fallback

2013 - една година по-близо до втора здравна вноска

Здравноосигурителният модел ще бъде променен, а евросредствата ще играят все по-голяма роля в здравния сектор

13:14 | 28.12.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор

2013 година скоро ще бъде история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света. Чака ни промяна на здравноосигурителния модел – въвеждане на втори задължителен стълб на здравно осигуряване. Тази новина изненадващо дойде през годината още в началото на мандата на кабинета Орешарски.

Поредната промяна на модела ще стане най-късно до есента на 2014 година. Идеята е с 2 процентни пункта от 8%-та здравна вноска да се финансира втори задължителен стълб на здравно осигуряване. Най-вероятно ще се въведе модел, при който частните осигурителни фондове ще сключват договори с болниците, а здравната каса ще бъде в ролята на надзор и на доплащащ дейността. Идеята е 2% от осигурителния доход да постъпват в частни фондове, а не в здравната каса, в която ще остават 6%.

Време ли е за по-висока здравна вноска? Темата за повишаването на осигуровката за здраве не беше поставяна на дневен ред поне няколко години. Преди около четири години имаше идея за увеличаване на вноската от 8 на 10%, до което така и не се стигна. Няколкото сменени здравни министри по времето на ГЕРБ „се загубиха“ в лабиринтите на започнатите преди десетилетия реформи в сектора и в крайна сметка се стигна до извода, че доверието на българите в здравната система е почти напълно загубено, че липсват механизми, които да мотивират хората да си плащат осигуровките и че няма смисъл да се наливат пари в нереформирана система.

Дали обаче по-високата здравна осигуровка ще повиши качеството на здравните услуги, дали ще върне доверието в системата?  Истината е, че за последните десетина години здравната вноска е нараснала, средствата, отделяни за здравеопазване от брутния вътрешен продукт също, а качеството на услугите се занижава, и парите, които българите отделят от джоба си за здраве, растат. По последна статистика България е на челните места в ЕС по средства за здраве, плащани от джоба. Едва ли повишаването на здравната вноска ще има смисъл, ако държавата не събере здравните вноски на неосигурените към момента. В противен случай, ако бъде увеличена вноската, ще бъдат натоварени още повече здравноосигурените - тези, които плащат за сметка на неосигурените, защото системата е солидарна. 

Останаха отворени редица въпроси - ще се разшири ли пакетът от здравни услуги, предлаган от НЗОК, ако вноската бъде повишена. Ако не, как българите да бъдат убедени, че заради евентуална по-висока вноска, в бъдеще ще получат така наречените екстри към лечението си – например по-качествени консумативи и интервенции и други услуги не толкова за хронични, колкото за сериозни заболявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
fallback