Все още не е ясно кога ще бъде готова новата Програма за развитие на селските райони

14:35 | 03.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
15 млрд. лв. може да получи през следващите 7 години агросекторът

Около 15 млрд. лв. ще бъдат инвестирани през периода 2014-2020 г. в селското стопанство. Това каза вицепремиерът Зинаида Златанова на дискусия за финансирането на агросектора, организирана от в. "Български фермер".

Бюджетът за директните плащания е 10,4 млрд. лв. или два пъти повече от сегашния програмен период. 4,6 млрд. лв. ще е бюджетът на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020, уточни министърът на земеделието Димитър Греков.

Приоритетите в новата ПРСР трябва да решат старите проблеми на напояването, животновъдството, трайните насаждения и зеленчукопроизводството. Ще работим не толкова върху големия брой мерки, колкото те да са малко и опростени. Във всяка мярка искаме да отделим средства за наука и за машини, допълни той.

Ще се обърне специално внимание на младите фермери и малките стопанства. Досега по ПРСР също имаше мярка „Млад фермер“, но, според Греков, тя не е постигнала значителен ефект. Може би ще е по-ефективно, ако средствата за млади фермери се увеличат от 25 хил. евро до 30 - 40 хил. евро и повече, но  да се усвояват за по-продължителен период, коментира агроминистърът.

Сектор "Зърно" няма да бъде изоставен, зърнопроизводителите трябва да вървят напред, но не трябва да се ощетяват другите сектори, допълни агроминистърът.

Зинаида Златанова посочи, че през новия програмен период на ЕС преките плащания за обработваемите площи ще се разпределят по-справедливо между държавите членки. Никоя държава няма да получава по-малко от 75% от средното ниво за общността до 2019 г. Само активните земеделци ще могат да ползват финансова подкрепа.

България ще прилага опростена схема за подкрепа на малките ферми, те ще бъдат изключени от прилагането на зелените мерки. Фермерите на възраст под 40 г. ще ползват надбавка от 25% при плащането на площ. За първите 300 дка фермерите ще ползват допълнително финансиране, допълни тя.

Черноморските и дунавските пристанища на страната не са приспособени за увеличаващото се земеделско производство - все повече зърно трябва да се изнася за все по-малко време, заяви агробизнесменът Христофор Бунарджиев. Той допълни, че имаме необходимост и от още земеделски тържища. Златанова отговори, че през следващия програмен период трябва да имаме концентрирани интервенции с фокус върху икономическия растеж. Освен това ще се работи по развитието на жп и водния транспорт. Ще бъдат инвестирани средства и в професионалното образование, за да бъдат създавани работни места, допълни Златанова.

Ще се плащат ли евросредства през 2014 г.?

Според вицепремиера няма риск през 2014 г. изобщо да не се плащат евросредства за земеделие. „Най-малкото ще вървят преките плащания. По структурните фондове и ПРСР работим денонощно, за да имаме възможност в началото на годината да пуснем мерки по повечето оперативни програми, но не по всички“, уточни тя.

Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още