IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарите тръгват към стартиращи фирми на младежи

Млади хора до 29 години ще могат да получат еврофинансиране, за да започнат самостоятелна стопанска дейност

17:13 | 30.05.14 г. 13
Европарите тръгват към стартиращи фирми на младежи

Подпомагане и за работещи малки фирми

В рамките на този ресурс ще се финансират и съществуващи малки и средни предприятия. Средствата ще са за подобряване на условията на труд и организацията на труда във фирмите, както и за наемане на стажанти. Финансирането е с цел да се даде тласък на малкия бизнес да наема или обучава стажанти, така че да развива бизнеса си и в същото време работодателите да не изпитват нужда от квалифицирани кадри.

Успоредно с това средства ще се дават за разработване на стратегии за кариерно развитие на служителите, работещи в малките и средни предприятия.

А кои сфери ще се финансират приоритетно, ще се решава със съдействието на местните работодатели, които ще посочват от какви кадри имат най-голяма необходимост. Янкова съобщи, че с приоритет биха могли да се ползват бизнеси, създаващи „зелени“ и „бели“ работни места, както и секторът на високите технологии, където ще се подпомагат така наречените „дигитални работни места“.

Нов тип социални предприятия

Създаването на социални предприятия също ще бъде подкрепяно с финанси от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". За това ще отидат 60 милиона евро. Идеята е да се съберат няколко души с увреждания, които иначе трудно биха намерили работа на пазара на труда, и да създадат предприятие, обясни заместник-министърът. Произвежданата от тях продукция ще бъде с ръчен труд и значително по-евтина от произвежданата от други предприятия на пазара. Това ще даде възможност тя да бъде купена от други социално слаби хора, като по такъв начин ефектът от социалните предприятия става двояк – подпомагат се хора с увреждания да стартират бизнес и реализират на пазара продукти на по-достъпни цени.

Росица Янкова коментира, че подобна практика е известна и прилагана отдавна в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 44 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Хайде стига с тази дискриминация. Писна ми вече. Пари за младежи до 29 год. пари за бизнес на жени, както и квоти за жени, че били дискриминирани, пари за малцинствата, че и те били дискриминирани.. ай сик....ако си мъж между 30 и 50, на теб какво ти се полага? Да гърбиш по цял ден, щото не си дискриминиран, аз да има за дискриминираните.Това е възмутителна дискриминация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още