IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде ще отплава „Параходство Българско речно плаване“?

БРП отчита собственост върху 17 броя линейни кораба, 2 броя маневрени, 3 броя спомагателни кораба, един пътнически кораб и една фериботна платформа

16:25 | 15.04.05 г.
Автор - снимка
Създател
Накъде ще отплава „Параходство Българско речно плаване“?
След като в началото на седмицата стана ясно, че петима кандидати са подали документи за допускане в обявения от Агенцията за приватизация конкурс за продажбата на мажоритарния пакет от 70% от „Параходство Българско речно плаване“ АД (БРП), въпросът бе колко от тях ще получат сертификати от агенцията. Подалите документи бяха "Каолин” АД – Сеново, “Химимпорт” АД – София, “Топливо” АД – София, Булком ЛТД - Лимасол, Кипър и Masped Rt. - Hungary.

В петък се разбра, че сертификат за допускане в конкурса е издаден на четири компании. Извън първоначалната петорка остана унгарският кандидат - Masped Rt., който не бе сертифициран, тъй като не е доказал, че отговаря на предварителните изисквания за финансов инвеститор.

Според предварителните условия на конкурса до участие в приватизационната процедура трябваше да бъдат допуснати инвеститори, които отговарят кумулативно на изискванията: да са юридически лица, които имат съдебна регистрация в Република България или в страна от Европейския съюз и да не са “oфшорни дружества”. Освен това инвеститорите трябваше да отговарят на изискванията: да са стратегически инвеститори, които имат приходи от транспортни и логистични услуги на стойност над 30 млн. евро общо за последните три одитирани финансови години; стратeгически инвеститори, които са обработили товари в обем, не по-малък от 2 млн. тона общо за последните три одитирани финансови години; и финансови инвеститори, в които над 50% от регистрирания капитал се притежават пряко от дружества, управляващи финансови активи и притежаващи дялови участия в други дружества на стойност над 50 млн. евро за последната одитирана година.

Допуснатите четирима кандидати могат да продължат конкурса, като закупят информационен меморандум и подадат предварителни оферти. Срокът за подаване на предварителни оферти е 25 април.

Така битката за речното плаване навлезе в решителна фаза, в която четиримата останали кандидати трябва да решат какво да предложат при предварителните оферти и какви резерви да запазят за окончателните такива. Тази битка се очертава като доста сериозна, защото и четиримата кандидати са с големи възможности.

„Топливо“ е един от основните дистрибутори на твърди и течни горива в България с дългогодишна история и единствен от кандидатите за БРП, чиито акции се търгуват на фондовата борса. Дружеството има основен капитал от 4,334 млн. лв. и собствен капитал от 56,987 млн. лв. Основен акционер в дружеството с 90,98% от капитала е „Синергон холдинг“ АД. Нетекущите пасиви в края на миналата година са 12,711 млн. лв., а текущите – за 46,536 млн. лв. Текущите активи в края на 2004 г. са 49,665 млн. лв., от които 16,778 млн. лв. са вземанията. Чистата печалба на дружеството за миналата година е 706 хил. лв, като намалява от 1,011 млн. лв. за 2003 г.

„Каолин” АД е компания, чиято основна дейност е добив на неметални материали. Дружеството е единственият производител на каолин, шамот и кварцови пясъци в България. Това е предопределено от факта, че компанията експлоатира находищата на каолин и кварцови пясъци разположени в регионите на Сеново, Вятово и Каолиново, които са уникални за България.

Основният капитал на „Каолин“ АД е 3,403 млн. лв., а собственият е 28,864 млн.лв. Основен акционер в дружеството е „Алфа финанс холдинг“ АД, което вече притежава 29% от БРП. „Каолин“ има нетна печалба от 3,944 млн. лв. за миналата година срещу 1,558 млн. лв. за 2003 г. Нетекущите пасиви в края на 2004 г. са 10,567 млн. лв., а текущите 17,452 млн. лв. В края на годината дружеството има вземания за 27,106 млн. лв.

