fallback

Расте производството и потреблението на въглища у нас

За първи път от 1988 г. насам добивът на въглища в Китай намалява, сочи доклад на EURACOAL

16:46 | 09.06.15 г. 3

През 2014 година се увеличава производството и потреблението на въглища в България, показа доклад на EURACOAL, организацията на европейската въглищна индустрия. Данните показват, че през миналата година у нас са добити 32,6 млн. тона лигнитни въглища. За сравнение през 2013 година добивът е бил 28,6 млн. тона.

От методологията става ясно, че през миналата година организацията променя своята методология, според която у нас вече няма добив на антрацитни въглища, а той е приравнен на лигнитни въглища. През 2013 година в страната са добити 2,1 млн. тона антрацитни въглища.

Данните обаче показват недвусмислено, че се увеличава потреблението на въглища в страната – от 25,5 млн. тона до 31,2 млн. тона лигнитни въглища.

Докладът отбелязва и промяната на ръководството на Мини "Марица Изток“, извършено от новия енергиен министър Теменужка Петкова в края на 2014 година.

Като цяло данните за Европа показват, че тенденцията е обратна – намалява както добивът, така и потреблението на лигнитни въглища. Това се дължи основно на свиването на добива и потреблението в Германия, Гърция и Полша.

Намалява и производството на антрацитни въглища в Европа, като данните се отнасят само до големите производители на въглища на Стария континент. През 2014 година е отчетен добивът на 105,7 млн. тона спрямо 111,7 млн. тона в предходната година.

Рязко намалява и добитото количество на антрацитни въглища в Украйна – от 83,7 млн. тона до 65 млн. тона. Обяснението може да бъде открито във водените военни действия именно в богатите на въглища региони на страната.

Според статистиката на EURACOAL в България няма добив на антрацитни въглища. През миналата година са потребени 2 млн. тона от този тип. През 2013 година потреблението е било 1,7 млн. тона.

Като цяло през 2014 година в Европа са внесени 204,6 млн. тона антрацитни въглища.

Организацията отчита още, че за първи път от 1988 година насам Китай намалява произведеното количество въглища – с 2,5% до общо 3,87 млрд. тона, макар и добивът на лигнитни въглища всъщност да се увеличава. В страната бяха въведени и допълнителни изисквания за качеството на въглищата в опит да се намали замърсяването на големите градове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 11.09.22 г.
fallback