IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2013 - една година по-близо до втора здравна вноска

Здравноосигурителният модел ще бъде променен, а евросредствата ще играят все по-голяма роля в здравния сектор

13:14 | 28.12.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
2013 - една година по-близо до втора здравна вноска

Годината маркира и новият стар проблем със свръххоспитализациите в лечебниците. Съмненията на касата са, че лечебните заведения изкуствено завишават броя на приетите пациенти, за да получат повече пари, се оказаха оправдани.

Проверки на здравната каса установиха, че масово не се спазват правилата за хоспитализация заради ниски критерии за достъп до лечебните заведения, заложени в някои клинични пътеки. Като резултат касата няма да изплати на болниците близо 500 хил. лв. за извършени хоспитализации, защото  пациентите е трябвало да бъдат лекувани в извънболничната помощ.

Именно към извънболнично лечение ще бъдат насочени усилията на министерството от догодина, което е записано и в Националната здравна стратегия до 2020 г. Дотогава се очаква страната ни да получи 500 млн. евро за здравеопазване от ЕС. Те ще бъдат насочени към спешната помощ, болничната реформа, въвеждане на втори стълб на здравното осигуряване, иновации, превенция и профилактика.

До 2020 година ще се работи ускорено и по внедряване на електронното здравеопазване - за изграждане на здравна информационна система, електронни здравни карти и онлайн здравни услуги – въпрос, който не получи напредък в последните години.

А иначе приетата в последния момент от кабинета Националната здравна стратегия 2014-2020 си поставя амбициозни цели.

Сред тях са профилактиката, реформата в спешната помощ, подобряване на финансов контрол, създаване на интегрирана информационна система, гарантиране на надежден механизъм на здравно осигуряване. Заложено е и нарастване на публичните разходи за здравеопазване като процент от БВП до 4,8%. Това обаче затвърждава тенденцията на продължаващо най-ниско финансиране на здравеопазването ни сред страните от ЕС.

През следващите години плановете са освен за промени при здравното осигуряване, включващи демонополизация на НЗОК, и въвеждане на публично-частното партньорство в сектора, приемането на много високи критерии за частните фондове, ревизия на пакета от услуги, заплащан от касата, засилване на обществения контрол при изразходването на публичните средства. 

Реформата в болничната помощ предвижда преразглеждане на методиката, определяща здравната карта, повишаване на критериите за нивата на компетентност на лечебните заведения. Споменава се и за приватизация на болничната дейност, особено на места с недостиг на кадри и ресурси, създаване на рейтингова система за болничните отделения в страната. За всички тези цели стратегията предвижда включването на европейските пари като възможен източник на повече средства за финансиране.
 

Каква беше 2013 година според Вас – кои са ключовите събития и какви са очакванията Ви за следващата година? Какво ще движи пазарите? Ще влезе ли биткойна в живота на масовия потребител? Ще има ли корекция на фондовите борси и ще изтеглят ли САЩ монетарните стимули?

Пишете ни на info@investor.bg и може да спечелите книга –един от най-добрите подаръци на всички времена. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
mktmkr
преди 10 години
Така ще е докато вноската за здравно осигуряване е дефакто данък. Като погледнах давам на държавата/НЗОК над 1000 лева на година за осигуровки, и за какво?! Ако ти се наложи да отидеш на лекар трябва да си вземеш отпуска, защото опашките са ужасни, направления няма, а ако недай си боже ти се наложи операция си плащаш като поп... защото НЗОК не покрива лапараскопски операции?! Държавата плаща средно по 20 лв !!! на месец вноска за пенсионери, военни, държавни служители, милиционери и безработни ("роми"). Най-скъпото покритие на частните фондове е към 500 лева и включва всичко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
game_over
преди 10 години
ami pe4atnicata za pari ia dadoha na francuzi s argument, 4e sa s 1 mln po-efektivni. Na tozi etap parite ne se uveli4avat, no prez 2013 vsi4ki praviat depozitite si po-kratkosro4ni, koeto e vidno ot BNB statistka. Iavno horata osaznavat 4e ima risk za valutnia bord i sa gotovi da reagirat. do sega edva li drug e pe4atal parite na BG i tova e 4ista pe4alba za tiah.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Да си гледат работата!Никога повече няма да се осигурявам в тази корумпирана, русофилска черна дупка, наречена България!Не си заслужава.5 години осигуровки в Германия с призната от тяхната система квалификация = 380 евро пенсия. Нашенската осигурителна система отдавна няма никакъв шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още