IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е финансовият стимул за безработните да се върнат на пазара на труда?

Териториалните дисбаланси не се взимат предвид при определянето на националните политики, смята Явор Алексиев от ИПИ

09:14 | 28.03.15 г. 16
Какъв е финансовият стимул за безработните да се върнат на пазара на труда?

Капанът на ниската икономическа активност и капанът на ниското възнаграждение за труд в България са сред най-ниските в ЕС – фактор, който би следвало да води до повишена активност при търсенето на възможности за завръщане на пазара на труда, увеличаване на квалификацията или полагане на допълнителен труд от страна на работещите.

Фактът, че това не се случва (или поне не в достатъчна степен), е логично следствие от три основни фактора:
Високият дял на структурната безработица у нас;

Стимулите (високият капан на безработицата) и факторите (структурната безработица) за дълготрайно отсъствие от пазара на труда - т.е. високите стимули да не се търси работа докато се получават обезщетения за безработица съответно намаляват и шансовете за заетост и с времето увеличават шансовете за преминаване в неактивност;

Териториални дисбаланси, които не се взимат предвид при определянето на националните политики.

Така стигаме и до чисто статистическия ефект от промяната на минималната работна заплата, минималните осигурителни доходи и размера на социалните помощи върху разгледаните три индикатора:

Продължаващото повишаване на минималната работна заплата оскъпява цената на труда, което:
създава по-високи стимули за търсене на работа от страна на икономически неактивните лица и съответно води до по-нисък капан на ниската икономическа активност;

предизвиква спад в тяхната конкурентоспособност на пазара на труда и съответно - на вероятността за намиране на работа (което пък създава трайно безработни и структурна безработица).

Всяко повишаване на осигурителната тежест чрез увеличаването на осигурителните вноски намалява стимулите за повишаване на икономическата активност на безработните, икономически неактивните и заетите на ниски заплати – т.е. води до повишаване на стойностите и на трите капана.

Повишаването на размера на социалните плащания води до:

намаляване на стимулите за търсене на заетост от страна на безработните и икономически неактивните лица– т.е. води до повишаване на стойностите на капана на безработица и капана на ниската икономическа активност, а с тях - и на структурната безработица и броя на дългосрочно безработните;

намалява стимулите на заетите на ниски заплати да полагат допълнителен труд и да подобряват квалификацията си.
няма положителни финансови ефекти върху стимулите на безработните, икономически неактивните и нископлатените.

Някои изводи

Кумулативното разглеждане на тези индикатори показва, че традиционно нископлатените, но текущо безработни лица в България, нямат особен стимул да търсят възможности за заетост преди изтичането на срока, в който имат право да получават помощи за безработица. Такива се появяват, едва когато обезщетенията за безработица бъдат преустановени.

В същото време, въпреки благоприятните показатели на капана на ниската икономическа активност и капана на ниското възнаграждение за труд, икономическата активност остава сравнително ниска, а изкачването по стълбицата на доходите - бавно. Основната предпоставка за това са структурните характеристики на безработицата в България – т.е. трайното разминаване между уменията на работната ръка и нуждите на бизнеса, все още ниската производителност на труда и липсата на традиции в преквалификацията и ученето през целия живот.

Повишаването на размера на минималната работна заплата, минималните осигурителни доходи и социалните плащания няма как да адресират тези проблеми. Напротив, с изключение на положителния ефект от увеличението на минималното възнаграждение върху стимулите на неактивните лица и трите инструмента оказват негативен ефект върху разглежданите групи, а в голяма степен - и на стимулите на работодателите да създават заетост.

