IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли две е по-малко от едно?

Настъпилите промени в пенсионното осигуряване за последните 20 години изискват промяна на коефициента на редукция на държавната пенсия, посочват експерти

08:20 | 29.11.19 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По думите й въпросът е сериозен, защото в момента 33% от пенсиите се финансират от държавния бюджет и тази част, с която държавата участва като осигурител, не се взема предвид, когато се прави това намаление. Шулева обясни, че ако този коефициент на редукция се запази на 20%, както е прието в момента, той е несправедлив, защото лишава бъдещите пенсионери с частна пенсия от възможността, която другите имат за държавната субсидия от 33 на сто.

В момента индивидуалният коефициент се изчислява на база годините от 2000 до момента на пенсиониране, или за две години няма корекция, а за останалите около 20 години има, допълни Милен Марков. Същевременно хоратата, родени през 1960-1962 г., са работили най-вероятно още 18-22 години без вноски в УПФ, но това не се взема предвид при определяне на индивидуалния им коефициент. И така вместо редукцията да е за приблизително за половината им трудов стаж, тя се оказва за 90% от него (20-22 г.), обясни той.

Мнението на Георги Вулджев е, че принципно няма смисъл да продължава да съществува въобще коефициентът на редукция, тъй като първоначалната му идея е да се елиминира разминаването в размера на пенсиите между родените преди 1960 година и след това. Законодателно трябва да се заложи, че след четири или пет години, например, коефициентът на редукция трябва да отпадне, каза икономистът. Той подчерта обаче, че проблем е огромният дефицит в бюджета на НОИ, който няма да става по-малък в годините заради лошата демографска картина у нас. Реформата, която ще елиминира проблема с дефицита, е твърде радикална, добави Вулджев.

Гарантирано е, че втората пенсия ще е поне толкова, колкото сме внесли. Но въпросът е да не допуснем с едно несправедливо намаление на държавната пенсия, хората да получат по-ниски пенсии в комбинация, отколкото биха получили, ако са се осигурявали от НОИ. Не може за едни държавата да плаща 33% дотация, а за другите не, обобщи Лидия Шулева. 

За Георги Вулджев е важно бъдещите пенсионери да имат повече възможности, защото една такава дребна промяна като намаление или отмяна на процента на редукция, няма да доведе до позитивен ефект краткосрочно, може да се усети в дългосрочен план.

Добра опция например е да се даде възможност хората с частна пенсия да правят вноски във взаимен инвестиционен фонд, където няма такива тежки рестрикции при инвестициите, колкото са при лицензираните пенсионни фондове. Това е за тези, които търсят повече доходност за спестяванията си. Дългосрочно трябва да се премине към напълно капиталова система, да се премахне първият стълб, защото не може да бъде финансово стабилен в бъдеще.

От друга страна регулацията за втория стълб е неадекватна и има нужда от реформа, коментира икономистът. И за да има финансова стабилност на системата, и за да има по-справедливи пенсии, трябва да се мине към напълно капиталов модел, може да има някакъв социален елемент, но акцентът трябва да е върху капиталовата схема, за да може всеки да си спестява парите в избран фонд и да знае, че те са негови и няма да се преразпределят към някой друг. Така ще има справедливи пенсии на базата на осигуряването, заключи икономистът.