В края на миналата година „Каолин“ притежава акции от четири дъщерни предприятия, оценени на 2,567 млн. лв. Най-скъп (за 2,389 млн. лв.) е пакетът от 85,53% от „Устрем 2001“ АД – София. „Каолин“ притежава и 100% от дъщерното предприятие „Юго Каолин“, регистрирано в Сърбия.

„Химимпорт“ е една от най-мощните български външнотърговски структури още от времето преди 10 ноември 1989 г. Основната му дейност включва внос, износ, реекспорт и други търговски операции с нефт,химически, нефтени и нефтохимически продукти, комисионна, спедиционна и складова дейност, търговско представителство и посредничество, както и придобиване, управление и продажба на участия в български и чуждестранни дружества.

В края на миналата година основният капитал на дружеството бе 25 млн. лв., но на Общо събрание на акционерите на 28 януари бе гласувано той да бъде увеличен до 60 млн. лв. Основен акционер в „Химимпорт“ с 95.513% от капитала е "Химимпорт инвест". Акционери в дружеството са „Консолид комерс“ (в ликвидация), HVB Bank Biohim, "Деспред" и други юридически лица, както и физически лица, получили своите акции след приватизацията на дружеството.

В момента „Химимпорт“ от своя страна притежава дялове в над 50 дружества, сред които най-познатите са „Хемус Еър“, застрахователна компания „Армеец“, пенсионен фонд „ЦКБ Сила“, „Проучване и добив на нефт и газ“ и Централна кооперативна банка. От ръководството на „Химимпорт“ наскоро заявиха, че дружеството ще бъде листвано на Българска фондова борса до 2007 г.

Регистрираната в Кипър компания Булком също отдавна има интереси в корабоплаването. Управител на дружеството е Пламен Дионисиев, а то притежава осем кораба и оперира с тях.

Булком е собственик на 36,5% от капитала на "Булярд" АД, което пък притежава 75% от "Булярд корабостроителна индустрия". Последното дружество купи активите на Варненската корабостроителница.

Капиталът на “Параходство Българско речно плаване” АД е 895 хил. лв. Освен държавата, акционер в дружеството с 29,07% от капитала е „Алфа Финанс Холдинг“ АД, а останалите 0,94% са собственост на други юридически и физически лица.

Дружеството отчита чиста печалба от 324 хил. лв. за миналата година, докато за 2003 г. печалбата е била 16 хил. лв. Нетните приходи от продажби се увеличават до 24,872 млн. лв. за 2004 г. от 16,754 млн. лв. за предходната година. БРП има нетекущи пасиви (дългосрочни задължения) за 1,719 млн. лв. в края на миналата година, докато в края на 2003 г. те са били 1,895 млн. лв.

Текущите пасиви в края на 2004 г. са 4,181 млн. лв., като са се повишили от 3,381 млн. лв. в края на 2003 г. В края на миналата година дружеството има вземания за 1,968 млн. лв. Счетоводната стойност на имоти, машини, съоръжения и оборудване в края на миналата година е 12,012 млн. лв., като основната част – 9,447 млн. лв. са транспортните средства.

Основната дейност на БРП включва търговско корабоплаване по река Дунав, в това число: превоз на товари по воден път и в комбиниран транспорт, превоз на пътници и багаж, наемане и отдаване на кораби.

Дружеството покрива около 25% от товаропотока от/за България и негови основни конкуренти са УДП и Укречфлот (украински компании), които държат около 55% пазарен дял.

БРП отчита собственост върху 17 броя линейни кораба, 2 броя маневрени, 3 броя спомагателни кораба, един пътнически кораб и една фериботна платформа. Тонажът включва средносписъчно за годината 112 броя шлепове и 10 броя наливни несамоходни съда.

Търговията с акции на БРП на борсата засега е слаба, като последната сделка е от 12 април за 50 акции на цена 21 лв. Акциите се търсят най-високо на 16 лв., а се продават най-ниско на 21 лв. за брой.

Румен Соколов

Свързани компании:

Параходство Българско речно плаване АД(BRP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още