По-високото минимално възнаграждение води до по-малък шанс за намиране на работа, а оттук - и до по-висок дял на дългосрочно безработните, по-висока структурна безработица и съответно – спад на потенциалния трудов доход. Натискът надолу върху потенциалния доход - фактор, който допълнително намалява стимулите за търсене на заетост, може да бъде адресиран по един единствен начин – с по-далновидни политики на пазара на труда, които насърчават създаването и търсенето на заетост, препоръчва анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Ааааа, не питай!ББ още не знае, защо Кери беше у нас!Тоя човек зомбиран ли е или винаги си е бил зомби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Stefan--L
преди 9 години
По добре да бяхте написали една статия за американската бронирана техника която която е засечена на гара Русе на път за Звездец ! Кой как кога е слючил сделка за раполагане на такова голямо количество техника у нас ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Сами? !! Аз мисля че някой се е постарал измежду какво да избираме. Но това е друга тема . :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Нищо абсурдно няма. НПО -тата затова са и създадени. Те са създадени за да влияят на политиката в съответната страна. Резултатите ясно се забелязват. За да се види на кого служат просто трябва да се види кой ги финансира. Абсурд е независима държава да се кланя пред тях, но не е абсурд колония /или васална държава/да го прави. Какво като дойде сенатор ли ...:))) ...ами президента и цялото правителство ще си счупят краката да бягат по стълбите за да го посрещнат на улицата още. След това насаме ще ги подреди в редица и всичките ще ги изправи на пръсти докато им дърпа ушите! След това със зачервени още уши, ще излязат и ще прочетат решението на сенатора като свое такова! Ако все пак се решим да имме мнение по въпроса , вероятно ще последва я украински, я косовски я сирийски сценарии. Това са отработени моменти за съюзниците ни. При нас, даже ще е по лесно защото ни обезоражиха тотално. Ние нямаме армия. Какво налага те да ни бомбандират, когато ние сами себе си ще изядем !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
Kockata_Mitev
преди 9 години
А колкото до пазар на труда....ще ме прощават всички но такова животно нема в България и нещата вървят в посока в която много скоро няма да има грам квалифициран кадър.И държавата и бизнеса са си виновни да не говорим за така наречените синдикати.Абсурдно е 2 милиона работещи и 1.5 мил. пенсионери при сегашната солидарна система.Като извадим от уравнението правоохранителна правораздавателна система и кака Желязка и леля Тодорка с по една духалка в краката чиято работа се свежда с писането на БЕЛЕЖКИ с ненужен характер до пенсия. Незнам дали сте наясно за какво иде реч.И е крайно време някой да забрани на държавни служители да купуват служебни коли за по 100000 лв.Вечерно време пред магазините половината коли са държавни.На НАП на горско на инспекция по труда на ХЕИ и на знайни и незнайни структури..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Kockata_Mitev
преди 9 години
Преди 60 години един дисциплиниран и образован народ изби няколко десетки милиона по начин който ни е трудно да си представим.И би го направили и днес ако някой му позволи....Та мисълта ми е че проблема е това че тези хора са насърчавани да живеят по този начин което идеално съвпада с традициите и манталитета.Битието определя съзнанието.Защо чиновниците са корумпирани и крадът?Всички ли се раждат крадци.Не просто системата го позволява и ги насърчава колкото и парадоксално да звучи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Kockata_Mitev
преди 9 години
Абсолютно си прав,преди години един швейцарец гледаше тревясали масиви край Чирпан и попита чистосърдечно -Това са пари,нали уж сте бедна държава защо не вземате тези пари.Всъщност цялата система е сбъркана и може би е малко превувеличено това как *** снасят и взимат по 1К на месец.Може и да има такива случаи но това са хора които жиеят в крайна бедност отчасти поради сппецифичния си манталитет да живеят ден за ден и поради политиката да бъдат държани ниско образовани и бедни за да бъдат манипулирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
*** са специален случай. Тази политика е налагана от НПО -тата и там нашата държава нищо не може да направи. От тях има и голям брой излъчени кадри във всяко правителство. А е опитала, а от метрополията е пристигнал някой сенатор. Идеята е чрез малцинствата да ни държат наведени и послушни. За целта тези малцинства трябва да бъдат засилени /като процент от населението/. НПО-тата се интересуват единственно от бройката а не от качеството и. Бройката би могла да се използва за натиск а качеството и по трудно. Така че примерите свързани с пазара на труда с *** не са много удачни. Изкривяват картинката такива примери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
400 е утопия за такава ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Вторият капан (на ниската икономическа активност) не го рабрах - много на едро е нахвърлян.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още