IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден износ на царевица очакват агроспециалисти

Износът на слънчоглед ще се активизира, се казва в анализ на Министерството на земеделието

09:42 | 06.01.15 г.
Рекорден износ на царевица очакват агроспециалисти

Рекордни добиви и износ на царевица от последната реколта очакват агроексперти. Това се посочва в анализ, публикуван на сайта на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Според оперативни данни към 11.12.2014 г. производството на царевица от реколта 2014 достига 2,75 млн. тона, което е ръст от 6% спрямо данните за жътвата през 2013 г.

Като се има предвид, че при събирането на данните не са били ожънати около 9% от площите, може да се очаква производството от реколта 2014 да достигне рекордно високо ниво от около 2,9 - 3 млн. тона, прогнозират авторите на анализа.

Засетите площи с царевица за реколта 2014 са 4,144 млн. дка – с около процент по-малко спрямо предходната година. Заради наднормените валежи жътвата беше забавена. Поради благоприятните агрометеорологични условия обаче през по-голямата част от годината средният добив се увеличава с около 18% до 733 кг/дка.

Експертите очакват до края на маркетинговата 2014/15 година (юли 2014-юни 2015) темпът на износ да се засили. Според тях има потенциал експортът за цялата година да надхвърли миналогодишния рекорд от 1,771 млн. тона и да достигне около 2 млн. тона.

Като цяло от началото на маркетинговата 2014/15 година изкупните цени на царевица за зърно се понижават под влияние на голямото предлагане както в страната, така и в световен мащаб, припомнят агроекспертите.

По данни на „Системата за агропазарна информация” (САПИ) средната изкупна цена на царевицата за периода септември – ноември 2014 г. е 239 лв./тон без ДДС, с около 6% по-ниска в сравнение със същия период на предходната година.

Настоящата пазарна година започна при средна изкупна цена от 251 лв./тон за септември 2014 г., с около 15% по-ниска на месечна база, но все пак с 2 лв./тон, или 0,8% над нивото отпреди една година. През следващите два месеца последва понижение до средно 230 лв./тон за ноември, което представлява спад от около 12% на годишна база. През декември се наблюдава известно възстановяване на изкупните цени до средно 238 лв./тон към средата на месеца, което обаче остава съществено под средното за декември 2013 г.

През следващите няколко месеца се очаква цените на царевицата да останат сравнително ниски под натиска на високото световно предлагане за втора поредна година, прогнозират авторите на анализа.

Те отбелязват още, че през ноември и декември има известно покачване на експортните цени, свързано с неблагоприятни климатични условия за новите посеви в някои от основните производители, но стойностите остават под нивата отпреди година.

Според тенденцията на международните пазари износните цени на българска царевица намаляват в края на изтеклата 2013/14 и началото на 2014/15 маркетингова година. По предварителни данни на НСИ средната експортна цена на царевица до българско черноморско пристанище за периода септември – октомври 2014 г. е 195 долара/т – с 8 долара/т, или 4%, по-ниска в сравнение със същия период на 2013 г. Въпреки понижението тези цени са малко над нивата на конкурентната украинска царевица.

Предвид очертаващото се по-високо световно предлагане на царевица през маркетинговата 2014/15 година при по-бавен темп на нарастване на потреблението може да се очаква през следващите месеци цените на царевицата на международните пазари да продължат да се движат на сравнително ниски нива.

Специалистите очакват натиск в посока  увеличение на цените на зърнените култури да окаже евентуално въвеждане на ограничения върху износа от Русия.

Такава заявка бе направена в последните дни на декември от руското правителство, което обяви, че ще въведе износни мита върху зърното.

Последна актуализация: 15:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още