fallback

Подготвени ли сме за нова газова криза през зимния сезон?

През август в газохранилището в Чирен не само не е нагнетяван газ, но и са изтеглени 11 млн. куб. метра

08:32 | 12.09.14 г. 60
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Опасенията за нова газова криза отново се появиха, след като в последните дни Полша се оплака от намаляването на доставките на природен газ от Русия. От Европейската комисия не искат да се ангажират с коментар на ситуацията, докато не бъдат изяснени всички аспекти – действително ли има неизпълнение на задълженията от руска страна и ако това е така – каква е причината – търговска или техническа.

Ситуацията е такава, че страните от ЕС, които получават доставките на природен газ само от един източник – Украйна, е редно да помислят и да се подготвят за неблагоприятно развитие на кризата в отношенията между Москва и Киев. От месеци засегнатите държави съобщават, че пълнят хранилищата си и мислят за алтернативни връзки.

За България, която има само едно газово хранилище – в Чирен, ситуацията не е много по-различна. Справка в сайта на „Булгартрансгаз“ обаче показва, че през август в „Черен“ не само не е нагнетяван природен газ, но и в седмицата между 18 и 25 август от хранилището са източени 11,3 млн. куб. метра газ. Това се случва за първи път от началото на март насам – тогава започнаха споровете между Украйна и Русия за цената на природния газ. Топлата зима на 2014 година също помогна за спестяване на известни количества в газохранилището.

Нагнетяването на природен газ в „Чирен“ е възобновено в първата седмица на септември и в хранилището има почти 413 млн. куб. метра газ. Пълният му капацитет е около 500 млн. куб. метра, но те не могат да бъдат използвани изцяло по технически причини. 

Според разчетите на правителството тези количества могат да стигнат за между 30 до 120 дни, в зависимост от метеорологичните условия (основен потребител на природен газ през зимния сезон са топлофикационните дружества). В една от първите си пресконференции служебният министър Васил Щонов обясни, че приоритет ще бъде нагнетяването на газ в газохранилището, но тогава не стана ясно откъде ще дойдат парите за това. 

По отношение на газовите връзки страната ни може да разчита още и на реверсивни доставки от Гърция – по около 2,5-3 млн. куб. метра газ на ден. Случилото се в последните дни с реверсивните доставки от Полша за Украйна обаче е ясен показател – при криза с вътрешните доставки реверсивните потоци ще бъдат спрени.

Към момента все още не функционира газовата връзка с Румъния, която трябваше да бъде въведена в експлоатация още миналото лято. На хартия са и проектите за връзки със Сърбия, която би ни дала достъп до газовия хъб Баумгартен в Австрия, както и с Турция. Все още не е започнала и работата по втората газова връзка с гръцката мрежа – при Комотини.

И така, очевидно става ясно, че надеждата ни е новата газова криза да се размине. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:24 | 11.09.22 г.
fallback