IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на въглища в Украйна е намалял със 17% за десетмесечието

От износител страната се превръща във вносител на суровината

12:26 | 04.11.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Добивът на въглища в Украйна е намалял със 17% за десетмесечието

Добивът на въглища в Украйна е намалял със 17% на годишна база в първите десет месеца на годината, съобщи зам.-министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост в страната Юрий Зюков.

За периода са били добити общо 57 млн. тона, спрямо 68,6 млн. тона за същия период на годината, уточни той, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Зюков посочи още, че заради напрежението в Донбас добивът на въглища от региона е намалял с общо 12 млн. тона.

От агенцията припомнят, че Зюков е коментирал пред украински медии през септември, че въгледобивната индустрия в Украйна е „на границата на изчезването“ заради напрежението в Донбас, който обединява двете административни области - Донецк и Луганск. 

„В резултат добивът на въглища е съкратен до катастрофални равнища и в страната дори възниква дефицит на въглищата за топлоцентралите“, коментира зам.-минстърът пред украинската агенция УНИАН.

Само през август добивът е бил 700 хил. тона, а в предходни месеци – под 2 млн. тона, коментира още Зюков.

Припомняме, че Украйна е един от големите износители на въглища в Европа. По данни на европейската асоциация Euracoal в страната има запаси от 31,8 гигатона антрацитни въглища. Заради кризата в източните части на страната обаче тя е напът да се превърне от износител във вносител.

За това предупреди и премиерът Арсений Яценюк, който на 22 октомври по време на заседание на правителството заяви, че Украйна ще трябва да закупи 4 млн. тона вълища, за да бъде обезпечен енергийният баланс на страната.

На първо време Киев ще закупи въглища от ЮАР. Плановете са суровината да пристигне с кораби, преминаващи през Босфора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
И България изнасяше много неща, пък сега ги внася... нищо, и хохлите ще свикнат... хехе...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Май не е точно тъй.Всъщност защо руснаците в Донбас да добиват въглища за Украйна след като Путин им плаща за да живеят без да работят, а Украйна стреля по тях защото не искат да имат нищо общо с новата власт настанила се в украинския парламент?Ти на тяхно място би ли добивал въглища или каквото и да е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още