IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте производството и потреблението на въглища у нас

За първи път от 1988 г. насам добивът на въглища в Китай намалява, сочи доклад на EURACOAL

16:46 | 09.06.15 г. 3
Расте производството и потреблението на въглища у нас

През 2014 година се увеличава производството и потреблението на въглища в България, показа доклад на EURACOAL, организацията на европейската въглищна индустрия. Данните показват, че през миналата година у нас са добити 32,6 млн. тона лигнитни въглища. За сравнение през 2013 година добивът е бил 28,6 млн. тона.

От методологията става ясно, че през миналата година организацията променя своята методология, според която у нас вече няма добив на антрацитни въглища, а той е приравнен на лигнитни въглища. През 2013 година в страната са добити 2,1 млн. тона антрацитни въглища.

Данните обаче показват недвусмислено, че се увеличава потреблението на въглища в страната – от 25,5 млн. тона до 31,2 млн. тона лигнитни въглища.

Докладът отбелязва и промяната на ръководството на Мини "Марица Изток“, извършено от новия енергиен министър Теменужка Петкова в края на 2014 година.

Като цяло данните за Европа показват, че тенденцията е обратна – намалява както добивът, така и потреблението на лигнитни въглища. Това се дължи основно на свиването на добива и потреблението в Германия, Гърция и Полша.

Намалява и производството на антрацитни въглища в Европа, като данните се отнасят само до големите производители на въглища на Стария континент. През 2014 година е отчетен добивът на 105,7 млн. тона спрямо 111,7 млн. тона в предходната година.

Рязко намалява и добитото количество на антрацитни въглища в Украйна – от 83,7 млн. тона до 65 млн. тона. Обяснението може да бъде открито във водените военни действия именно в богатите на въглища региони на страната.

Според статистиката на EURACOAL в България няма добив на антрацитни въглища. През миналата година са потребени 2 млн. тона от този тип. През 2013 година потреблението е било 1,7 млн. тона.

Като цяло през 2014 година в Европа са внесени 204,6 млн. тона антрацитни въглища.

Организацията отчита още, че за първи път от 1988 година насам Китай намалява произведеното количество въглища – с 2,5% до общо 3,87 млрд. тона, макар и добивът на лигнитни въглища всъщност да се увеличава. В страната бяха въведени и допълнителни изисквания за качеството на въглищата в опит да се намали замърсяването на големите градове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Цялата тази пародия с 'чистите въглища' е просто една схема за измама и път заникъде. Ако апологетите на 'чистите въглища' имаха цялата тази чиста енергия за да изчистят въглищата (прогнозите са за 10 000 гигатона въглероден двуокис до следващия хоризонт, който даже не го знаем и кога ще ни захлупи) защо просто не ползват директно тази чиста енергия като енергия (в който случай няма да произведат тези вредни емисии и няма да има какво да чистят), ами ще генерират енергия от ***, от които после ще чистят вредните емисии с к.п.д. не повече от 15-20% -няма никаква логика. Уравнението на енергията не излиза. Явно им се губят някои закони от термодинамиката.Да извадят на масата тези чисти енергии, като ги имат толкава, да ги видим. Истината е че нямат такива и се чудят просто как да изпотрошат парите заделени за преход към реална чиста енергетика без да свършат никаква ефективна работа -като запазят статуквото, което явно и очевидно доста ги устройва ...най-вече финансово и като власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"В Русия започва производство на ядрени батерии""Завеждащият катедрата по техническа физика в ТПУ Игор Шаманин разказа, че с помощта на изследователски ядрен реактор учените в Томск ще произвеждат от изотопа никел-62 нестабилния изотоп никел-63-чист бета-излъчвател. Неговата енергия на излъчване е неголяма, но с относително голям период на полуразпад. На негова основа може да бъде създадена така наречената ядрена батерия. Този източник на енергия е в състояние да служи около 50 години."http://rusofili.bg/%D0%B2-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
lilivan
преди 8 години
нали знате, че има квоти за парниковите газове? с които се търгува
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
lilivan
преди 8 години
това не е повод за радост,защото нали в друга статия пишете, че ЕС се споразумали дори за премахване употребата на изкопаеми горива а въглищата са най-големия замърсител на атмосферата, за парниковия ефект
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още