* Тези 12% никога не са били достатъчни да покрият дефицита в НОИ. Държавният бюджет „участва в първия стълб“ с между 35-60% от бюджета на фонд „Пенсии“ на НОИ за последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Говориш за "образовани хора", а сам ти си финансово НЕГРАМОТЕН !!! ПФ акции ли издават, бе - глyпи? Пирамида е Ной - ако имаше поне базова финансова грамотност, щеше да го знаеш. Кое ще се обезцени, *** - наясно ли си, че средно 75% от активите на ПФ са в дългови книжа? Впрочем ти и това не знаеш какво е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
doba
преди 4 години
И друг път съм писал, да се повторя: всеки има избор. Който не му харесва ДПФ-то по всяко време може да си прехвърли партидата в НОИ. Пуска си искането - и готово!Мен ми е любопитно какво ще започнат да плащат догодина.Защото ако сумите са нищожни масово вноските ще бъдат прехвърлени в НОИ, пазарна икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
xapoznai
преди 4 години
Първо таксите са смехотворно високи на тези фондове. После нямат и никаква доходност. Накрая - не дават и никаква сигурност. При евентуален фалит на държавата и те няма да могат да изплащат нищо. И къде тогава е смисъла от съществуването им? Онаследявания и бла,бла все едно някой планира да не доживее до пенсия. Сигурен съм, че и това ще отпадне - последната сламка. Да не говорим каква би била разликата ако тези пари си ги инвестирал в най-тривиалните неща като имот или банков депозит. В пъти!!! Просто смехотворна система, която обогатява единствено и само самите дружества. Поредния държавно гарантиран частен бизнес с особено добра норма на възвращаемост!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
hagan
преди 4 години
за всички поне малко образовани хора със математика значи ако човек има брутна заплата 1000 лв общата преведена сума от работодателя е 198лв за пенсионно осигуряване ако човека се осигурява и в ДЗПО- то там ще внесе 50лв и 148 в фонд пенсии тоест 25,25% се внасят в Частния фонд и 74,75 в ДО -тоест човека е внасял 25 % по малко пари и трябва да получава толкова процента по-малка пенсия но въпросът е друг никой не търси отговорност на частните пирамиди които 20 години събират пари а дават акции! А не капитало набираща сметка и като си видиш документите имаш дялове от акции и в зависимост стойността на акциите - имаш хипотетично събрани средства и ако акциите се обезценят ще имаш дялове от акции без стойност ЖИВА ПИРАМИДА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
pinoccio
преди 4 години
Ако има нещо, което да казва истината и как стоят нещата, то това е заглавието. Всеки опит на държавата да свали част от бремето си е за сметка на хората. Всяка инициатива на държавата да свърши нещо добро завършва с голямо зло. Държавата все се крие зад посланието на апостол Павел към римляните, че не доброто, което иска - прави, а злото, което не иска - него върши. Или защо две да не е по-малко от едно, ако няма зла умисъл? Ако математиката имаше нещо общо с доброто намерение, Данте щеше да е най-известният математик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
Няма никакво съмнение, че коефициентът на редукция е несправедлив. И какво от това!? Популисткото управление на герб не се интересува от аргументи. И пет пари не дава, че още някой щял да бъде ощетен от фискалната му политика. Виж, друго е, ако наистина се формира по-широк фронт от недоволни, защото тогава и само тогава, както казват математиците, Бойко Борисов ще се намеси и ще възстанови справедливостта. А ние ще се направим, че вярваме в мотивите му, които ще ни озарят от всички сервилни медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Поредното доказателство че не живеем в демократична държава а в мафиотска бутафория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
studioaa
преди 4 години
За мен предстои поредното ограбване на данъкоплатеца в стил КТБ. МФ знае, че е невъзможно да се изплащат пенсии без да има приходи от дивиденти или лихви и не само това но и цените на много много от акциите даже не могат да компенсират инфлацията и са непродаваеми на тези цени заради липса на ликвидност. Реалната доходност от cash flow на фондовете е под 1.5%, а лъжците като броят поскъпването на акциите си от QE като доходност. Как ще стане това бе синковци при положение, че българските ви акции на БФБ няма кой да ги купи, повечето европейски акции са надолу от началото на 2018. Сега ние всички ще бъдем излъгани да пореден път държавата "спасява" фондовете от фалит защото точно натам се е запътил втория стълб като със заеми за това и всички плащат. Аз към категорично против да има възможност да се прехвърля втория стълб към НОИ защото сега в следващите няколко години борсата неизбежно се срине, а цялата фантомна "доходност" се изпари редно е лакомите з***дници да си загубят парите, а не НОИ да ги компенсира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Поредният грабеж, който подготвят управляващите мpъcници !!! Значи излиза, че първо принудиха хората да се осигуряват в УПФ, без да ги питат, а сега ги НАКАЗВАТ заради това с по-ниски пенсии !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още