IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2013 - една година по-близо до втора здравна вноска

Здравноосигурителният модел ще бъде променен, а евросредствата ще играят все по-голяма роля в здравния сектор

13:14 | 28.12.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
2013 - една година по-близо до втора здравна вноска

И не на последно място - трябва да си дадем сметка, че при българския здравноосигурителен модел е скъсана връзката между това, за което се плаща и това, което се ползва като услуга. И докато не се възстанови тази връзка, колкото и да се увеличава вноската за здраве, качеството на здравните услуги, няма как да се повиши.

А най-често срещаният аргумент на неплащащите здравни вноски ще продължава да бъде, че няма смисъл да се внасят осигуровки, тъй като нищо не се предлага в замяна на това плащане, а тъкмо напротив – иска се още, но под масата.

А готови ли сме за втора здравна вноска? Как ще се мотивират хората да правят такава при условие, че и сега два милиона не внасят осигуровка?

Това остана най-големият проблем за здравната система за поредна година – увеличаващият се брой на здравнонеосигурените. През 2007 година са били 700 хил. души, а от средата на 2011 година прескачат 2 милиона души, колкото са и сега. От тях близо 1 млн. живеят в чужбина. Около 400 хил. души са социално слаби, а към 250 хил. души са тези, които не искат да внасят здравни осигуровки. На този етап няма визия как да се промени с конкретни мерки тенденцията, проблемът също се прехвърля към следващата година.

Болничната помощ – като финансиране и разпределение на лечебните заведения отново беше гореща тема за сектора и през 2013 година. Относно новата методика за заплащане на болниците яснота няма. 

Но засега са ясни две неща - новата здравна карта, която трябва да е готова до края на март, няма да „реже” болниците администиративно, но със сигурност ще има такива, които няма да могат да работят след въвеждането й, защото не отговарят на критериите за качество на услугите. Залага се и повишаване на критериите за нивата на компетентност на лечебните заведения.

Визията на управляващите е, че е важно е да се създадат правила, по които да работят всички болници така, че да отговарят на условията за качествена дейност.

Проблемът с дълговете на лечебните заведения не беше изненада. И тази година лeкари протестираха заради недофинансирането на болниците. За поредна година се оказа, че парите за лечебните заведения няма да стигнат, наложи са част от дейността им да бъде прехвърлена за плащане през следващата. Въпреки конфликтите между съсловието, касата и министерството рамковият договор беше подписан, макар и с компромиси - увеличение на цените на някои клинични пътеки за сметка на по-малък брой направления за догодина.

Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
mktmkr
преди 10 години
Така ще е докато вноската за здравно осигуряване е дефакто данък. Като погледнах давам на държавата/НЗОК над 1000 лева на година за осигуровки, и за какво?! Ако ти се наложи да отидеш на лекар трябва да си вземеш отпуска, защото опашките са ужасни, направления няма, а ако недай си боже ти се наложи операция си плащаш като поп... защото НЗОК не покрива лапараскопски операции?! Държавата плаща средно по 20 лв !!! на месец вноска за пенсионери, военни, държавни служители, милиционери и безработни ("роми"). Най-скъпото покритие на частните фондове е към 500 лева и включва всичко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
game_over
преди 10 години
ami pe4atnicata za pari ia dadoha na francuzi s argument, 4e sa s 1 mln po-efektivni. Na tozi etap parite ne se uveli4avat, no prez 2013 vsi4ki praviat depozitite si po-kratkosro4ni, koeto e vidno ot BNB statistka. Iavno horata osaznavat 4e ima risk za valutnia bord i sa gotovi da reagirat. do sega edva li drug e pe4atal parite na BG i tova e 4ista pe4alba za tiah.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Да си гледат работата!Никога повече няма да се осигурявам в тази корумпирана, русофилска черна дупка, наречена България!Не си заслужава.5 години осигуровки в Германия с призната от тяхната система квалификация = 380 евро пенсия. Нашенската осигурителна система отдавна няма никакъв шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още